Αποβολή: Σε πόσο χρόνο μπορώ να ξαναπροσπαθήσω να μείνω έγκυος;

Αποβολή: Σε πόσο χρόνο μπορώ να ξαναπροσπαθήσω να μείνω έγκυος;

Αποβολή: Σε πόσο χρόνο μπορώ να ξαναπροσπαθήσω να μείνω έγκυος;

Η αποβολή αποτελεί αναμφίβολα, μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία με έντονο ψυχολογικό αντίκτυπο για το ζευγάρι. Το άμεσο ερώτημα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα μετά από αυτήν την δύσκολη εμπειρία είναι: «πότε μπορώ να ξαναπροσπαθήσω να μείνω έγκυος»; Και ενώ η επικρατούσα θεωρία μέχρι σήμερα (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ) υποστήριζε πως μία γυναίκα καλό θα ήταν να περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες έως έξι μήνες μετά από μια αποβολή, προκειμένου να προσπαθήσει ξανά να μείνει έγκυος, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα υπάρχοντα δεδομένα. Η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α (και δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology ) κατέληξε ότι η αναμονή ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες δεν είναι απαραίτητη και μάλιστα το να μην περιμένει ένα ζευγάρι τρεις μήνες για νέα προσπάθεια, αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Πρέπει να περιμένω ένα τρίμηνο πριν ξαναπροσπαθήσω;

Οι ερευνητές παρακολούθησαν έξι κύκλους εμμήνου ρύσεως σε δείγμα 1.083 γυναικών ηλικίας από 18 έως 40 ετών που είχαν ήδη υποστεί μία έως δύο πρώιμες αποβολές (σε διάστημα μικρότερο από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης). Σημείωσαν τα διαστήματα μεταξύ της ημερομηνίας αποβολής και των πρώτων προσπαθειών σύλληψης που ακολούθησαν, καθώς και τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες τους.

Τι αναφέρουν οι έρευνες;

Τα ζευγάρια που προσπάθησαν να συλλάβουν ξανά εντός τριών μηνών από την αποβολή είχαν μεγαλύτερη επιτυχία από εκείνα που περίμεναν περισσότερο από τρεις μήνες (53% έναντι 36%), και αυτό σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr. Enrique Schisterman, επιδημιολόγου στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, «οι συστάσεις για καθυστέρηση της προσπάθειας σύλληψης για διάστημα τουλάχιστον 3-6 μηνών, για ζευγάρια που είναι ψυχολογικά έτοιμα να προσπαθήσουν ξανά, είναι πιθανώς αβάσιμες και πρέπει να επανεξεταστούν».

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε αποβολή οφείλει να εξετάζεται από τους ειδικούς κατά περίπτωση. Αυτό που επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν είναι και η συναισθηματική κατάσταση του ζευγαριού. Μετά από κάθε αποβολή, (αλλά και ιδιαίτερα όταν είναι επαναλαμβανόμενη), οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν σε ένα ζευγάρι να βεβαιωθεί ότι είναι συναισθηματικά έτοιμο να αντιμετωπίσει μια ακόμη πιθανή απώλεια πριν επιχειρήσει ξανά.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€