10 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας
Ανακαλύψτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε και να βελτιώστε τις πιθανότητες να αποκτήσετε μωρό, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
1. Κάνετε ένα γενικό check-up
Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε ότι παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, το άγχος ή ακόμη και μια κακή διατροφή μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητά σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και συζητήστε μαζί του προκειμένου να προχωρήσετε σε κάποιες βασικές εξετάσεις, όπως γενικές αίματος, ή ορμονικές εξετάσεις.
2. Παρακολουθήστε την ωορρηξία σας
Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Κατά μέσο όρο, ο κύκλος της γυναίκας είναι 28 με 32 μέρες, αλλά μερικές γυναίκες έχουν πολύ μικρότερους ή πολύ μεγαλύτερους κύκλους. Η μέρα της ωορρηξίας συνήθως είναι 12-16 μέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου. Αυτό το διάστημα είναι που ονομάζουμε «γόνιμες μέρες», γιατί μεγαλώνει η πιθανότητα σύλληψης αν υπάρξει σεξουαλική επαφή τις μέρες αυτές. Η μέρα της ωορρηξίας δεν είναι σταθερή σε κάθε κύκλο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε συστηματικά τον κύκλο σας.
3. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Η διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να ισορροπήσετε τις ορμόνες και επομένως να αυξήσετε τη γονιμότητα σας. Ίσως έχετε παρατηρήσει και οι ίδιες ότι κάποιες αυστηρές και ιδιαίτερα περιοριστικές δίαιτες μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο σας. Επιπλέον μια διατροφή ελλιπής μπορεί να σας προκαλέσει σωματική κούραση ή ακόμη και κατάθλιψη. Γι ‘αυτό, φροντίστε να ακολουθήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βασισμένη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ζωικές ή φυτικές πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να αυξήσετε τα επίπεδα γονιμότητας, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε «καλά» λιπαρά όπως το αβοκάντο, ο τόνος και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
4. Αποφύγετε τις τροφές με φλεγμονώδη δράση
Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα μας. Τροφές όπως η σόγια, το αλκοόλ, η λευκή ζάχαρη, το σπορέλαιο, τα trance λιπαρά, ή τα φυτικά έλαια συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, λόγω των αρνητικών τους επιδράσεων στην ευαισθησία απέναντι στην ινσουλίνη.
5. Κοιμηθείτε καλά
Η συσχέτιση ύπνου και γονιμότητας έχει ισχυρή βιολογική βάση. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, οι ορμόνες της αναπαραγωγής παράγονται στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει και τις ορμόνες του ύπνου. Το τμήμα αυτό είναι η υπόφυση, η οποία αποτελεί τον αδένα του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι ορμόνες που προκαλούν ωορρηξία στις γυναίκες και ωρίμανση των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, επηρεάζονται από το βιολογικό μας ρολόι. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου, επηρεάζει άμεσα την παραγωγή της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η ορμόνη αυτή προκαλεί ωορρηξία, στο πλαίσιο της ρύθμισης του έμμηνου κύκλου. Όταν η παραγωγή της διαταραχθεί από την έλλειψη ύπνου, έχει σαν συνέπεια την ακατάστατη έμμηνο ρύση. Και η ακατάστατη έμμηνος ρύση συνήθως καθυστερεί τη σύλληψη. Γι’ αυτό, φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, τηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
6. Ερωτική επαφή την «κατάλληλη» στιγμή
Πόσο συχνές πρέπει να είναι οι ερωτικές μας επαφές προκειμένου να έχουμε το ζητούμενο αποτέλεσμα; Το ιδανικό είναι να συνευρίσκεστε ερωτικά κάθε 3 ημέρες εκτός της περιόδου ωορρηξίας και κάθε δεύτερη μέρα στη φάση της ωορρηξίας. Η διάρκεια ζωής του σπέρματος είναι μεταξύ 4 και 6 ημερών, αλλά είναι προτιμότερο να έχετε επαφή λίγο πριν την ωορρηξία, ακριβώς 5 ημέρες πριν. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την παρακολούθηση του κύκλου σας, υπάρχουν πολλά τεστ ωορρηξίας στην αγορά, που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις ημέρες ωορρηξίας.
7. Σταματήστε το κάπνισμα
Το ενεργητικό κάπνισμα από τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συνδέεται με αυξημένη υπογονιμότητα, βλάβες στα ωάρια και τις ωοθήκες, και αυξημένη πιθανότητα εξωμήτριας κύησης. Οι βλάβες αυτές, όχι μόνο μπορεί να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη, αλλά και να επιταχύνουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης κατά 1-4 χρόνια, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM). Επιπρόσθετα, το κάπνισμα συνδέεται με αρνητικές εκβάσεις και στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Από επιστημονικές έρευνες έχει βρεθεί ότι οι καπνίστριες χρειάζονται κατά μέσο όρο σχεδόν διπλάσιους κύκλους εξωσωματικής για να μείνουν έγκυες, συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.
8. Ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους
Έρευνες έδειξαν ότι η τακτική άσκηση-μέτριας έντασης μπορεί να αυξήσει την επιτυχία στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙUI, IVF κλπ.) και να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολών. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις έντονης έντασης μπορεί να μειώσουν τα προβλήματα ωορρηξίας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μιάμιση ώρα σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες κατά 42%! Και αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο και στην παραγωγή βιταμίνης D. Ωστόσο η άθληση, προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία. Για όλους αυτούς τους λόγος επιλέξτε την άσκηση και η φύση θα σας αποζημιώσει.
9. Προστατέψτε τον εαυτό σας από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις
Η γονόρροια και τα χλαμύδια είναι δύο σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
10. Εστιάστε στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, «συνεργάζονται» στενά προκειμένου να επιτύχουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη γυναικεία γονιμότητα. Επίσης, οι βιταμίνες Β9 και Β12 είναι ικανές να αποτρέψουν τον κίνδυνο νευρολογικής βλάβης στο μωρό σας. Αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται κυρίως στα σπαράγγια, το σπανάκι, το συκώτι, τα ψάρια, το αυγά, κοτόπουλο και το αγελαδινό γάλα.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL
NEWSLETTER
Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα