Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Η λύση για να παραμείνετε για πάντα γόνιμες

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Η λύση για να παραμείνετε για πάντα γόνιμες

medimall.gr

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία νέα τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους ώστε να μπορούν να επιλέγουν το πότε θέλουν να γίνουν μητέρες.

Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτή η ηλικιακή “καθυστέρηση” κάποιες φορές αποτελεί και έναν από τους λόγους της αποτυχίας της εξωσωματικής, μια που κακή ποιότητα ωαρίων σημαίνει και κακή ποιότητα εμβρύων.

Ωστόσο, οι τεχνικές κρυοσυντήρησης ωαρίων έχουν βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια και μαζί έχουν βελτιωθεί τα ποσοστά κυήσεως από έμβρυα προερχόμενα από κατάψυξη ωαρίων.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την κατάψυξη ωαρίων;

Κάθε γυναίκα γεννιέται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων ο οποίος μειώνεται όσο αυξάνεται ηλικία. Παράλληλα όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας μειώνεται σημαντικά και η ποιότητα των ωαρίων. Επομένως όσο νεότερη είναι η γυναίκα που αποφασίζει την κατάψυξη των ωαρίων της, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης της στο μέλλον. Την απόφαση για κατάψυξη ωαρίων μπορεί να την πάρει με την ενηλικίωση της.

Με αυτόν τον τρόπο αν η γυναίκα αποφασίσει να τεκνοποιήσει στα 40 για διάφορους λόγους και δεν μπορεί να το επιτύχει με φυσικό τρόπο, είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχει εγκυμοσύνη αν στα 20 της έχει καταψύξει ωάρια.

Επίσης, υπάρχουν νεότερες γυναίκες, οι οποίες, λόγω προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, υποβάλλονται σε σχήματα χημειοθεραπείας ή ακτινοβολιών, τα οποία προκαλούν βλάβες στις ωοθήκες και τα ωάριά τους και, συνεπώς, υπογονιμότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βοηθούν οι τεχνικές κρυοσυντήρησης ωαρίων και ωοθηκικού ιστού.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

Η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας για την απόκτηση ενός παιδιού, λόγω της φτωχότερης σε αριθμό και ποιότητα παραγωγής ωαρίων. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη δημιουργία εμβρύων κακής ποιότητας, τα οποία μοιραία οδηγούν την όποια προσπάθεια για εγκυμοσύνη, είτε με φυσική σύλληψη είτε με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σε αποτυχία, τόσο λόγω δυσκολίας στη σύλληψη όσο και αποβολής, στην περίπτωση κάποιας επιτυχούς προσπάθειας. Τα καλά νέα είναι, ότι σε αντίθεση με τις ωοθήκες και τα ωάρια που σταδιακά γερνάνε, η μήτρα θεωρητικά «δεν έχει ηλικία». Έτσι, με κατάλληλη προετοιμασία και φαρμακευτική υποστήριξη, μπορεί να κυοφορήσει με επιτυχία σίγουρα στη δεκαετία των 40 αλλά και των 50. Τα κατεψυγμένα ωάρια φυλάσσονται σε υγρό άζωτο, στους -196 βαθμούς Κελσίου, μένοντας ανέπαφα στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα όσον αφορά τα ποσοστά κυήσεων με έμβρυα που προέρχονται από κατεψυγμένα ωάρια, είναι ελάχιστα μικρότερα από τα αντίστοιχα με φρέσκα ωάρια.

Η διαδικασία

Πριν την λήψη των ωαρίων, θα πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος της γονιμότητας. Οι εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι ο ορμονικός έλεγχος γονιμότητας (FSH, LH και AMH) και το διακολπικό υπερηχογράφημα, με το οποίο ελέγχεται η υφή και το μέγεθος των ωοθηκών, καθώς επίσης και ο αριθμός των άτρητων ωοθυλακίων. Στη συνέχεια προγραμματίζεται η διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας με τη χορήγηση γοναδοτροπινών και την ταυτόχρονη υπερηχογραφική παρακολούθησή της. Κατόπιν, γίνεται η λήψη των ωαρίων υπό αναισθησία και με τη χρήση κολπικού υπερηχογράφου. Ο αριθμός των ωαρίων που λαμβάνεται είναι συνήθως μεγάλος και άρα ικανοποιητικός στις νεότερες γυναίκες, ενώ είναι μικρότερος σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες από μία ωοληψίες. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι κίνδυνοι για τη γυναίκα που υποβάλλεται στη διαδικασία λήψης ωαρίων είναι μηδαμινοί, ενώ τα παιδιά που γεννιούνται από αποψυγμένα ωάρια δεν διαφέρουν από εκείνα της εξωσωματικής με φρέσκα ωάρια.

Για ποιες γυναίκες είναι ιδανική η μέθοδος

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι κατάλληλη για:

  1. Γυναίκες με διαπιστωμένη προδιάθεση για πρόωρη εμμηνόπαυση (συνήθως είναι κληρονομική).
  2. Γυναίκες που θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα στη ζωή τους την καριέρα.
  3. Γυναίκες χωρίς σταθερή σχέση, με επιφυλάξεις για τη δημιουργία μονογονεϊκής οικογένειας.
  4. Γυναίκες με σημαντικά και χρόνια προβλήματα υγείας
  5. Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργικές ή άλλους είδους ιατρικές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη γονιμότητα.
  6. Γυναίκες οι οποίες πρόκειται να εκτεθούν σε τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
  7. Γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο και πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, που προκαλούν βλάβες στις ωοθήκες και τα ωάριά τους και, συνεπώς, υπογονιμότητα.
  8. Γυναίκες που αρνούνται λόγω ηθικών ή θρησκευτικών λόγων να συναινέσουν στην κρυοσυντήρηση ή καταστροφή των πλεοναζόντων εμβρύων που δημιουργούνται κατά την εφαρμογή των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην οποία κατέφυγαν λόγω υπογονιμότητας.

 

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€