Το PRP των ωοθηκών

στη Μedimall IVF Clinic

Η αναζωογόνηση των ωοθηκών είναι η πιο πρόσφατη ιατρική προσέγγιση για τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων και η οποία δίνει ελπίδα στις γυναίκες που πάσχουν από ωοθηκική ανεπάρκεια (πρώιμη ή λόγω προχωρημένης ηλικίας της γυναίκας), σε εκείνες που παρουσιάζουν φτωχή ωοθηκική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια της θεραπείας διέγερσης των ωοθηκών ή που τα ωάριά τους, αφού γονιμοποιηθούν, χωρίς προφανή αιτία, δεν διαιρούνται σωστά ώστε να δώσουν καλής ποιότητας έμβρυα.

Η κλινική Medimall, μία από τις πρώτες κλινικές στον κόσμο που πραγματοποιεί τη θεραπεία αναζωογόνησης των ωοθηκών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) ήδη από το 2016, έχει καταγεγραμμένα περιστατικά γεννήσεων, σε περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη δεν ήταν δυνατή.

Ο ρόλος της «ωοθηκικού αποθέματος» στην κατανόηση της γυναικείας γονιμότητας

Κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα σταθερό απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες της – το λεγόμενο “ωοθηκικό απόθεμα” -, το οποίο καθορίζει τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής και το δυναμικό γονιμότητάς της.

Το ωοθηκικό αυτό απόθεμα ποικίλλει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα: διάφοροι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο, όπως η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το ιατρικό ιστορικό κ.λπ. Για παράδειγμα, το απόθεμα αυτό μπορεί να αρχίσει να μειώνεται από την ηλικία των 30 ετών ή και νωρίτερα, ενώ φυσιολογικά αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 38 και, ραγδαία μετά τα 40. Η βλάβη των ωοθηκών μπορεί επίσης να μειώσει το απόθεμα των ωοθυλακίων. Η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μειωμένο ωοθηκικό απόθεμα, αλλά η ηλικία και το μειωμένο ωοθηκικό απόθεμα είναι ανεξάρτητοι παράγοντες πρόβλεψης της υπογονιμότητας και, επομένως, της φτωχότερης ανταπόκρισης σε θεραπείες εξωσωματικής. Αξίζει να τονίσουμε ότι η μείωση του ωοθηκικού αποθέματος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη.

Ποιότητα ωαρίων: ο κύριος παράγοντας μιας σύλληψης

Μια μεγάλη δεξαμενή ωαρίων δεν εγγυάται αντίστοιχα και εγκυμοσύνη. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα και να εξακολουθούν να έχουν καλές πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα των ωαρίων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ο οποίος καθορίζει την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει. Αντιπροσωπεύει το δυναμικό του ωαρίου για μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό.

Προτεινόμενη θεραπεία σε γυναίκες που θέλουν να προσπαθήσουν με τα δικά τους ωάρια, πραγματοποιείται ένα κύκλο πριν από αυτόν που προβλέπεται να ξεκινήσει η θεραπεία εξωσωματικής (είτε κλασική με διέγερση των ωοθηκών, είτε σε φυσικό κύκλο).

Αν λοιπόν η δωρεά ωαρίων αποτελεί μονόδρομο στην επιθυμία για την απόκτηση παιδιού, το PRP των ωοθηκών θα ενισχύσει την τελευταία προσπάθεια κάθε γυναίκας που επιθυμεί να δώσει στον εαυτό της μια ακόμα ευκαιρία για να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το δικό της γενετικό υλικό.

Η έγχυση του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (PRP) στις ωοθήκες, είναι πιθανό να τις ενεργοποιήσει, αυξάνοντας τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων προς γονιμοποίηση, είτε οδηγώντας σε αυτόματη εγκυμοσύνη ή, ακόμη καλύτερα, με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το PRP, το οποίο είναι ένα μέρος του πλάσματος της ίδιας της ασθενούς με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων, λαμβάνεται μετά το διαχωρισμό των συστατικών ενός δείγματος αίματος, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «φυγοκέντρηση».

Tα αιμοπετάλια απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι προάγουν την επιδιόρθωση και την αναγέννηση διαφόρων ιστών. Γνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη των ωοθυλακίων σε πολύ πρώιμα στάδια, εξαρτάται από ποικίλους αυξητικούς παράγοντες, η χορήγηση PRP απευθείας στην ωοθήκη, αναμένεται να αυξήσει τη συγκέντρωση αυτών των παραγόντων και να προωθήσει την ενεργοποίηση των “αδρανών ωοθυλακίων”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το PRP έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων, πάντα όμως σε συνάρτηση με την ηλικία της γυναίκας.

Η διαδικασία θεραπείας πραγματοποιείται υπό ελαφρά αναισθησία (μία διαδικασία αντίστοιχη με αυτή της ωοληψίας), αφού προηγουμένως ληφθεί το δείγμα αίματος από την ασθενή. Στη συνέχεια το PRP που λαμβάνεται εμπλουτίζεται με βιοτεχνολογικά παραγόμενους αυξητικούς παράγοντες και εισάγεται και στις δύο ωοθήκες με διακολπική παρακέντηση υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, διαδικασία η οποία δεν απαιτεί περαιτέρω νοσηλεία. Μετά την επέμβαση και μία σύντομη παραμονή για ανάνηψη, η ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική και να επιστρέψει στις δραστηριότητές της. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει τη συνταγογραφούμενη θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών ή την παρακολούθηση του κύκλου της, αν επιλέξει το φυσικό κύκλο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται το ίδιο το αίμα της ασθενούς, το PRP είναι απολύτως ασφαλές και χωρίς τον κίνδυνο απόρριψης ή αλλεργίας.

Χρειάζεστε πληροφορίες;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€