Διαδικασία που στοχεύει στη δημιουργία νέων και καλύτερης ποιότητας ωαρίων στις ωοθήκες των γυναικών οι οποίες αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί λόγω της πρόωρης εμμηνόπαυσης, της προχωρημένης ηλικίας, του χαμηλού αποθέματος ή της κακής ποιότητας ωαρίων στις ωοθήκες, η αυτόλογη θεραπεία (PRP) ωοθηκών αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες και πολλά υποσχόμενες θεραπείες γονιμότητας.
Τι είναι το PRP;
Η αυτόλογη θεραπεία με «Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια» (Platelet Rich Plasma-PRP) είναι ένα αυτόλογο κλάσμα αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Πρόκειται για μια σύγχρονη θεραπεία στον τομέα της υγείας, η οποία αναλαμβάνει την ενεργοποίηση και την ενίσχυση της φυσικής ικανότητας του σώματος να αναπλάθει και να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του. Η αυτόλογη θεραπεία PRP έχει ποικίλες εφαρμογές στον τομέα τόσο της προληπτικής όσο και της θεραπευτικής Ιατρικής.
Πως λειτουργεί
Ένα τυπικό δείγμα αίματος αποτελείται σε ποσοστό 55% από πλάσμα και 45% από ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Στο ποσοστό του 45%, το 93% αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια, το 6% από αιμοπετάλια και το 1% από λευκά αιμοσφαίρια. Μετά από κάθε τραυματισμό ή κάκωση ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι ελέγχουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις λοιμώξεις, προκαλώντας τη διαδικασία της επούλωσης μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του ιστού. Η αυτόλογη θεραπεία PRP βασίζεται στην αναστροφή της αναλογίας ερυθρών αιμοσφαιρίων – αιμοπεταλίων, μειώνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο 5% -τα οποία είναι λιγότερο χρήσιμα στη διαδικασία της επούλωσης- και αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στο 94%., ώστε να δημουργηθεί ένα μείγμα ισχυρό σε αυξητικούς παράγοντες, όπως: PDGF, TGF-β1, TGF-β2, PDEGF, PDAF, PF-4, GMP-140, IL-1, FGF, I-α, I-γ, ILGF. Έτσι, ενώ η φυσιολογική συγκέντρωση του αίματος σε αιμοπετάλια είναι κατά μέσο όρο 250.000 αιμοπετάλια/dL, η αυτόλογη θεραπεία PRP διαθέτει τουλάχιστον 1.000.000 αιμοπετάλια/ dL.
Οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές εφαρμογές της PRP έχουν αξιοποιηθεί με ευεργετικά αποτελέσματα στην ορθοπεδική, στη δερματολογία, στην οδοντιατρική, στη γυναικολογία, στη χειρουργική. Κλινικά δοκιμασμένη εδώ και χρόνια στη θεραπεία των τραυματισμών σε μαλακούς ιστούς και σε οστικά μοσχεύματα, η PRP χρησιμοποιείται πλέον από επαγγελματίες αθλητές για την επιτάχυνση της επούλωσης των βλαβών που σχετίζονται με τα αθλήματα, σε ασθενείς με εγκαύματα για να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των μοσχευμάτων δέρματος και πολύ συχνά μετά από εγχειρήσεις καρδιάς για την επούλωση των τομών στο θωρακικό τοίχωμα.
Ο ρόλος της αυτόλογης θεραπείας PRP στην αναζωογόνηση των ωοθηκών
Με πολύ καλά αποτελέσματα, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή σε γυναίκες που δεν έχουν περίοδο, ενώ σε γυναίκες που έχουν, είναι να προτιμότερο να γίνεται κατά την έμμηνο ρύση ή νωρίς στον κύκλο, πριν την ανάπτυξη του ωαρίου. Οι ευργετικές ιδιότητες της θεραπείας ολοκληρώνονται από 3 μέχρι 6 μήνες και μπορούν να διαπιστωθούν με την μέτρηση των τιμών των ορμονών ΑΜΗ, FSH, LH και οιστραδιόλης, μετά την πάροδο τριών μηνών. Αν τα επίπεδα της ΑΜΗ έχουν αυξηθεί ενώ αυτά της FSH, LH, και της οιστραδιόλης έχουν μειωθεί, τότε η αναζωογόνηση έχει πραγματοποιηθεί.
Η θεραπεία PRP για την αναζωογόνηση των ωοθηκών περιλαμβάνει δύο στάδια:
- την προετοιμασία του PRP
- την έκχυση του PRP στις ωοθήκες.
Με την έγχυση του PRP στις ωοθήκες, προκαλείται η αναγέννηση του ωοθηκικού ιστού με αποτέλεσμα την ωορρηξία σε:
- εμμηνοπαυσιακές ή προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών.
- γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών με φτωχό απόθεμα ωαρίων και χαμηλά επίπεδα antimullerian ορμόνης
- γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών με φτωχό απόθεμα ωαρίων και χαμηλά επίπεδα antimullerian ορμόνης
- γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
- γυναίκες με ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών σύλληψης (είτε με φυσικό τρόπο είτε με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής) εξαιτίας του αριθμού ή της ποιότητας των ωαρίων τους
- γυναίκες με ιστορικό ανεξήγητης υπογονιμότητας.