FAQ

medimall.gr

Οι ειδικοί γονιμότητας σας απαντούν:

Στη Medimall IVF Clinic σας προτείνουμε να έρθετε σε επαφή με έναν ειδικό γονιμότητας αν μετά από ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς πρoφύλαξη, δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη. Όταν υπάρχει υποψία υπογονιμότητας σε γυναίκες ή/ και άνδρες , σας προτείνουμε μια αρχική συνάντηση με κάποιον από τους γιατρούς μας προκειμένου να σας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις για τον έλεγχο της γονιμότητάς σας και στη συνέχεια, την ενδεδειγμένη θεραπεία για εσάς.

Οι περισσότεροι ειδικοί ορίζουν την υπογονιμότητα ως την αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο προσπαθειών. Οι γυναίκες που είναι σε θέση να μείνουν έγκυες αλλά στην πορεία είχαν πολλαπλές αποβολές, θεωρούνται επίσης υπογόνιμες.

Η εγκυμοσύνη είναι το αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλυσίδας γεγονότων. Για να μείνετε έγκυος:

 • Η γυναίκα πρέπει να απελευθερώσει ένα ωάριο σε μία από τις ωοθήκες (ωορρηξία)
 • Το ωάριο αυτό θα πρέπει να περάσει από τη σάλπιγγα στη μήτρα
 • Το σπέρμα του άνδρα πρέπει να γονιμοποιήσει το ωάριο στη διάρκεια αυτής της διαδρομής
 • Το γονιμοποιημένο ωάριο θα πρέπει να προσκολλήσει στο εσωτερικό της μήτρας (εμφύτευση)
 • Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ή περισσότερων προβλημάτων που παρεμβαίνουν σε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω βήματα.

Φυσικά και όχι. Στο 1/3 περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας) και στο άλλο 1/3 των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο 1/3  οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η υπογονιμότητα στους άνδρες προκαλείται συνήθως από:

Προβλήματα στην παραγωγή σπέρματος δηλαδή το σπέρμα μπορεί να έχει μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων ή χαμηλή κινητικότητα ή και τα δύο. Η παθολογική αυτή κατάσταση του σπέρματος ονομάζεται ολιγοασθενοσπερμία και συνήθως είναι ιδιοπαθής, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας. Η ολιγοασθενοσπερμία επηρεάζει την ικανότητα του σπέρματος να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις που τα σπερματοζωάρια παρουσιάζουν ανωμαλία στην μορφολογία τους και αυτό ονομάζεται τερατοσπερμία και επηρεάζει κατά τον ίδιο τρόπο τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος.
Μερικές φορές ένας άνδρας γεννιέται με προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν το σπέρμα του. Άλλες φορές τα προβλήματα αρχίζουν αργότερα, λόγω κάποιας ασθένειας ή τραυματισμού. Για παράδειγμα, η κυστική ίνωση αποτελεί αιτία υπογονιμότητας στους άνδρες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Κάπνισμα: Συνιστάται να σταματήσετε το κάπνισμα προτού αρχίσει η διέγερση των ωοθηκών. Είναι προτιμότερο να διακοπεί το κάπνισμα τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας. Τα υποπροϊόντα καπνού έχουν αποδειχθεί τοξικά για το ωάριο. Πολλές μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο βάρος στο νεογέννητο και την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας του εμβρύου. Υπάρχουν στοιχεία ότι το κάπνισμα μπορεί να μειώσει επίσης και τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι ένα συστατικό που πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας υπογονιμότητας, αλλά και της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε αλκοόλ από τη στιγμή που ξεκινάτε να λαμβάνετε τα φάρμακα γονιμότητας μέχρι το τεστ εγκυμοσύνης.

Φάρμακα: Εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακο με ή χωρίς ιατρική συνταγή, είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να παρεμποδίσουν τη δράση των φαρμάκων γονιμότητας, ενώ άλλα δεν είναι ασφαλή για χρήση πριν από μια επέμβαση ή ιατρική διαδικασία, μερικά ενδέχεται να επηρεάσουν την ωορρηξία ή την εμβρυομεταφορά. Στη Medimall IVF Clinic  θα σας προτείνουμε επίσης τη χρήση συγκεκριμένων βιταμινούχων σκευασμάτων για την ενίσχυση της γονιμότητάς σας. Αν παίρνετε ήδη βιταμίνες με φυλλικό οξύ, ενημερώστε το γιατρό που σας παρακολουθεί για την εξωσωματική σας.

Συμπληρώματα βοτάνων: Μην χρησιμοποιείτε φυτικά συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στρες: Μία θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να είναι ήδη μια αγχωτική διαδικασία για εσάς και το σύντροφό σας. Ίσως είναι χρήσιμο να μιλήσετε με κάποιον, όπως με φίλους, την οικογένεια ή κάποιο ψυχολόγο / θεραπευτή.

Άσκηση: Απαγορεύεται η βαριά άσκηση, όπως το αερόμπικ, το τζόκινγκ, η ανύψωση βάρους κ.λπ. κατά τη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών και μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του τεστ εγκυμοσύνης.

Βελονισμός: Μπορείτε να ακολουθήσετε τη θεραπεία βελονισμού σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το ποσοστό αποβολής είναι περίπου το ίδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όσο και για κάθε άλλη εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που υποβάλλονται σε εξωσωματική έχουν αναπόφευκτα υψηλότερα ποσοστά αποβολών. Δεδομένου ότι το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά, υπάρχουν συχνά απροσδόκητες αποβολές στα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αποβολές συχνά παραμένουν απαρατήρητες σε μια εγκυμοσύνη των οποίων η σύλληψη έχει γίνει χωρίς την βοήθεια κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο γιατρός σας θα το συζητήσει μαζί σας πριν από την εμβρυομεταφορά για τον αριθμό των εμβρύων που συστήνει να μεταφερθούν, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία σας εφόσον δεν θέτει σε κίνδυνο της υγεία της μέλλουσας μητέρας. Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο αριθμός των εμβρύων που επιτρέπεται να μεταφερθούν, είναι 1 ή 2.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται με ελαφρά αναισθησία (μέθη) και μετά το τέλος της διαδικασίας μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.

Όχι, δεν χρειάζεται αναισθησία για την εμβρυομεταφορά.

Μεταφέρουμε το/α έμβρυο/-α 2-5 ημέρες μετά τη συλλογή των ωαρίων.

Μεταφέρουμε ένα ή δύο έμβρυα. Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, το αίτιο της υπογονιμότητας, τον αριθμό των προηγούμενων προσπαθειών και φυσικά από την επιθυμία της.

Ναι, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα μετά τη διαδικασία. Δεν υπάρχει επίσης πρόβλημα να τα πάρετε και πριν από τη θεραπεία. Σας συμβουλεύουμε να παίρνετε όμως μόνο αυτά με παρακεταμόλη.

Η μέτρια άσκηση είναι επιτρεπτή πριν τη συλλογή των ωαρίων. Μετά τη συλλογή όμως θα πρέπει να είστε ήρεμες και να αποφύγετε το κολύμπι και την έντονη άσκηση.  Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μορφή άσκησης η οποία προκαλεί δύσπνοια θα πρέπει να αποφεύγεται πριν από την ωοληψία και αμέσως μετά.

Εφόσον υποβληθήκατε σε εξωσωματική με διέγερση ωοθηκών θα πρέπει να μεσολαβήσουν 3 κύκλοι περιόδου πριν κάνετε προσπάθεια που να απαιτεί νέα διέγερση.
Εάν επιθυμείτε εξωσωματική με δωρεά ωαρίων/εμβρύων ή έχετε ήδη κρυοσυντηρημένα έμβρυα, μπορείτε να ξεκινήσετε και με τον αμέσως επόμενο κύκλο περιόδου σας. Και βέβαια, σημαντική παράμετρος σε οποιαδήποτε απόφαση σας είναι η συναισθηματική σας κατάσταση.

Όπως συμβαίνει με κάθε ιατρική διαδικασία, υπάρχουν ορισμένοι σχετικοί κίνδυνοι αλλά οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Αυτά θα σας τα εξηγήσει o γιατρός της  Medimall IVF Clinic, δόνοντάς σας όλες τις σχετικές πληροφορίες και οδηγίες.

Στην κλινική Medimall IVF προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης για την κρυοσυντήρηση του σπέρματος και των ωαρίων.

Η ΑΜΗ ή anti-mullerian ορμόνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, χρησιμοποιείται μαζί με την FSH για να μας καθοδηγήσει σχετικά με το απόθεμα των ωαρίων στις ωοθήκες της γυναίκας, όταν θέλουμε να αξιολογήσουμε την γονιμότητά της. Παράγεται από τα κοκκώδη ή θυλακιοκύτταρα στα μικρά ωοθηκικά θυλάκια (ωοθηλάκια), με την υψηλότερη ποσότητα να παράγεται όταν τα θυλάκια έχουν διάμετρο μικρότερη από 4 mm. Η παραγωγή της ορμόνης παύει όταν τα θυλάκια φθάσουν τα 8 mm.

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, το μέγεθος του αποθέματων των υπολειπόμενων μικροσκοπικών ωοθυλακίων μειώνεται. Αντίστοιχα, μειώνονται και τα επίπεδα ΑΜΗ στο αίμα και ο αριθμός των ωοθυλακίων που είναι ορατά στο υπερηχογράφημα. Οι γυναίκες με πολλά μικρά ωοθυλάκια, όπως εκείνες με πολυκυστικές ωοθήκες, έχουν υψηλές τιμές ορμονών AMH ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες που έχουν λίγα εναπομείναντα θυλάκια και βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση, έχουν χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ. Η ποσότητα θυλακίων που παραμένουν στις ωοθήκες μιας γυναίκας αναφέρεται ως «απόθεμα των ωοθηκών». Δυστυχώς ακόμα κι αν μια εξέταση αίματος υποδεικνύει ότι η γυναίκα έχει υψηλό επίπεδο αδρανοποιημένων θυλακίων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ωάριά της θα είναι καλής ποιότητας. Οι γυναίκες με υψηλή τιμή της ΑΜΗ τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στην διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ωαρίων και συνεπώς να έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, μια χαμηλή AMH δεν σημαίνει απαραίτητα κακή ποιότητα ωαρίων γιατί ακόμη κι αν υπάρχουν λιγότερα ωάρια, μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.
Στη Medimall IVF Clinic μπορούμε να διεξάγουμε ένα τεστ αίματος για τη μέτρηση της AMH, αν χρειαστεί, στο πλαίσιο των εξετάσεων πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, η ωοθηκική εμφάνιση και οι τιμές της FSH, μας δίνουν αρκετά στοιχεία για την ανταπόκριση της γυναίκας στη θεραπεία.
Και επειδή υπάρχουν ωοθυλάκια ποικίλης ωριμότητας στις ωοθήκες, αυτό σημαίνει ότι η μέτρηση της ΑΜΗ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ημέρα του έμμηνου κύκλου, καθώς τα επίπεδά της είναι ανεξάρτητα από την ημέρα του κύκλου που θα πραγματοποιηθεί η εξέταση.

Πολλά ζευγάρια βρίσκουν αγχωτικές τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν θα θέλαμε να σας προσθέσουμε επιπλέον στρες, επιβάλλοντας επιπλέον περιορισμούς στον τρόπο ζωής σας. Η σεξουαλική σας ζωή δεν θα πρέπει να αλλάξει. Σε περίπτωση που απαιτηθεί κάποιο  διάστημα αποχής,  θα σας ενημερώσουμε στον κατάλληλο χρόνο. Εκείνο που καλό θα ήταν να γνωρίζετε είναι ότι, ούτε η μακράς διάρκειας αποχή, αλλά ούτε και η μικρής διάρκειας, συνιστώνται για την ικανοποιητική ποσότητα και την καλή ποιότητα του σπέρματος.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, μια ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν. Οι γυναίκες πρέπει επίσης να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού (φυλλικού) οξέος και βιταμίνης D.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε το τεστ εγκυμοσύνης 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία της εμβρυομεταφοράς σας. Μερικές γυναίκες αρχίζουν να αιμορραγούν προτού υποβληθούν στο τεστ, αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή και να κάνετε το τεστ την προτεινόμενη ημέρα. Το τεστ γίνεται με μέτρηση της β HCG στο αίμα. Τα τεστ κυήσεως με δείγμα ούρων που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο είναι αναξιόπιστα για να ανιχνεύσουν μία κύηση λίγων ημερών. Εάν δεν είστε σίγουρες για το αποτέλεσμα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας στη Medimall IVF Clinic.

Εάν έχετε θετικό τεστ εγκυμοσύνης, θα πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας καθημερινά. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την Medimall IVF Clinic για περισσότερες οδηγίες και επανέλεγχο της μέτρησης της β HCG. Σε αυτό το στάδιο, είναι καλύτερο να είστε συγκρατημένα αισιόδοξες. Οι αποβολές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, αν και είναι πολύ λιγότερο συχνές μετά τις 12 εβδομάδες. Εάν παρουσιαστεί εγκυμοσύνη, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας για να ξεκινήσετε την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€