ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΓΙΑ TO ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ THΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Νομοθετικό πλαίσιο εξωσωματικής

Η Ελλάδα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο «προορισμό γονιμότητας» τόσο από πλευράς επιστημονικής κατάρτισης όσο και από πλευράς νομοθεσίας. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρείται μια από τις πλέον προσεγγίσιμες χώρες για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε επακριβώς τι ισχύει στην Ελλάδα σε βασικά ζητήματα συνδεδεμένα με την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ):


Όρια ηλικίας: Το 54ο έτος της ηλικίας για τη γυναίκα την ημέρα της εμβρυομεταφοράς. Για τους άνδρες δεν υπάρχει όριο ηλικίας.


Δωρεά ωαρίων: Επιτρέπεται σε κάθε γυναίκα που αδυνατεί να αποκτήσει παιδί με τα δικά της ωάρια, για όποιο λόγο κι αν συμβαίνει αυτό. Αρκεί η ηλικία της να μην ξεπερνά τα 54 έτη την ημέρα της εμβρυομεταφοράς.


Δωρεά σπέρματος: Επιτρέπεται σε κάθε άνδρα που αδυνατεί να αποκτήσει παιδί με το δικό του σπέρμα, για όποιο λόγο κι αν συμβαίνει αυτό. Αντίθετα με τη γυναίκα, για τον άνδρα δεν έχει τεθεί όριο ηλικίας για την πραγματοποίηση ΙΥΑ εφόσον μόνο χάρη σε αυτή μπορεί να αποκτήσει απογόνους.
Η δωρεά σπέρματος, επιτρέπεται επίσης και για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί χωρίς σύντροφο.


Δωρεά εμβρύων: Ισχύει ότι ισχύει για τη δωρεά ωαρίων στις γυναίκες και αντίστοιχα, ότι για τη δωρεά σπέρματος στους άνδρες.


Επιλογή δοτών: γίνεται με κατά προσέγγιση του φαινοτύπου του εκάστοτε υπογόνιμου ατόμου που καταφεύγει στη δωρεά. Για όσες γυναίκες δεν έχουν σύντροφο, μπορούν να επιλέξουν το φαινότυπο που προτιμούν, όπως θα έκαναν και για τον σύντροφό τους.


Επιλογή φύλου: Επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για την αποφυγή κληρονομικών, φυλοσύνδετων ασθενειών.


Πιστοποίηση σχέσης ανάμεσα στα ζευγάρια που καταφεύγουν σε κάποια μέθοδο ΙΥΑ: Εκτός από τα παντρεμένα με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο που πρέπει να προσκομίζουν αντίγραφο του επίσημου πιστοποιητικού, τα ζευγάρια που προσέρχονται σε μία κλινική για να υποβληθούν σε ΙΥΑ, θα πρέπει να προσκομίζουν επίσημο αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης που θα επικυρώνει τη σχέση τους, δίνοντάς τους αντίστοιχα το δικαίωμα να θεωρούνται γονείς του παιδιού που θα γεννηθεί.


Γυναίκες χωρίς σύντροφο: Οι γυναίκες χωρίς σύντροφο που θέλουν να γίνουν μητέρες, θα πρέπει να προσκομίζουν συμβολαιογραφική πράξη ότι επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί χάρη στις μεθόδους ΙΥΑ με δωρεά σπέρματος.


Κρυοσυντήρηση και φύλαξη γενετικού υλικού: Είναι επιτρεπτή από το νόμο για διάστημα μέχρι 10 ετών. Στην περίπτωση που επιθυμεί το ζευγάρι ή γυναίκα ή ο άνδρας την παράταση αυτού του διαστήματος, χρειάζεται ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή της ΙΥΑ.


Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα έμβρυά του, έχει τις εξής επιλογές:
1. να ζητήσει την καταστροφή τους
2. να τα δωρίσει σε άλλο ζευγάρι/γυναίκα υποψήφιους για ΙΥΑ
3. να τα προσφέρει για ερευνητικούς σκοπούς
Οι πιο πάνω τρεις επιλογές, ισχύουν αντίστοιχα και για την περίπτωση των ωαρίων ή του σπέρματος από τη γυναίκα ή τον άνδρα αντίστοιχα από την/τον οποία/-ο προέρχονται.


Ανωνυμία: Η δωρεά γενετικού υλικού είναι αμοιβαία ανώνυμη, και για όσους δωρίζουν το γενετικό τους υλικό αλλά και για όσους λαμβάνουν τη δωρεά. Το ίδιο ισχύει και για το παιδί που προέρχεται από δωρεά. Δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του δότη από τον οποίο προήλθε και αντίστοιχα οι δότες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του παιδιού που γεννήθηκε χάρη σε αυτούς.


Αριθμός απογόνων από κάθε δότη: Δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6 παιδιά. Μόλις συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός, το γενετικό υλικό του δότη παύει να είναι διαθέσιμο και καταστρέφεται.


Παρένθετη μητρότητα: Είναι μία διαδικασία νόμιμη από την στιγμή της δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης που επιτρέπει σε μία γυναίκα ή σε ένα ζευγάρι να κυοφορήσει μέσω συγκεκριμένης παρένθετης μητέρας. Αυτονόητο θεωρείται ότι στη μέθοδο μπορούν να προσφύγουν γυναίκες που για σοβαρούς ιατρικούς λόγους υγείας δεν μπορούν να κυοφορήσουν. Ταυτόχρονα η παρένθετη μητέρα θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί ότι είναι υγιής κατόπιν ειδικών εξετάσεων και δύναται να φέρει σε πέρας την εγκυμοσύνη. Ακόμη, το γενετικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι ξένο προς την παρένθετη μητέρα, δηλαδή τα έμβρυα που θα χρησιμοποιηθούν δεν θα πρέπει να προέρχονται από ωάρια της παρένθετης μητέρας.


Αξίζει να αναφέρουμε για τις πιο πάνω σημαντικότερες παραμέτρους της Ελληνική Νομοθεσίας σχετικά με ΙΥΑ, ότι διασφαλίζονται από κάθε επίσημα πιστοποιημένη και αδειοδοτημένη κλινική παροχής υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.


Η κλινική MEDIMALL IVF Clinic, εκτός από το ότι διαθέτει άδεια παροχής υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και είναι πιστοποιημένη για την ποιότητα των υπηρεσιών της, διαθέτει και άδεια Τράπεζας Γενετικού Υλικού. Έτσι, είμαστε σε θέση να καλύπτουμε χωρίς λίστα αναμονής την ανάγκη δωρεάς γενετικού υλικού σε όσους την έχουν ανάγκη προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους να γίνουν γονείς.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€