Βελονισμός: μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος

Βελονισμός: μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος

Βελονισμός: μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM),ο βελονισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το σώμα θεωρείται ότι καλύπτεται από ενεργειακά δίκτυα που ονομάζονται μεσημβρινοί. Αυτά εξασφαλίζουν τη σωστή ροή του αίματος, των θρεπτικών συστατικών και της ενέργειας σε όλο το σώμα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Το στρες, η διατροφή ή η κληρονομικότητα μπορεί να προκαλέσουν την αποδυνάμωση ενός μεσημβρινού σε ένα άτομο. Σε κάποιο άλλο, η ενέργεια μπορεί να είναι μπλοκαρισμένη και να υπάρχει δυσκολία στο να διοχετευθεί. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν συμπτώματα στο σώμα και τα οποία σχετίζονται με το μεσημβρινό που έχει επηρεαστεί. Ο βελονισμός θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας μέσα στην περιοχή αυτού του μεσημβρινού και έτσι θα ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Η ενεργειακή αξιολόγηση

Κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας βελονισμού, ο βελονιστής θα κάνει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του ατόμου, προκειμένου να κάνει αυτό που ονομάζεται «ενεργειακή αξιολόγηση». Θα προσπαθήσει να εντοπίσει τους μεσημβρινούς στους οποίους η ενέργεια ρέει λιγότερο καλά ή σε πολύ μικρές ποσότητες. Συχνά, ο βελονιστής θα μετρήσει τον σφυγμό του ασθενούς και θα παρατηρήσει τη γλώσσα του, καθώς σε αυτά τα σημεία αντανακλάται το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος.

Η μέθοδος του βελονιστή

Μετά από αυτή την αξιολόγηση, ο βελονιστής θα επιλέξει μια σειρά σημείων στα τέσσερα άκρα, το στομάχι, το πρόσωπο και την πλάτη για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του ατόμου και να αντιμετωπίσει την αιτία του προβλήματος. Στη συνέχεια, θα εισάγει λεπτές, προ-αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης στα επιλεγμένα σημεία. Η εισαγωγή τους είναι σχεδόν ανώδυνη και η αίσθηση είναι παρόμοια με αυτή ενός τσιμπήματος κουνουπιού. Ο βελονιστής μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει βεντούζες, ηλεκτρική διέγερση, μόξα και μαγνήτες ή να ολοκληρώσει τη θεραπεία με μασάζ για να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση.

Μία ολοκληρωμένη θεραπεία βελονισμού

Μια μέση θεραπεία διαρκεί μεταξύ 45 και 60 λεπτών. Οι άνθρωποι συνήθως φεύγουν χαλαροί και οι παρενέργειες είναι αρκετά σπάνιες. Μετά από μια θεραπεία, μπορεί να αισθανθείτε ελαφρώς κουρασμένοι, ζαλισμένοι ή κρυωμένοι. Μερικές φορές ο πόνος μπορεί να αυξηθεί μετά την πρώτη θεραπεία, αλλά συνήθως υποχωρεί γρήγορα. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον βελονιστή για τυχόν γνωστά σε εσάς προβλήματα υγείας, αν παίρνετε φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.

Τα οφέλη του βελονισμού

Ο βελονισμός ανακουφίζει από διαταραχές σε πολλά συστήματα του σώματος. Είτε πρόκειται για πεπτικά προβλήματα, έμμηνου ρύσεως, διαταραχές ύπνου, εμμηνόπαυση, μυϊκούς πόνους ή αλλεργίες, ο βελονιστής θα βοηθήσει συνήθως στη μείωση των συμπτωμάτων. Συχνά προτείνεται στους ασθενείς να κάνουν αρχικά μια σειρά τεσσάρων θεραπειών, μία κάθε εβδομάδα, προτού αποφασίσουν αν ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός ή όχι γι’ αυτούς. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM) θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των θεραπειών είναι σωρευτικό. Έτσι, όσο περισσότερο καιρό κάνετε βελονισμό, τόσο περισσότερο διαρκούν τα αποτελέσματα. Όταν τα συμπτώματα αρχίσουν να μειώνονται, ο θεραπευτής θα προσπαθήσει να περιορίσει σταδιακά τις θεραπείες.

Βελονισμός – Γονιμότητα και IVF

Ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας με «άγνωστα αίτια» ή που δεν δικαιολογούνται από την παραδοσιακή ιατρική, μπορούν να εξηγηθούν από την κινεζική ιατρική. Ορισμένοι παράγοντες όπως το άγχος, τα συναισθήματα, η υπερκόπωση, η ανεπαρκής διατροφή, η μειωμένη ή κακώς κατανεμημένη ενέργεια, μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα γονιμότητας. Ο βελονισμός είναι η ιδανική μέθοδος για την αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας, η οποία είναι απαραίτητη για την προετοιμασία του οργανισμού για Εξωσωματική Γονιμοποίηση ή Τεχνητή Γονιμοποίηση. Ο βελονισμός μπορεί επίσης να αποτελέσει απάντηση σε ορισμένα διαγνωσμένα προβλήματα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα της μήτρας, ο ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος κ.α. Είτε χρησιμοποιείται μόνος του είτε σε συνδυασμό με ορμονική θεραπεία, ο βελονισμός παραμένει μια λύση που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Συνιστάται να προγραμματίζετε συνεδρίες βελονισμού μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη του πρωτοκόλλου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, προκειμένου να προετοιμάσετε το σώμα σας και να μειώσετε το άγχος.


Το ελληνικό κράτος έχει ορίσει ως απαραίτητη προϋπόθεση με την υπ’ αριθμόν 574/α4/1191/21-2-80 απόφαση του υπουργείου Υγείας και Προνοίας, την εκτέλεση του βελονισμού μόνο από ιατρούς εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους στο βελονισμό (θεωρείται ρητά παράβαση του νομού η άσκηση του βελονισμού από άτομα που δεν διαθέτουν πτυχίο της Ιατρικής Σχολής ελληνικού πανεπιστήμιου ή αλλού αναγνωρισμένου από το ελληνικό κράτος)

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€