Scratching ενδομητρίου: Η μέθοδος που βελτιώνει τη γονιμότητά σας

Scratching ενδομητρίου: Η μέθοδος που βελτιώνει τη γονιμότητά σας

medimall.gr

Πρόκειται για μια απλή τεχνική, η οποία αυξάνει εντυπωσιακά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι λύσεις που προσφέρει πλέον η επιστήμη για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι πολλές και (σχεδόν όλες)  αποτελεσματικές. Ωστόσο παρά τα εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας, κάποιες φορές ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν περισσότερους από έναν κύκλο προκειμένου να πετύχει η προσπάθειά τους. Οι αποτυχημένοι κύκλοι μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα ακόμα και αν η ποιότητα τον γονιμοποιημένων ωαρίων είναι άριστη, η δεκτική ικανότητα του ενδομητρίου ( δηλαδή του βλεννογόνου  που επικαλύπτει τη μήτρα) μπορεί να μην είναι το ίδιο καλή, καθιστώντας δύσκολη την εμφύτευση του εμβρύου. Για τις γυναίκες αυτές, που είχαν πολλαπλά αποτυχημένους κύκλους IVF, παρά τα φαινομενικά καλής ποιότητας έμβρυα υπάρχει μια νέα τεχνική, απλή και ελάχιστα επώδυνη. Πρόκειται για μια υστεροσκοπική τεχνική με την ονομασία endometrial scratch, που σκοπός της είναι να δημιουργήσει έναν τεχνητό ερεθισμό του ενδομητρίου.

Πώς λειτουργεί το scratching ενδομητρίου

Το scratching ενδομητρίου προκαλεί μια διαδικασία ανάπλασης, η οποία αυξάνει τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου. Η συγκεκριμένη τεχνική ενεργοποιεί τους εξής δύο μηχανισμούς:

1. Κατά τη διαδικασία της ανάπλασης ελευθερώνονται αυξητικοί παράγοντες, ορμόνες και χημικές ουσίες. Το καινούριο κομμάτι του ενδομητρίου που αναπτύσσεται μετά τη διαδικασία θεωρείται περισσότερο υποδεκτικό στο έμβρυο οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες κύησης.

2. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τεχνικής γίνεται ενεργοποίηση γονιδίων: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γονίδια τα οποία είναι υπεύθυνα για την εμφύτευση των εμβρύων κάποιες φορές είναι «απενεργοποιημένα». Ο τραυματισμός του ενδομητρίου θεωρείται ότι ενεργοποιεί τα γονίδια αυτά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες κύησης.

Ποιες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνική

Κυρίως οι γυναίκες που έχουν περισσότερες από 2 αποτυχίες εμφύτευσης (αρνητικά τεστ κύησης) παρά την εμβρυομεταφορά καλής ποιότητας εμβρύων.

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία

Το scratching του ενδομητρίου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

1. Με υστεροσκόπηση. Αυτή είναι και η καλύτερη μέθοδος γιατί ταυτόχρονα ελέγχεται και το ενδομήτριο με την κάμερα.
2. Με μια ελαφριά απόξεση.
3. Με έναν ειδικό καθετήρα (pipelle).

Πόσο επώδυνη είναι η διαδικασία

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι επώδυνη και δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία της γυναίκας προηγουμένως, αφού δεν χρησιμοποιείται αναισθησία. Το «ξύσιμο» του ενδομητρίου πιθανότατα να προκαλέσει δυσφορία και κάποιον ήπιο πόνο.

Πότε είναι καλύτερο να γίνει

Η συγκεκριμένη τεχνική προγραμματίζεται να γίνει στον κύκλο ακριβώς πριν ξεκινήσει η θεραπεία. Θα πρέπει να γίνει στην ωχρινική φάση του κύκλου, μετά την ωορρηξία. Σε έναν κύκλο 28 ημερών ιδανικά προτείνετε να πραγματοποιηθεί την 21η ημέρα του κύκλου.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας

Για όλες τις νέες τεχνικές,  χρειάζεται να πραγματοποιηθούν αρκετές μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί η απόλυτη επιτυχία τους. Όπως μας πληροφορούν οι έρευνες, η υστεροσκόπηση με scratching του ενδομητρίου, ευνοεί τα ζευγάρια που έχουν ιστορικό μιας αποτυχημένης εμφύτευσης αλλά φαίνεται να είναι ακόμα πιο χρήσιμη όταν υπάρχουν 2 ή 3 αποτυχίες εμφύτευσης (και ενώ τα έμβρυα που έχουν μεταφερθεί ήταν καλής ποιότητας). Κάποιες ερευνητικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive Biomedicine, μας επιβεβαιώνουν πως σε ένα συνολικό δείγμα δυο χιλιάδων γυναικών που εφαρμόστηκε η παραπάνω τεχνική, υπήρξε μια αύξηση των θετικών αποτελεσμάτων του ύψους του 70%. Η τεχνική του ενδομητρίου Scratching είναι ελάχιστα παρεμβατική και εφαρμόζεται πριν από το φαρμακευτικό πρωτόκολλο της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€