Πλήρης έλεγχος μαστών: όλες οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του στήθους

Πλήρης έλεγχος μαστών: όλες οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του στήθους

medimall.gr

Για κάθε γυναίκα, οι προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις του στήθους αποτελούν τα ισχυρότερα όπλα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αλλά και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρώιμη διάγνωσή του μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα εξαιτίας του.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζει τα τελευταία χρόνια συνεχή αύξηση σε όλο το δυτικό κόσμο και η ανάγκη για προληπτικό έλεγχο έχει αναδειχθεί σε πιο αναγκαία από ποτέ. Η ψηλάφηση των μαστών θα πρέπει να γίνει συνήθεια σε κάθε γυναίκα από νεαρή ηλικία, ώστε να μπορούν έγκαιρα να εντοπίζουν τις τυχόν αλλαγές. Πέρα όμως από την αυτοεξέταση και την κλινική εξέταση, απαραίτητες είναι και οι εξειδικευμένες εξετάσεις. Οι απεικονιστικές μέθοδοι που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαγνωστική προσπέλαση του μαστού είναι κατά σειρά:

Η μαστογραφία

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος

 

Η μαστογραφία

Αποτελεί τη μέθοδο η οποία μας επιτρέπει την καλύτερη και σφαιρικότερη απεικόνιση της μορφολογίας της δομής, αλλά και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού. Είναι ένας διαγνωστικός έλεγχος προικισμένος με πολύ υψηλή ευαισθησία και ευκρίνεια. Η μεγάλη της αξία έγκειται στην ικανότητά της να αναδεικνύει ακόμα και καρκίνους μερικών μόλις χιλιοστών, όπως είναι ο μικροκαρκίνος του μαστού σε προκλινικό στάδιο. Ο μικροκαρκίνος είναι αφενός μεν πολύ μικρός σε διάμετρο, αφετέρου κάποιες φορές λόγω θέσης, όταν δηλαδή βρίσκεται βαθιά πίσω στο μαστό (μπροστά από το μείζονα θωρακικό μυ), είναι πολύ δύσκολο να ψηλαφηθεί, όχι μόνο από την ίδια την γυναίκα αλλά και από το χειρουργό. Η μαστογραφία έχει επίσης την ικανότητα να αναδεικνύει τις γνωστές μικροαποτιτανώσεις. Οι αποτιτανώσεις είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου, οι οποίες πολλές φορές συσσωρεύονται μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους και μπορεί να υποδηλώνουν την αρχή ενός καρκίνου του μαστού.

Είναι γνωστό ότι η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών και άνω σε ασυμπτωματικές γυναίκες -το γνωστό screening του μαστού-, δηλαδή ο έλεγχος του μαστού για την ανίχνευση του καρκίνου σε ασυμπτωματικές γυναίκες. Όλες οι γυναίκες μετά τα 40 πρέπει να προσέρχονται και να υποβάλλονται σε μαστογραφία μια φορά τον χρόνο, δεδομένου ότι όταν υπάρχει κακοήθεια και μάλιστα σε προκλινικό στάδιο, η εξεταζόμενη σώζει κυριολεκτικά τη ζωή της.

Βέβαια, όπως όλες οι απεικονιστικές μέθοδοι, έτσι και η μαστογραφία έχει ένα ποσοστό 6 έως 8% ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών ευρημάτων. Τα ψευδώς θετικά, οφείλονται κυρίως σε γυναίκες όπου ο αδενικός ιστός είναι πολύ πυκνός και έτσι απεικονιστικά έχουμε επιπροβολές ινοκυστικών στοιχείων. Ψευδώς αρνητικά, διότι επίσης λόγω παρουσίας πυκνού αδενικού ιστού εάν υπάρχει βλάβη πολύ μικρής διαμέτρου, μπορεί να επικαλύπτεται από τους γειτονικούς ιστούς και να μην ανιχνεύεται.

Και καθώς καμία εξέταση ως γνωστόν δεν είναι πανάκεια, γι’ αυτό και ο αλγόριθμος των εξετάσεων που ακολουθούν:

  1. κλινική εξέταση, δηλαδή ψηλάφηση,
  2. μαστογραφία και,
  3. εάν χρειαστεί, υπερηχογραφικός έλεγχος, ο οποίος μας εξασφαλίζει καλύτερη προσέγγιση στις δομές και στις παθολογικές αλλοιώσεις του μαστού.
  4. Επίσης επί κλινικών ευρημάτων μπορεί να ακολουθήσει
    Βιοψία, η οποία πραγματοποιείται με παρακέντηση δια λεπτής βελόνης και στη συνέχεια αναρρόφηση του περιεχομένου για κυτταρολογική εξέταση.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος των μαστών

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος των μαστών είναι μια απεικονιστική μέθοδος η οποία τα τελευταία χρόνια συνεισφέρει πάρα πολλά στην διάγνωση των παθήσεων του μαστού. Αποτελεί συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας και μας βοηθάει κυρίως στο να διευκρινίσουμε εάν το μαστογραφικό εύρημα είναι συμπαγές ή κυστικό.

Επιπλέον, το υπερηχογράφημα είναι εξέταση η οποία επειδή στερείται ακτινοβολίας, γίνεται ιδίως στα νέα άτομα και συγκεκριμένα στα νεαρά κορίτσια ηλικίας 20-21 (ή και ακόμη μικρότερα). Το υπερηχογράφημα ενδείκνυται επίσης σε εγκυμονούσες καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης για τον έλεγχο των μαστών και κυρίως, όπου υπάρχει υπόνοια για ψηλαφητό εύρημα. Μας βοηθάει στην ανίχνευση μη ψηλαφητών βλαβών, κυρίως όταν αυτές είναι πολύ μικρού μεγέθους και σε θέση η οποία δεν μπορεί να αναδειχθεί. Γι αυτές τις πολύ μικρές βλάβες, με την βοήθεια του υπέρηχου, όχι μόνο ανιχνεύουμε τη βλάβη, αλλά μπορούμε ταυτόχρονα να κάνουμε και καθοδηγούμενη βιοψία με βελόνη, έτσι ώστε παίρνοντας υλικό, να δούμε για τι ακριβώς πρόκειται και αφού πραγματοποιηθεί κυτταρολογική εξέταση. Ακόμη, βοηθάει στην ανίχνευση ενδοπορικών αλλοιώσεων στις περιπτώσεις όπου υπάρχει υγρό, κυρίως αιματηρό από τη θηλή. Τέλος, ο υπέρηχος εκτός ότι μας βοηθάει πολύ στην ανάγνωση και ταυτοποίηση των διαφόρων μαστογραφικών ευρημάτων, αποτελεί ταυτόχρονα και εξέταση η οποία θεωρείται καθοριστική για μια χειρουργική επέμβαση.

Διαδώστε το άρθρο


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για τις εξελίξεις της Γενετικής Επιστήμης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€