Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με βάση τον δείκτη γονιμότητας των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Ελληνίδες στέφονται προς τη μητρότητα σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα ταμπού αναφορικά με την υπογονιμότητα και ποιες οι επιστημονικές απαντήσεις που δίνονται σε αυτά;
Μύθος #1. Η ευθύνη είναι κυρίως της γυναίκας
Αν και ιστορικά οι γυναίκες έπαιρναν επάνω τους όλο το φταίξιμο για την αδυναμία σύλληψης ενός μωρού, έχει αποδειχτεί πλέον ότι εκείνες αποτελούν την αιτία της υπογονιμότητας μόνο στο 35% των περιπτώσεων ζευγαριών. Σε ένα ποσοστό 35% των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα στο ζευγάρι αποδίδεται στους άνδρες, ένα 20% και στους δύο συντρόφους ενώ ένα 10% παραμένει άγνωστο, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Tri-City στην Καλιφόρνια.
Μύθος #2. Οι θεραπείες σε κλινικές είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση
Αυτή η συλλογιστική είναι εξίσου λανθασμένη με το να λέμε σε έναν άρρωστο ότι δεν θα πάρει την κατάλληλη αγωγή επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα θα έπρεπε να είναι σε θέση να αμυνθεί από μόνο του. Οι κλινικές γονιμότητας αξιολογούν κατά πόσον υπάρχουν εμπόδια ή προβλήματα που θα μπορούσαν να επιλύσουν, προκειμένου να αφήσουν τη φύση να κάνει όντως τη δουλειά της.
Μύθος #3. Χωρίς οργασμό δεν έρχεται εγκυμοσύνη
Πρόκειται απλώς για μία προκατάληψη, ωστόσο αυτή καταρρίπτεται αμέσως επιστημονικά: ο μόνος τρόπος σύλληψης είναι η γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν μια γυναίκα έχει οργασμό ή όχι – πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες που δεν συνδέονται.
Μύθος #4. Εγκυμοσύνη έρχεται όταν το άγχος μειώνεται
Όλοι γνωρίζουν περιπτώσεις όπου μια γυναίκα είχε άγχος για να μείνει έγκυος και τελικά το κατάφερε μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, αφότου εγκατέλειψε εντελώς την ιδέα και ηρέμησε. Το στρες ως ανασταλτικός παράγοντας είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την υπογονιμότητα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μορφή αυτό-κατηγορίας των γυναικών όταν καθυστερεί μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη σε καταστάσεις υψηλού στρες. Η υπογονιμότητα μπορεί φυσικά να προκαλέσει πολύ άγχος και ανησυχία. Εάν όμως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή διαταραχή σε μία γυναίκα, αυτή μπορεί να συλλάβει ακόμη και υπό εξαιρετικά στρεσογόνες συνθήκες (πόλεμος, τραύμα κ.λπ.).
Μύθος #5. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μένει πάντα ίδιος
Το παραπάνω είναι αναληθές. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό, και το αλκοόλ συνδέονται με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Επομένως, η διακοπή ορισμένων από αυτές τις συνήθειες μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία του συντρόφου σας, αλλά μπορεί επίσης να προάγει την παραγωγή σπέρματος και, επομένως, να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
Μύθος #6. Το αντισυλληπτικό χάπι προκαλεί υπογονιμότητα
Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη παρανόηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το αντισυλληπτικό χάπι έχει οποιαδήποτε επίδραση στη γονιμότητα μιας γυναίκας όταν εκείνη σταματήσει να το παίρνει. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις πιθανές συνέπειές του. Μία από αυτές, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 60.000 και πλέον γυναίκες στη Νότια Αφρική, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χάπια δεν είχαν ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.
Μύθος #7. Η ηλικία δεν επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα
Το να λέμε ότι η γονιμότητα των ανδρών παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ανεξάρτητα από την ηλικία, είναι επιστημονικά αβάσιμο. Ταυτόχρονα με τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την εμμηνόπαυση, η ποιότητα του σπέρματος των ανδρών μειώνεται εξίσου με την ηλικία. Αυτό συνοδεύεται από έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό σπερματοζωαρίων που περιέχουν κατακερματισμένο DNA, το οποίο ενδέχεται ακόμα και να είναι η αιτία ορισμένων συγγενών ασθενειών στο αγέννητο παιδί.
Μύθος #8. Αν έχετε ήδη αποκτήσει παιδιά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε
Η “δευτερογενής υπογονιμότητα”, είναι η δυσκολία σύλληψης όταν το ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει παιδί. Πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτό, όπως: η μειωμένη παραγωγή σπέρματος, η ενδομητρίωση, το απόθεμα ωαρίων που μειώνεται με την ηλικία, ορισμένες επιπλοκές αναφορικά με το σπέρμα αλλά και επιπλοκές που σχετίζονται με προηγούμενη εγκυμοσύνη.
Μύθος #9. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών είναι απίθανο να μείνουν έγκυες
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ένα χρόνο μετά την προσπάθεια σύλληψης, περίπου το 80% των γυναικών ηλικίας 35 έως 39 ετών θα μείνουν έγκυες. Για να αυξηθεί η συνολική γονιμότητα, οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, να προγραμματίζουν το σεξ με βάση τον κύκλο τους και να αποφεύγουν το αλκοόλ και το κάπνισμα. Επομένως, εάν είστε 35 ετών ή μεγαλύτερη και δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, συμβουλευτείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να υπάρχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.
Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούει κανείς ανακρίβειες αναφορικά με την υπογονιμότητα των γυναικών, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να μην πιστεύετε 100% όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο. Εάν οι ανησυχίες σας είναι πολύ μεγάλες και αισθάνεστε την ανάγκη να μιλήσετε με έναν ειδικό, το εξειδικευμένο προσωπικό της Medimall είναι εδώ για να σας ακούσει ανά πάσα στιγμή. Στη Medimall προσφέρουμε μια ποικιλία εξατομικευμένων θεραπειών, καθώς και υποστήριξη στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL
NEWSLETTER
Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα