Ελέγξτε τις σάλπιγγές σας με τη μέθοδο HyFoSy

Ελέγξτε τις σάλπιγγές σας με τη μέθοδο HyFoSy

Ελέγξτε τις σάλπιγγές σας με τη μέθοδο HyFoSy

Ανώδυνη-Χωρίς ακτινοβολία-Ακριβής: Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της Υστεροσαλπιγγογραφίας με αφρό (Hystero-Foam-Salpingography), η οποία ανιχνεύει εάν οι σάλπιγγες – ή τουλάχιστον μία από αυτές – είναι φραγμένες και εάν συμβαίνει αυτό,  ότι θα υπάρξει δυσκολία στη μεταφορά ωαρίου και σπερματοζωαρίου. Με τη νέα μέθοδο HyFoSy μπορείτε να αξιολογήσετε σωστά το κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο υπογονιμότητας, δεδομένου ότι περίπου το 30% των περιπτώσεων αυτής οφείλεται σε φραγμένες σάλπιγγες.

Μέθοδοι αξιολόγησης σαλπίγγων

Σε περίπτωση που επιθυμείτε εγκυμοσύνη, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε μεταξύ άλλων σε τι κατάσταση βρίσκονται οι σάλπιγγές σας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πως οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται με τους συμβατικούς υπερήχους κι έτσι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αξιολόγησης των σαλπίγγων είναι η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG) και η λαπαροσκόπηση. Η υστεροσαλπιγγογραφία με έκχυση αφρού (HyFoSy) χρησιμοποιεί έναν νέο σκιαγραφικό παράγοντα σε μορφή αφρού, ο οποίος βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της εξέτασης, κάνοντάς την λιγότερο επώδυνη και επιβλαβή.

Προϋποθέσεις για την HyFoSy;

Η εξέταση διαρκεί συνολικά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο 30-45 λεπτά) και μπορεί να διεξαχθεί μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εάν δεν έχετε περίοδο/αιμορραγία

2. Εάν δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης (κοινώς, αν βρίσκεστε στην αρχή του κύκλου σας, χωρίς σεξουαλική επαφή άνευ προφύλαξης από την έναρξη της τελευταίας περιόδου σας ή εάν χρησιμοποιείτε αντισύλληψη).

3. Εάν δεν υπάρχει φλεγμονή στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η εν λόγω εξέταση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν το υπερηχογράφημα αποκαλύψει διάταση μιας από τις σάλπιγγες (διαστολή που ονομάζεται “υδροσάλπιγγα” στην ιατρική ορολογία).

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Πριν: Περίπου μία ώρα πριν από το ραντεβού σας, σας συνιστούμε να πάρετε ένα παυσίπονο που βοηθά στην πρόληψη ή την αποφυγή του κοιλιακού πόνου και να φροντίσετε να είναι άδεια η ουροδόχος κύστη σας πριν από την εξέταση.

Κατά τη διάρκεια: Αρχικά, πραγματοποιείται διακολπικό υπερηχογράφημα. Στη συνέχεια, αφού εισαχθεί ένας διαστολέας στον κόλπο (όπως για το τεστ PAP). Έπειτα, ο τράχηλος απολυμαίνεται και ένας μικρός καθετήρας εισάγεται στην κοιλότητα της μήτρας. Στη συνέχεια αφαιρείται ο διαστολέας και μια μικρή ποσότητα ενός ειδικού μείγματος , του ExEm® Foam εγχέεται μέσω του καθετήρα, όλα υπό διακολπικό υπερηχογραφικό έλεγχο. Το υγρό αυτό θα γεμίσει την κοιλότητα της μήτρας και, εάν οι σάλπιγγες είναι ανοικτές, θα φτάσει στην κοιλιακή κοιλότητα μέσω των σαλπίγγων. Μπορεί να αισθανθείτε κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα, όπως συμβαίνει μερικές φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Μη διστάσετε να ενημερώσετε το γιατρό για κάθε πόνο που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Πλέον έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε μία συνολική εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι σάλπιγγές σας. Επικοινωνήστε με την κλινική Medimall για να κλείσετε το ραντεβού σας και να ενημερωθείτε.

H υστεροσαλπιγγογραφία αφρού με υπερηχογράφημα, ανήκει στις εξετάσεις ελέγχου για εξωσωματική γονιμοποίηση, ωστόσο δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€