Η αποβολή αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, μια δύσκολη εμπειρία για το ζευγάρι. Πόσο μάλλον όταν η αποβολή αυτή είναι επαναλαμβανόμενη. Τι είναι όμως οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, πού οφείλονται και υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;
Καθ’ έξιν αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές, τριών ή και περισσοτέρων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές απασχολούν το 1-2% των γυναικών και ορίζονται σε δύο ή παραπάνω αποβολές πριν από τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης.
Που οφείλονται
Οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτού του είδους τις αποβολές είναι πολλοί και διάφοροι:
Γενετικοί παράγοντες
- Χρωμοσωμικά θέματα του ζευγαριού
Περίπου το 3% – 5% των ζευγαριών με περισσότερες από τρεις αποβολές παρουσιάζει κάποια ανακατανομή στα χρωμοσώματα του. Η ανακατανομή αυτή είναι εκ γενετής και δεν έχει έκδηλα συμπτώματα. Η πιθανότητα αποβολής εξαρτάται από το μέγεθος του γενετικού υλικού που έχει αλλάξει θέση. Η περίπτωση αυτή ελέγχεται με μια απλή αιμοληψία για καρυοτυπικό έλεγχο (έλεγχο των χρωμοσωμάτων) του ζεύγους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακατανομή των χρωμοσωμάτων, συστήνεται γενετική συμβουλευτική προκειμένου να προσδιοριστεί η πιθανότητα υγιούς εγκυμοσύνης.
- Χρωμοσωμικά θέματα του εμβρύου
Το 30-60% των αποβολών οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων. Έμβρυα με χρωμοσωμικά προβλήματα εμφανίζονται συνήθως όταν οι γονείς έχουν μεγάλη ηλικία, χωρίς τις να αποκλείεται και σε νεώτερους γονείς. Στην περίπτωση αυτή τα χρωμοσώματα των γονέων είναι φυσιολογικά, ενώ οι γαμέτες τις (το ωάριο ή/και το σπερματοζωάριο) φέρουν κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, η οποία μεταφέρεται στο έμβρυο. Για να διευκρινιστεί ο παράγοντας τις απαιτούνται πιο ειδικές εξετάσεις.
Ορμονικές διαταραχές
Οι διαταραχές των ορμονών είναι δυνατόν να προκαλέσουν αποβολή, μια που το ενδομήτριο δεν αναπτύσσεται κανονικά για να βοηθηθεί η εμφύτευση και η ανάπτυξη του ωαρίου.
Μάλιστα γυναίκες με διαταραχή του θυρεοειδή και των επινεφριδίων, τις και γυναίκες με διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης είναι δυνατόν να εμποδίσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του ενδομητρίου. Ήπια υπερπρολακτιναιμία παρατηρείται συχνά σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με φάρμακα αλλά σε περίπτωση μακροαδενωμάτων είναι αρκετά μεγάλα και συνιστάται η χειρουργική αφαίρεσή τις.
Ανατομικοί παράγοντες
Οι ανατομικές ανωμαλίες τις μήτρας συχνά ευθύνονται για τις καθ’ έξιν αποβολές. Τις από αυτές τις ανωμαλίες, μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά και να οδηγήσουν σε μια επιτυχή έκβαση εγκυμοσύνης, εξαλείφοντας οριστικά τις προηγούμενες περιπτώσεις καθ’ έξιν αποβολών στο ιστορικό μιας γυναίκας.
Ανεπάρκεια τραχήλου τις μήτρας
Μία ακόμη αιτία των καθ’ έξιν αποβολών (συνήθως του 2ου τριμήνου), είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου και η αδυναμία του να παραμείνει κλειστός καθώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο πιέζει με το βάρος του το έσω τραχηλικό στόμιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι η περίδεση.
Λοιμώξεις
Κάποιες λοιμώξεις όπως ο έρπης ή τα χλαμύδια, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε καθ’ έξιν αποβολές.
Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες
Οι τοξίνες που μεταδίδονται με τον αέρα είναι επίσης δυνατόν να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο ή αποβολή, ιδιαίτερα αν η έκθεση σε αυτές είναι συχνή μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
Ανοσολογικοί παράγοντες (αυτοάνοσοι)
Συστηματικές αυτόνομες παθήσεις έχουν συσχετίσει με καθ’ έξιν αποβολές (αντιφωσφολιπιδικο σύνδρομο, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσοι του κολλαγόνου κ.ά.) και οι οποίες υπό την κατάλληλη ανοσολογική θεραπεία και καταστολή, μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν στην επιτυχή έκβαση μιας εγκυμοσύνης.
Υπερβολικό σωματικό βάρος, κάπνισμα, αλκοόλ
Το υπερβολικό σωματικό βάρος όπως και το πολύ χαμηλό βάρος της γυναίκας έχουν συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα αποβολών. Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για τις καθ’ έξιν αποβολές, είναι το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ.
Ηλικία
Αν και η ηλικία δεν αποτελεί από μόνη της έναν παράγοντα για τις καθ΄ έξιν αποβολές, ωστόσο τα ποσοστά αυξάνονται όταν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών και ο άνδρας πάνω από 40.
Άλλα άγνωστα αίτια
Περίπου στο 25% των ζευγαριών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών, η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο που ασχολείται με θέματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος συνδυασμός θεραπειών.
Επομένως, τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε καθ’ έξιν αποβολές είναι πολλαπλά και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό η διερεύνηση των ζευγαριών με καθ΄ έξιν αποβολές απαιτεί μια συντονισμένη και πολυεπίπεδη προσέγγιση προκειμένου να εντοπιστεί το αίτιο των αποβολών.
Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε καθ’ έξιν αποβολές;
- Έλεγχος για ανωμαλίες στην κατασκευή της μήτρας
- Ο συγκεκριμένος έλεγχος γίνεται με υπερήχους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία στη μήτρα
- Έλεγχος για γενετικά προβλήματα
- Ο έλεγχος αυτός ονομάζεται καρυότυπος και περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος για χρωματοσωμικές ανωμαλίες.
- Έλεγχος για ανωμαλίες στο έμβρυο
- Έλεγχος για κολπικές λοιμώξεις
- Έλεγχος και θεραπεία για αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα
- Θεραπεία για θρομβοφιλία
- Εξετάσεις για ανεπάρκεια τραχήλου
- Ορμονοθεραπεία
Τελικά, μια γυναίκα με επαναλαμβανόμενες αποβολές, μπορεί να αποκτήσει μωρό;
Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικό Συμβούλιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) ακόμα και έπειτα από πέντε ή περισσότερες αποβολές, οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης παραμένουν πάνω από 50% και πιθανώς φθάνουν στο 65%.