ΑΜΗ και γονιμότητα

ΑΜΗ και γονιμότητα

ΑΜΗ και γονιμότητα

Είναι πράγματι η ΑΜΗ ο πιο αξιόπιστος δείκτης της γυναικείας γονιμότητας;

Η AMH από μόνη της είναι ένας ισχυρός δείκτης για τον προσδιορισμό του αποθεματικού των ωοθηκών, αλλά δεν αρκεί. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη και η ηλικία της γυναίκας, καθώς μια χαμηλή ΑΜΗ στην ηλικία των 30 δεν θα έχει την ίδια πρόγνωση με μια χαμηλή ΑΜΗ στην ηλικία των 40.

Είναι φυσιολογικό η γονιμότητα μιας γυναίκας να μειώνεται με την ηλικία. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει 10 με 15 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση και ταυτόχρονα ελαττώνεται τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των ωαρίων. Κατά συνέπεια, όσο λιγότερα ωάρια μένουν, τόσο υποβαθμισμένη είναι και η ποιότητά τους.

Iδανικά, κάθε γυναίκα μεταξύ 20-30 και κατά προτίμηση 20-25 ετών, θα πρέπει να μετράει την ΑΜΗ της, έτσι ώστε να προβλέψει τη γονιμοποιητική της ικανότητα και να προνοήσει έγκαιρα για το μέλλον.

Η αλήθεια με αριθμούς

Εάν η γονιμότητα μιας γυναίκας είναι σε μέγιστο βαθμό μεταξύ 20 και 25 ετών (25% πιθανότητα να μείνετε έγκυος σε κάθε κύκλο), αρχίζει να μειώνεται μεταξύ 30 σε 35 ετών (12% πιθανότητα να μείνετε έγκυος σε κάθε κύκλο) και υποχωρεί πολύ πιο γρήγορα μετά την ηλικία των 40 (πιθανότητα 6% να μείνετε έγκυος σε κάθε κύκλο). Οι αυθόρμητες εγκυμοσύνες είναι εξαιρετικά σπάνιες μετά τα 45.

Ωστόσο, στην περίπτωση της πρόωρης εμμηνόπαυσης – πριν από την ηλικία των 35 ετών, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και η ποιότητα έχει μειωθεί αντίστοιχα. Στη περίπτωση όμως μιας χαμηλής AMH μετά την ηλικία των 35, το πιθανότερο είναι να υπάρχει αντίστοιχη μείωση των ωαρίων καλής ποιότητας.

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση:

  • Θα πρέπει να επιδιώξετε άμεσα να μείνετε έγκυος με τον τρόπο που είναι εφικτός για την περίπτωσή σας (επαφές, σπερματέγχυση, κλασική IVF ή IVF σε φυσικό κύκλο).
  • Να κρυοσυντηρήσετε χωρίς καθυστέρηση τα ωάριά σας, ώστε να μην προλάβουν να χάσουν και σε ποιότητα.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€