Η ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΚΥΟΦΟΡΙΑ

ΠΑΡΑΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ: ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Η επιλογή της παρένθετης μητέρας να κυοφορήσει το παιδί ενός ζευγαριού σε περιπτώσεις που η σύντροφος δεν έχει τη δυνατότητα να μείνει έγκυος ή/και να κυοφορήσει, είναι γνωστή από την ιστορία της Σάρας και του Αβραάμ στη Γένεση, Κεφάλαιο 16. Η υπηρέτρια της Σάρας συνέλαβε από τον Αβραάμ και μετά έδωσε το μωρό στη Σάρα.

Η παρένθετη μητρότητα πραγματοποιείται από τα πανάρχαια χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, η περίπτωση της Σάρας στην Παλαιά Διαθήκη, είναι μια «παραδοσιακή» περίπτωση μητρότητας όπου η παρένθετη μητέρα σχετίζεται βιολογικά με το μωρό.

Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Σήμερα παρένθετη μητέρα θεωρείται η γυναίκα η οποία κυοφορεί το έμβρυο που προορίζεται για ένα άτεκνο ζευγάρι, στο οποίο η σύντροφος δεν έχει τη δυνατότητα να κυοφορήσει η ίδια. Στην περίπτωση αυτή, η παρένθετη μητέρα να κυοφορεί ένα έμβρυο το οποίο είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια ενός ζευγαριού. Ο ρόλος της παρένθετης μητέρας είναι διαδικαστικός – αυτός δηλαδή του «φορέα» -, και δεν σχετίζεται βιολογικά με το έμβρυο. Στην Ελλάδα αλλά και τη Μ. Βρετανία, υφίσταται σαφής και ξεκάθαρη νομοθεσία που επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα σε ζευγάρια από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Καθορίζει επίσης το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί κάτι τέτοιο να δρομολογηθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου το νομικό πλαίσιο είναι είτε ασαφές, είτε απαγορεύει ρητά την παρένθετη μητρότητα. Ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό και κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην Ελλάδα. Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί μονόδρομο για τις γυναίκες που αδυνατούν για λόγους υγείας να κυοφορήσουν. Αφορά ως επί το πλείστον, γυναίκες που έχουν υποστεί υστερεκτομή, έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις κλπ.), παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή έχουν ιστορικό πολλαπλών αποβολών, πάσχουν από συγγενή απουσία μήτρας, συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας ή έχουν πολλαπλά ινομυώματα. Η εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν αποτελεί ένδειξη παρένθετης μητρότητας.

Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για να αποκτήσει ένα ζευγάρι παιδί από παρένθετη μητέρα στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις από όλες τις πλευρές. Ποιες είναι αυτές;

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

 • Να είναι απόλυτα υγιής.
 • Να είναι πρόθυμη να υπογράψει το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στην ίδια και τους μελλοντικούς γονείς και να τηρήσει πλήρως τους όρους του.
 • Να έχει τη συγκατάθεση του συζύγου της σε περίπτωση που είναι παντρεμένη και η οποία θα πρέπει να κατατεθεί εγγράφως στο δικαστήριο που θα γίνει προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση που θα νομιμοποιεί τη διαδικασία.
 • Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν δεν πρέπει να της ανήκουν, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον τυχόν διεκδίκηση της μητρότητας του παιδιού που θα γεννήσει.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΥΟΦΟΡΗΣΕΙ

 • Θα πρέπει να είναι μικρότερη των 50 ετών.
 • O σύζυγός της θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας για την απόκτηση του παιδιού τους.
 • Να έχει αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας που δεν της επιτρέπουν να μείνει έγκυος και να κυοφορήσει.
 • Θα πρέπει να δώσει τα ωάρια της. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει πρόβλημα και σ’ αυτό, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωάρια δότριας.
 • Θα πρέπει μαζί με το σύζυγό της να καλύψουν όλα τα έξοδα της παρένθετης μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της καθώς επίσης και το κόστος των απαιτούμενων εξετάσεων για την ίδια και το έμβρυο.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η παρένθετη μητέρα ή το ζευγάρι των υποψήφιων γονέων πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Σύμφωνα με το νόμο, η συμφωνία μεταξύ του ζευγαριού και της κυοφόρου, γίνεται αφιλοκερδώς και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

Δεν συνιστούν όμως αντάλλαγμα οι εξής υποχρεώσεις από την πλευρά του ζευγαριού:

 • Η καταβολή των δαπανών για την εκτέλεση των απαραίτητων εξετάσεων
 • Τα συμβολαιογραφικά έξοδα για την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού
 • Η αμοιβή των νομικών που θα διεκπεραιώσουν τη διαδικασία.
 • Τα δικαστικά παράβολα
 • Η ιατρική αξιολόγηση της παρένθετης μητέρας και του ζεύγους
 • Η ψυχολογική αξιολόγηση της παρένθετης μητέρας και του ζεύγους
 • Η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης (φάρμακα, υπηρεσίες και διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης), την κυοφορία (παρακολούθηση κύησης και εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου), τον τοκετό, τις πιθανές επιπλοκές του, την ανάγκη νοσηλείας του νεογνού σε μονάδα πρόωρων και τη λοχεία.
 • Κάθε συνέπεια που επιβαρύνει την παρένθετη μητέρα εξαιτίας της αποχής από την εργασία της, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας, με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.
 • Ένα ζευγάρι αναλαμβάνει πέρα από τα ιατρικά έξοδα της παρένθετης μητέρας και επιπλέον έξοδα, όπως αυτά της διατροφής, της διαμονής, ακόμη και της μετακίνησής της, πάντα ανάλογα με τη συμφωνία που έχει προηγηθεί. Συνεπώς, ένα ζευγάρι που επιλέγει τη λύση της παρένθετης μητρότητας, πρέπει να γνωρίζει ότι θα διαθέσει ένα συγκεκριμένο- ίσως υψηλό- ποσό, για να αποκτήσει ένα βιολογικό παιδί.

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Σε περίπτωση τέκνου που γεννήθηκε από παρένθετη κυοφόρο γυναίκα, προσκομίζεται στο ληξιαρχείο η σχετική δικαστική άδεια που δόθηκε στη γυναίκα που επιθυμεί το τέκνο, έτσι ώστε να εγγραφεί ως μητέρα από τον ληξίαρχο. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό, η παρένθετη μητέρα δεν έχει πλέον λόγο. Οι γονείς από την πλευρά τους είναι υποχρεωμένοι να πάρουν το παιδί, ακόμη κι εάν γεννηθεί με ειδικές ανάγκες.

Η «ενεργοποίηση» των ανακλαστικών της παντοδύναμης ελληνικής οικογένειας, βοηθά πολλές φορές στην επίλυση του προβλήματος εύρεσης παρένθετης μητέρας. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αλληλεγγύη ανάμεσα σε συγγενικά πρόσωπα προσφέρει την επιλογή της κυοφόρου γυναίκας με αδελφές (θείες) ή μητέρες (γιαγιάδες) να αναλαμβάνουν συχνά το ρόλο της παρένθετης μητέρας. Αν έχετε συμπαραστάτρια μια γυναίκα εμπιστοσύνης που θα μπορεί αντί για εσάς να κυοφορήσει το έμβρυο με αγάπη και ανιδιοτέλεια, τολμήστε το.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

 • Η παρένθετη μητρότητα, σίγουρα αποτελεί λύση για ζευγάρια που επιθυμούν ένα βιολογικά δικό τους παιδί. Ωστόσο, προτού κανείς καταλήξει σε αυτή την απόφαση, καλό θα ήταν να αναλογιστεί τις οικονομικές όσο και ψυχολογικές παραμέτρους.
 • Για να ξεκινήσει η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου που έχει προκύψει από το γενετικό υλικό του ζεύγους, σε μία άλλη γυναίκα, πρόθυμη και ικανή να το κυοφορήσει, πρέπει να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση.
 • Η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται και σε ζευγάρια όπου η αδυναμία της γυναίκας να κυοφορήσει, συνυπάρχει με την ανάγκη να γίνει χρήση γενετικού υλικού (ωάρια ή σπερματοζωάρια) από δότη.
 • Ζευγάρια που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να απευθυνθούν στη μονάδα εξωσωματικής της κλινικής μας για να αποκτήσουν παιδί.
 • Ο νομικός σύμβουλος της κλινικής μας, διαθέτοντας τόσο την επιστημονική κατάρτιση όσο και την εμπειρία αντίστοιχων περιπτώσεων, θα σας παράσχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη σε κάθε βήμα της διαδικασίας, ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία σας το συντομότερο και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ MEDIMALL IVF CLINIC

Η πολυετής πείρα και η καταξίωση της κλινικής μας στους τομείς της γυναικολογίας, της γενετικής και της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης σε συνεργασία με τους γιατρούς, το επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό μας αλλά και με όλες τις σύγχρονες μεθόδους που προτείνει η ιατρική κοινότητα και εγκρίνει η ελληνική νομοθεσία,  σας παρέχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε την επιθυμία σας να γίνετε γονείς.

Η κλινική μας προσφέρει εκτεταμένη συμβουλευτική σχετικά με την παρένθετη μητρότητα. Καλύπτοντας όλες τις πιθανές πτυχές, από τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, μέχρι τις εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιούν οι παρένθετες μητέρες, προσφέρει και τις κατάλληλες επιλογές για την ιδανική κατά περίπτωση μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης, πάντοτε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€