Η τοξοπλάσμωση, μια συνηθισμένη και ήπια ασθένεια, μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακολουθούν οι συμβουλές μας για το πώς να προστατευτείτε από αυτήν χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να απαλλαγείτε από τη γάτα σας.
Πάνω απ’ όλα ας είμαστε προνοητικοί
Μια εξέταση αίματος είναι απαραίτητη στην αρχή της εγκυμοσύνης προκειμένου να ελεγχθεί το ενδεχόμενο της τοξοπλάσμωσης. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαπιστώσετε εάν είστε ή όχι προστατευμένες από το συγκεκριμένο παράσιτο και, συνεπώς, να λάβετε προληπτικά μέτρα. Για να αποφύγετε τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να ακολουθείτε τις συστάσεις σχετικά με τη διατροφή, την υγιεινή και την επαφή με γάτες. Επιπλέον, ένας ανοσολογικό έλεγχος θα επιτρέψει την ανίχνευση μιας πιθανής λοίμωξης και, εάν είναι απαραίτητο, την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.
Τοξοπλάσμωση: ποια είναι τα συμπτώματα;
Τις περισσότερες φορές, στο 80% των περιπτώσεων, η τοξοπλάσμωση περνά απαρατήρητη. Τα συμπτώματα που πρέπει να μας προειδοποιήσουν περιλαμβάνουν:
- μέτριο πυρετό (κάτω από 38°C)
- παρουσία λεμφαδένων (κυρίως στο λαιμό και στη βάση του κρανίου)
- δερματικό εξάνθημα (μικρά ροζ σπυράκια) σε όλο το σώμα
- κόπωση, συχνά παρατεταμένη (αρκετές εβδομάδες ή μήνες), πονοκέφαλος
- πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες (όπως στη γρίπη).
Δώστε προσοχή
Το παράσιτο που προκαλεί την τοξοπλάσμωση βρίσκεται στο έδαφος, στο κρέας, στη γούνα, στα περιττώματα της γάτας ή στα λαχανικά. Γι’ αυτό συνιστάται επαγρύπνηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναφορικά με τα παρακάτω:
- Αποφύγετε την κατανάλωση ωμού ή όχι καλά μαγειρεμένου κρέατος (κόκκινο κρέας, φιλέτο, καπνιστό ή μαριναρισμένο κρέας όπως το κυνήγι), καθώς και ωμών αυγών.
- Πλένετε τα χέρια σας όσο το δυνατόν συχνότερα, ιδίως πριν από το μαγείρεμα και το φαγητό (ειδικά σε περιπτώσεις που έχετε να κάνετε με ωμό κρέας, χώμα ή λαχανικά).
- Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα ωμά λαχανικά, φρούτα και βότανα, αν είναι δυνατόν.
- Προτιμήστε τα μαγειρεμένα λαχανικά.
- Μην τρίβετε τα μάτια σας αφού έρθετε σε επαφή με ωμό κρέας ή χώμα.
- Φοράτε γάντια κατά την κηπουρική.
- Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με γάτες ειδικά αδέσποτες.
- Μην βρίσκεστε κοντά σε υλικά που μπορεί να έχουν μολυνθεί από περιττώματα γάτας (χώμα κήπου, κουτιά απορριμμάτων κ.λπ.).
- Εάν έχετε γάτα, ταΐστε την μαγειρεμένη ή κονσερβοποιημένη τροφή. Εάν πρέπει να χειριστείτε το κουτί της άμμου της, φορέστε γάντια και απολυμάνετε με χλωρίνη.
Εάν ανησυχείτε πολύ, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης του εμβρύου. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL
NEWSLETTER
Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα