Πρόωρη Εμμηνόπαυση

Πρόωρη Εμμηνόπαυση

Πρόωρη Εμμηνόπαυση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόωρη εμμηνόπαυση

Η πρώιμη ή πρόωρη εμμηνόπαυση, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται νωρίτερα από το φυσιολογικό, πριν από την ηλικία των 40 ετών. Μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν μια «άδικη» πρόωρη γήρανση, δεδομένου ότι θέτει τέλος στην προοπτική μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδιά χωρίς τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση;

Η πρόωρη εμμηνόπαυση ή η πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών (ΠΩΑ), έχει τα ίδια προειδοποιητικά σημάδια με την κανονική εμμηνόπαυση (ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου, εξάψεις, κολπική ξηρότητα κ.λπ.). Εμφανίζεται με διακοπή της περιόδου για 4 συνεχόμενους μήνες πριν από την ηλικία των 40 ετών. Σε γενικές γραμμές επηρεάζει το 1% των γυναικών πριν την ηλικία των 40, 1 στις 1000 γυναίκες πριν την ηλικία των 30 και 1 στις 10.000 γυναίκες πριν η ηλικία των 20.

Τι προκαλεί την πρόωρη εμμηνόπαυση;

Η πρώιμη εμμηνόπαυση είναι το αποτέλεσμα της πρόωρης εξάντλησης του αποθέματος των ωοθηκών σε ωοθυλάκια ικανά να παράγουν ωάρια.

Η αιτία, στο 80% των περιπτώσεων, είναι “ιδιοπαθής”, δηλαδή άγνωστη. Αλλά μπορεί να είναι:

  • αυτοάνοση (οι ωοθήκες της γυναίκας καταστρέφονται από τα δικά της αντισώματα),
  • ιογενής (μετά από λοίμωξη που έχει επίσης επηρεάσει τις ωοθήκες),
  • γενετική (σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού, αλλά και σαν συνέπεια γενετικών ασθενειών όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Turner),
  • τοξική, ως αποτέλεσμα της λήψης ορισμένων θεραπειών (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και ίσως ακόμη και ως αποτέλεσμα υπερβολικού καπνίσματος.

 

Τι πρέπει να κάνετε εάν υπάρχει ανησυχία ή αμφιβολία;

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Αυτός θα είναι σε θέση να σας δώσει συμβουλές και να σας προτείνει τις σχετικές εξετάσεις εάν είναι απαραίτητο. Εάν έχετε διαγνωστεί με πρόωρη εμμηνόπαυση:

  • ο γυναικολόγος σας μπορεί να ζητήσει εξέταση ορμονών, ιδίως για να ελέγξει την κατάσταση λειτουργίας άλλων ορμονικών αδένων που μπορεί να επηρεαστούν,
  • μπορεί να επωφεληθείτε από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), η οποία θα ανακουφίσει τα συμπτώματα έως τη θεωρητική ηλικία της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης (51),
  • Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδί, η εξωσωματική γονιμοποίηση, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να προσφύγετε στη δωρεά ωαρίων εκτός εν έχετε ήδη φροντίσει να καταψύξετε τα δικά σας ωάρια στο παρελθόν.

 

Πριν την εμμηνόπαυση προηγείται μια περίοδος εμμηνορροϊκών ανωμαλιών, αυτή η περίοδος ονομάζεται προεμμηνόπαυση ( ή κλιμακτήριος) και αφορά τα χρόνια κατά τα οποία οι ορμονικές αλλαγές λόγω μειωμένης λειτουργίας των ωοθηκών γίνονται αισθητές. Οι γυναίκες με εμμηνόπαυση κάτω των 40 ετών είναι ιδανικές υποψήφιες για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας PRP για την αναζωογόνηση των ωοθηκών και την επανενεργοποίηση της ωοθυλακιογένεσης.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€