Ωορρηξία: το timing της γονιμότητας!

Ωορρηξία: το timing της γονιμότητας!

Ωορρηξία: το timing της γονιμότητας!

Είναι σημαντικό για μια γυναίκα να γνωρίζει ότι η ωορρηξία της αντιστοιχεί στη φάση της αποβολής ενός ωαρίου από την ωοθήκη, το οποίο είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο για να δημιουργήσει τελικά ένα έμβρυο.

Ένα κορίτσι γεννιέται με 500.000 ωάρια κατανεμημένα στις δύο ωοθήκες του, τα περισσότερα από τα οποία θα εξαφανιστούν. Μόνο 450 από αυτά θα ωριμάσουν και θα αποβληθούν. Μετά την ηλικία των 40 ετών, το απόθεμα των ωαρίων μειώνεται. Η ωορρηξία είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία είναι συνεχής: αρχίζει στην εφηβεία και τελειώνει στην εμμηνόπαυση, όπου η δραστηριότητα των ωοθηκών παύει και η γυναίκα δεν έχει πλέον ωορρηξία ή έμμηνο ρύση.

Όμως τι είναι η ωορρηξία;

Στην ωοθήκη, τα ωάρια περιβάλλονται από ωοθυλάκια, ένα είδος μικρών σάκων. Κάθε μήνα, πολλά ωοθυλάκια ετοιμάζονται να αποβάλουν το ωάριό τους. Ένα όμως από αυτά, το κυρίαρχο ωοθυλάκιο, υπερισχύει έναντι των άλλων. Αυξάνεται σε μέγεθος και υφίσταται αλλαγές. Αυτή είναι η διαδικασία ωρίμανσης. Στη συνέχεια, το κυρίαρχο αυτό ωοθυλάκιο απελευθερώνει το ωάριο του. Σε αυτό το στάδιο έχουμε πλέον την ωορρηξία.

Οι εμπλεκόμενες ορμόνες και ο ρόλος τους

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει υπό την επίδραση των ορμονών που εκκρίνονται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Η FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) και η LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη) είναι οι ορμόνες οι οποίες προκαλούν την ωρίμανση και την αύξηση του μεγέθους του ωοθυλακίου. Όταν το ωοθυλάκιο φτάσει στο μέγιστο μέγεθος των 25 χιλιοστών σε διάμετρο, είναι ορατό στο υπερηχογράφημα ως μια μικρή “κύστη” στην επιφάνεια της ωοθήκης.

Μια ισχυρή έκκριση LH προκαλεί τη ρήξη του ωοθυλακίου και την ωορρηξία. Το υπόλοιπο του ωοθυλακίου μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο, το οποίο παραμένει στην ωοθήκη για τις επόμενες 14 ημέρες και εκφυλίζεται εάν δεν προκύψει εγκυμοσύνη.

Οι ωοθήκες εκκρίνουν επίσης ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, οι οποίες συμμετέχουν στις ανατομικές και φυσιολογικές μεταβολές του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο οποίος με τη σειρά του προετοιμάζει τον οργανισμό για μια πιθανή εγκυμοσύνη κάθε μήνα.

Συμπτώματα της περιόδου ωορρηξίας

  • Λίγες ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, το κολπικό έκκριμα είναι πιο υγρό, πιο φωτεινό και πιο ελαστικό από το συνηθισμένο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λίγο πριν από την ωορρηξία, η τραχηλική βλέννα, η οποία εκκρίνεται στον τράχηλο της μήτρας, γίνεται πιο ρευστή και χαλαρή, λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων που εκκρίνουν οι ωοθήκες κατά την ωρίμανση του ωοθυλακίου το οποίο περιέχει το ωάριο. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει για να διευκολυνθεί η διέλευση των σπερματοζωαρίων στη μήτρα και συνεπώς η γονιμοποίηση.
  • Την ημέρα ή τις ώρες πριν από την ωορρηξία, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα καθώς το ωάριο αποβάλλεται από την ωοθήκη. Αυτό ονομάζεται ωορρηκτικό σύνδρομο και ο πόνος μπορεί να είναι έντονος αλλά σε κάθε περίπτωση σύντομος. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πολύ μικρή απώλεια αίματος.
  • Μια άλλη σωματική αλλαγή είναι ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 37° μετά την ωορρηξία. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην παραγωγή μιας ορμόνης αμέσως μετά την ωορρηξία από τις ωοθήκες, της προγεστερόνης.

Η πιο γόνιμη περίοδος του μήνα

Μόλις το ωάριο απελευθερωθεί, μετακινείται στη σάλπιγγα όπου μπορεί να επιβιώσει για 12 έως 24 ώρες. Ο χρόνος επιβίωσης των σπερματοζωαρίων κυμαίνεται από 2 έως 5 ημέρες, αλλά η βέλτιστη περίοδος κινητικότητας είναι 48 έως 72 ώρες. Η μεταωορρηκτική βλέννα καταστρέφει τα σπερματοζωάρια μέσα σε 2 έως 3 ώρες. Εάν επιθυμείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες γονιμοποίησης, θα πρέπει ιδανικό να κάνετε σεξ για πρώτη φορά τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία και να το επαναλαμβάνετε τουλάχιστον κάθε 48 ώρες. Ωστόσο,  να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η σεξουαλική επαφή κατά την ακριβή ημερομηνία της ωορρηξίας δεν εγγυάται 100% εγκυμοσύνη. Μείνετε σε επαφή με το γιατρό σας και ελέγξτε τα επίπεδα γονιμότητάς σας. Οι ειδικοί του Medimall μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πιθανότητες φυσικής σύλληψης με την καθοδήγηση και τις ιατρικές τους συμβουλές.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€