Τι είναι η κιρσοκήλη;

Τι είναι η κιρσοκήλη;

medimall.gr

Η κιρσοκήλη είναι μια παθολογική διάταση των ορχικών ή σπερματικών φλεβών που βρίσκονται μέσα στο όσχεο, τον δερματικό σάκο που περιβάλλει τους όρχεις. Η λειτουργία των φλεβών αυτών είναι να παροχετεύουν το αίμα από τους όρχεις. Η παρουσία κιρσοκήλης έχει αποτέλεσμα την παραμονή του αίματος για μεγαλύτερο χρόνο στις φλέβες, μια κατάσταση είναι παρόμοια με τους κιρσούς που εμφανίζονται στα πόδια. Όταν η κιρσοκήλη είναι μεγάλου βαθμού έχει σαν συνέπεια τη διόγκωση του προσβεβλημένου όρχι, που συνήθως είναι και η μόνη παθολογική εκδήλωση της κιρσοκήλης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διόγκωση μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, από ατροφία των όρχεων και υπογονιμότητα. Η υπογονιμότητα αυτή οφείλεται στην ασθενοσπερμία, στην μειωμένη δηλαδή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στην εκσπερμάτιση. Ευτυχώς, η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη μόλις αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η κιρσοκήλη είναι μια πολύ συχνή πάθηση στους άνδρες, ιδίως στους νεαρούς ενήλικες (18-25 ετών). Τείνει να εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά του αναπαραγωγικού συστήματος, λόγω της θέσης της αριστερής ορχικής φλέβας, αν και μπορεί να εμφανιστεί και στη δεξιά πλευρά.

Οι αιτίες

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κιρσοκήλη σχηματίζεται όταν οι βαλβίδες στις φλέβες που μεταφέρουν το αίμα από και προς τους όρχεις εμποδίζουν τη σωστή ροή του αίματος. Η παλινδρόμηση που δημιουργείται, προκαλεί διαστολή των φλεβών και βλάβη των όρχεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας. Οι κιρσοκήλες σχηματίζονται συχνά στην ηλικία της σεξουαλικής ανάπτυξης και συνήθως εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά, πιθανότατα λόγω της θέσης της αριστερής ορχικής φλέβας. Ωστόσο, η παρουσία κιρσοκήλης, ακόμη και στον ένα όρχι, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος και στους δύο όρχεις.

Παράγοντες κινδύνου

Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κιρσοκήλης, αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο, ενώ το μεγάλο ανάστημα μπορεί να τον αυξάνει.

Τα συμπτώματα

Η κιρσοκήλη είναι συχνά ασυμπτωματική και δεν προκαλεί δυσφορία στον ασθενή. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να παραπονιέται για:

 • τοπική αύξηση της θερμοκρασίας
 • αίσθημα δυσφορίας ή βάρους στην περιοχή του οσχέου
 • ένα ήπιο πρήξιμο πάνω από τον όρχι
 • πόνος.

Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται εντονότερα:

 • μετά από σωματική άσκηση
 • μετά από μακρά περίοδο ακινησίας
 • μετά από σεξουαλική δραστηριότητα
 • σε θερμό περιβάλλον
 • το βράδυ.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Οι κιρσοκήλες συχνά δεν απαιτούν θεραπεία. Ωστόσο, εάν υπάρχει πόνος, ατροφία των όρχεων ή υπογονιμότητα, ή εάν σκέφτεστε να εφαρμόσετε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συνιστάται η χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να κλείσει η πάσχουσα φλέβα για να ανακατευθυνθεί η ροή του αίματος προς τις φυσιολογικές φλέβες. Σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, η θεραπεία της κιρσοκήλης μπορεί ακόμη και να την θεραπεύσει ή, εάν χρησιμοποιηθούν τεχνικές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), να βελτιωθεί η ποιότητα του σπέρματος. Συνήθως, η κιρσοκήλη αναπτύσσεται στην εφηβεία και οδηγεί σε επιδείνωση της ποσότητας και της ποιότητας του σπέρματος. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν επαρκή ποιότητα σπέρματος για να αποκτήσουν παιδιά.

Πότε πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση για την κιρσοκήλη;

Η προοδευτική ατροφία των όρχεων, ο πόνος ή τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα της εξέτασης σπέρματος, αποτελούν σαφείς ενδείξεις για τη χειρουργική επέμβαση της κιρσοκήλης στην εφηβεία. Παρόλο που η θεραπεία της κιρσοκήλης συνήθως βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του σπέρματος, δεν είναι γνωστό αν η μη αντιμετώπιση της κιρσοκήλης μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα, όπως ατροφία των όρχεων, μειωμένη ποσότητα και ποιότητα σπέρματος στο σπερμοδιάγραμμα ή ενδείξεις υπογοναδισμού, στις περισσότερες περιπτώσεις η κιρσοκήλη δεν απαιτεί θεραπεία, είτε χειρουργική είτε φαρμακευτική.

Εάν όμως υπάρχουν τα πιο πάνω συμπτώματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με  τριών ειδών χειρουργικές επεμβάσεις:

 • Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή λίγων εκατοστών στην κοιλιά ή στην ηβική περιοχή, προς τη βουβωνική χώρα. Δεν χρειάζεται ανάρρωση και μετά από λίγες ημέρες από την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις κανονικές καθημερινές του δραστηριότητες , ενώ μετά από δύο εβδομάδες μπορεί να επανέλθει στα σπορ και εφόσον συμφωνεί και ο γιατρός που έκανε την επάμβαση, στις σεξουαλικές δραστηριότητες. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι χρειάζονται μερικοί μήνες για να παρατηρηθεί βελτίωση στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων.
 • Λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, με γενική αναισθησία, η οποία συνίσταται σε μικρές τομές στην κοιλιά μέσω των οποίων μπορεί να εισαχθεί το όργανο για την αποκατάσταση της κιρσοκήλης.
 • Διαδερμικός εμβολισμός, ο οποίος πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Συνίσταται στην αποκατάσταση της κιρσοκήλης μέσω της διέλευσης των αιμοφόρων αγγείων.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της θεραπείας της κιρσοκήλης;

Υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη θεραπεία μιας κιρσοκήλης, όπως:

 • συσσώρευση υγρού γύρω από τους όρχεις (υδροκήλη)
 • επανεμφάνιση (υποτροπή) της κιρσοκήλης
 • ατροφία των όρχεων
 • μόλυνση
 • Βλάβησεαρτηρία.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€