Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία

Όλοι μας αγαπάμε τη σοκολάτα, αλλά και όλοι γνωρίζουμε πως η υπερβολική της κατανάλωση συνδέεται με περιττά κιλά. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες μας πληροφορούν πώς μια ποσότητα μαύρης σοκολάτας όχι μόνο δε βλάπτει την υγεία αλλά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη γι’ αυτήν. Και δείτε ποια είναι τα οφέλη αυτά:

1. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από τη φθορά του χρόνου και τις ασθένειες.

2. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που περιέχονται στο κακάο, διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνουν και τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή με ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα παρέχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Ένα από αυτά, είναι ότι διεγείρουν την επένδυση των αρτηριών για να παράγουν νιτρικό οξείδιο. Το νιτρικό οξείδιο είναι αυτό που βοηθά τις αρτηρίες να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αρτηριακή πίεση.

4. Αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας βοηθά στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), επίσης γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη, αυξάνοντας παράλληλα την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL), η οποία είναι θεωρείται «καλή» χοληστερόλη.

5. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Επειδή η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενώσεις που προστατεύουν από την οξείδωση της LDL, αυτό σημαίνει ότι ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα ήταν χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό αφορά μια ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση περίπου στις διαστάσεις μιας καραμέλας.

6. Ενισχύει την όραση

Μελέτες μας λένε ότι άτομα που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα έναντι σοκολάτας γάλακτος είδαν την όραση τους να βελτιώνεται. Η βελτίωση μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη ροή αίματος προς τον αμφιβληστροειδή, τις οπτικές οδούς ή τον φλοιό του εγκεφάλου.

7. Προστατεύει το δέρμα

Ένα ακόμη όφελος που παρέχουν οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να αντανακλά το υπεριώδες φως, κάνοντάς μας λιγότερο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα. Επιπλέον, αυτές οι φυσικές ενώσεις βελτιώνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και αυξάνουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του.

8. Μειώνει τον δείκτη μάζας σώματος

Κι όμως συχνή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας συνδέεται με τον χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

9. Ενισχύει τη διάθεσή μας

Η μαύρη σοκολάτα χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγει το σώμα μας για τη σταθεροποίηση της διάθεσης.

10. Είναι το ιδανικό γλυκό για την εγκυμοσύνη

Διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος η μαύρη σοκολάτα παράλληλα θα βελτιώσει τη λειτουργία του πλακούντα, αλλά και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επιπλέον, μειώνει την υπέρταση που κάποιες φορές εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€