Μεγαλύτερες γυναίκες και Μητρότητα

Μεγαλύτερες γυναίκες και Μητρότητα

Μεγαλύτερες γυναίκες και Μητρότητα

Οι μεγαλύτερες γυναίκες σε ηλικία γίνονται καλύτερες μητέρες

Οι μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες φαίνεται πως γίνονται καλύτερες μητέρες από τις πιο νέες, όπως υποστηρίζει η νέα έρευνα, καθώς τονίζει πως τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες τόσο κοινωνικής, όσο νοητικής και συναισθηματικής φύσεως.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα, η οποία διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Developmental Psychology δικαιώνοντας και απενοχοποιώντας μια ολόκληρη γενιά γυναικών που τρέχει να προλάβει το τρένο της αναπαραγωγής.

Σε μια εποχή όπου το ηλικιακό όριο των γυναικών που αποκτούν παιδιά τείνει να ανεβαίνει, οι γιατροί σπεύδουν να τις προειδοποιήσουν πως όσο καθυστερούν να γίνουν μητέρες, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή ακόμα και εκείνου της αποβολής. Από ψυχολογική σκοπιά ωστόσο, η ψυχολογική ωριμότητα των μεγαλύτερων γυναικών βοηθά σημαντικά στην καλύτερη ανατροφή των παιδιών.

Μεγαλύτερες γυναίκες στη νέα εποχή

Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες δεν επιπλήττουν και δεν χρησιμοποιούν σωματική βία για να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους όσο οι νεότερες μητέρες. Μελετώντας 4.741 μητέρες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μέχρι την εφηβεία, η κοινωνική και μαθησιακή ανάπτυξη των παιδιών με μεγαλύτερες μητέρες ήταν υψηλότερη σε σχέση με τα παιδιά νεότερων γυναικών, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό υπόβαθρο της οικογένειας.

Οι πιο ώριμες γυναίκες δημιουργούν πιο σταθερές σχέσεις

Ο λόγος που οι γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία θεωρούνται «καλές μαμάδες» είναι ότι δημιουργούν πιο σταθερές σχέσεις. Επιπλέον είναι συνήθως πιο μορφωμένες και έχουν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια. Όμως είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε τη σημασία της ηλικίας όταν αυτοί οι μορφωτικοί και οικονομικοί παράγοντες αφαιρούνται από την εξίσωση. Σε τέτοιες αναλύσεις, η ηλικία μπορεί σαφώς να ερμηνευθεί ως δείκτης ψυχολογικής ωριμότητας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Dion Sommer, σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη συναισθηματική και νοητική ευελιξία όσο μεγαλώνουν, γίνονται περισσότερο ανεκτικοί με τους άλλους και βιώνουν πιο αυθεντικά τα συναισθήματά τους. Αυτός ο τρόπος ανατροφής (από μεγαλύτερες μητέρες) μπορεί συνεπώς να συμβάλλει σε ένα θετικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει αντίστοιχα με θετικό τρόπο την ανατροφή του παιδιού».

Τα «συν» και τα «πλην» της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία

Είναι γεγονός πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία μέλλουσες μητέρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά η διάρκεια του τοκετού, σε σχέση με εκείνες μικρότερη ηλικίας. Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποβάλουν, να γεννήσουν πρόωρα και να αποκτήσουν παιδιά με σύνδρομα.

Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο τη μητρότητα. Ανησυχούν λιγότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο θετικές στη μητρότητα και γενικά έχουν πιο διαλλακτική στάση απέναντι στα παιδιά τους.

Η μελέτη παρακολούθησε συστηματικά παιδιά σχολικής ηλικίας και διαπίστωσε ότι τα παιδιά με μεγαλύτερες μητέρες είχαν λιγότερα κοινωνικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, στις ηλικίες 7 – 11 ετών.

*Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Developmental Psychology.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€