ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ

ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ

1. Διέγερση ωοθηκών

Συμφωνείται η ημέρα έναρξης της θεραπείας, το είδος και η δοσολογία των φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και η ημέρα επανεξέτασης. Σε κάθε εξέταση γίνεται μέτρηση της ορμόνης E2 και υπερηχογραφικός έλεγχος του πάχους του ενδομητρίου, καθώς επίσης και του αριθμού και της διαμέτρου των ωοθυλακίων που αναπτύσσονται στις ωοθήκες. Από αυτά τα αποτελέσματα, κρίνεται και η συνέχεια της θεραπείας. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες εξετάζονται 3 – 5 φορές κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος εξωσωματικής, μέχρι και την ωοληψία. Η διέγερση των ωοθηκών διαρκεί περίπου 9 με 12 ημέρες.

2. Ωοληψία

Τα ωάρια λαμβάνονται με διακολπική παρακέντηση, με τη χρήση ειδικής βελόνας υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση. Η διαδικασία εφαρμόζεται με ελαφρά αναισθησία. Λίγο μετά το τέλος της ωοληψίας, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της.

3. Γονιμοποίηση

Τα ωάρια που ελήφθησαν από τη γυναίκα μαζί με τα σπερματοζωάρια του άνδρα και μετά από κατάλληλη επεξεργασία, τοποθετούνται μαζί σε ειδικά καλλιεργητικά υλικά και επωάζονται για 24 ώρες. Την επομένη της ωοληψίας, διαπιστώνεται ο αριθμός των γονιμοποιημένων ωαρίων.

4. Εμβρυομεταφορά

Πρόκειται για μία απλή, ανώδυνη διαδικασία. 2, 3 ή 5 ημέρες μετά την ωοληψία. Τα έμβρυα μεταφέρονται, με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού καθετήρα, στην κοιλότητα της μήτρας, διαδικασία η οποία δεν απαιτεί αναισθησία. Το τεστ κύησης με τη μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (b-HCG), γίνεται 14 ημέρες μετά την ωοληψία.

5. Κρυοσυντήρηση εμβρύων

Τα έμβρυα καλής ποιότητας που δεν χρησιμοποιήθηκαν, κρυοσυντηρούνται σε υγρό άζωτο (-196 ºC), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, σε επόμενο κύκλο.

H ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μετά τον πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο του ζευγαριού που αποφάσισε να προβεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ακολουθείται το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών που θεωρείται πιο ενδεδειγμένο σύμφωνα με την ηλικία, το ορμονικό προφίλ ή τα αποτελέσματα από τις τυχόν προηγούμενες διεγέρσεις της συντρόφου. Κατόπιν, συνταγογραφούνται τα φάρμακα, το κόστος των οποίων είναι πλέον υψηλό. Τα ταμεία καλύπτουν αρκετά μεγάλο ποσοστό εφόσον το ζευγάρι έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η επιτροπή του ταμείου τα εγκρίνει.

Τα σχήματα διέγερσης των ωοθηκών διακρίνονται αδρά σε Long και Short, με χορήγηση κάποιου αναλόγου και σε σχήματα με χορήγηση ανταγωνιστή.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€