Εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων: θα μου μοιάζει το μωρό που θα γεννήσω;

Εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων: θα μου μοιάζει το μωρό που θα γεννήσω;

Εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων: θα μου μοιάζει το μωρό που θα γεννήσω;

Ανησυχείτε ότι το παιδί που θα συλληφθεί μετά από δωρεά ωαρίων δεν θα μοιάζει με εσάς; Σήμερα, πλήθος μελετών σχετικά με το θέμα, τείνουν να μας αποδείξουν ότι η γενετική δεν είναι η μόνη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν μιλάμε για ομοιότητα! Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα μια γυναίκα να χρησιμοποιήσει τα δικά της ωάρια για να επιτύχει την εγκυμοσύνη που επιθυμεί, ο γυναικολόγος συνήθως θα την παραπέμψει στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με δωρεά ωαρίων.

Πρόκειται για μια τεχνική IVF με πολύ καλά αποτελέσματα, η οποία όμως, για πολλά ζευγάρια, δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Κι όμως, συμβαίνει συχνά ένα παιδί να μην μοιάζει στους βιολογικούς του γονείς ούτε στην εξωτερική εμφάνιση, ούτε στον χαρακτήρα, αλλά να έχει πάρει χαρακτηριστικά από τους παππούδες, τα ξαδέρφια ή τις θείες και τους θείους του. Επομένως, όπως η χρήση του γενετικού υλικού του πατέρα και της μητέρας δεν αποτελεί πάντοτε εγγύηση ότι το παιδί θα μοιάζει με τους γονείς, έτσι και αντίστοιχα όταν ένα παιδί προέρχεται από δωρεά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα τους μοιάζει καθόλου! Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, ένα παιδί το οποίο γεννιέται από δωρεά να μοιάζει περισσότερο με τους γονείς του, από ότι ένα παιδί που γεννιέται από το γενετικό υλικό και των δύο γονέων.

Επιγενετική στην εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων

Η κατανόηση της επιγενετικής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων, ακριβώς επειδή το αγέννητο παιδί δεν μοιράζεται τα ίδια γονίδια με τη μητέρα του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα της μοιάζει όταν γεννηθεί, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η συμπεριφορά και το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενεί η μητέρα το έμβρυο, επηρεάζουν την ανάπτυξή του και ενεργοποιούν ορισμένα γονίδια (βλ. άρθρο bionews.org.uk, Νοέμβριος 2015). Για παράδειγμα, εάν μετά από δωρεά ωαρίων προκύψει ένα παιδί που έχει σγουρά μαλλιά λόγω γενετικής κληρονομικότητας, οι διεργασίες μέσα στη μήτρα της μητέρας ενδέχεται να επηρεάσουν το αν τα μαλλιά τελικά θα βγουν περισσότερο ή λιγότερο σγουρά. Επομένως, το παιδί που θα γεννηθεί θα έχει κάποια ομοιότητα με τη μητέρα του, ακόμη και αν δεν έχει τα γονίδιά της.

Επιλογή δότριας σύμφωνα με το φαινότυπο της λήπτριας, επιγενετική και περιβάλλον: η αμφιβολία για την ομοιότητα ανατρέπεται

Δεν πρέπει να δίνετε μεγαλύτερη σημασία στην ομοιότητα της εξωτερικής εμφάνισης, διότι το παιδί σας θα σας μοιάζει με χίλιους άλλους τρόπους: με τις χειρονομίες, τις εκφράσεις, τις συνήθειες, τη συμπεριφορά, την εκπαίδευσή του και όλα όσα θα του μάθετε καθώς μεγαλώνει. Τα παραπάνω, δεν είναι ούτε έμφυτα ούτε κληρονομικά και επομένως η γενετική δεν είναι το κλειδί για τη γονική και οικογενειακή αρμονία. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η δότρια επιλέγεται σύμφωνα με τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά της λήπτριας. Ο φαινότυπος ενός ανθρώπου είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών του, όπως το ύψος, η σωματική διάπλαση, το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματος. Από την άλλη, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το ενδομήτριο είναι ικανό να εκκρίνει μόρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τροποποίηση του γονιδιώματος του εμβρύου. Έτσι, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, το παιδί σας θα έχει τόσες πιθανότητες να σας μοιάσει, όσες και αν είχε συλληφθεί με τα δικά σας ωάρια!

Παράγοντες που αυξάνουν την ομοιότητα ενός παιδιού με τους γονείς του

Πράγματι, οι ομοιότητες μεταξύ των παιδιών και των μη βιολογικών γονέων τους είναι πιο συχνές από ότι φαίνεται. Υπάρχουν τέσσερις πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό:

  • Όταν ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι λαμβάνει δωρεά γενετικού υλικού λόγω προβλημάτων γονιμότητας του ενός από τους δύο, ο άλλος εξακολουθεί να μεταφέρει στο παιδί το δικό του γενετικό υλικό.
  • Στη Medimall φροντίζουμε να επιλέγουμε τον εκάστοτε δότη με βάση τον πιο κοντινό στη μελλοντική μητέρα (ή πατέρα) φαινότυπο, με όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά: ύψος, σωματική διάπλαση, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, χρώμα δέρματος, καθώς και ομάδα αίματος.
  • Ακόμη και αν έχει συλληφθεί το έμβρυο με ωάρια δότριας, η γυναίκα που το κυοφορεί έχει μεγάλη επίδραση στη γενετική έκφραση του τελευταίου: στη μήτρα, το DNA του εμβρύου υφίσταται αλληλεπίδραση με τα μόρια της κυοφόρου, με αποτέλεσμα την ενίσχυση συγκεκριμένων γενετικών χαρακτηριστικών που δεν θα ήταν τα ίδια στη μήτρα μιας άλλης γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργείται επίσης ένας μοναδικός και ισχυρός δεσμός μεταξύ του εμβρύου και της γυναίκας που το κυοφορεί, το τρέφει και το μεταμορφώνει. Ο πρώτος ήχος που αντιλαμβάνεται το έμβρυο είναι ο χτύπος της καρδιάς της μητέρας!
  • Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί από τη γέννησή του και η εκπαίδευση που λαμβάνει έχουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του παιδιού. Όπως και στην περίπτωση της υιοθεσίας, το παιδί θα αναπαράγει τους τόνους, τα τικ και τις αξίες των γονέων του, είτε αυτοί είναι βιολογικοί είτε όχι, μέσω του μιμητισμού.

Ακόμα και μετά από δωρεά ωαρίων, θα είστε για πάντα η πραγματική μητέρα του παιδιού σας, αφού θα το έχετε κυοφορήσει και θρέψει με το αίμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προσωπικότητες που έχουν αξιοποιήσει τη δωρεά γενετικού υλικού

Στον κόσμο των διασημοτήτων, το φαινόμενο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού. Δεν επιλέγουν όλοι να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα γονιμότητάς τους. Αλλά οι πολλές περιπτώσεις γυναικών άνω των 40 που γίνονται μητέρες μας κάνουν να υποθέσουμε ότι έχουν χρησιμοποιήσει κάποια μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ωστόσο, ορισμένες διασημότητες παραδέχονται δημοσίως τη δωρεά γενετικού υλικού. Μεταξύ αυτών, η Mariah Carey, της οποίας τα δίδυμα συνελήφθησαν από δωρεά ωαρίων, και η Monica Cruz, η οποία αποφάσισε να αποκτήσει παιδί μόνη της χάρη στην τεχνητή γονιμοποίηση με σπέρμα από ανώνυμο δότη (AID).

Το παράδειγμά τους συμβάλλει στην ανάδειξη της συζήτησης για τη γενετική προέλευση. Βοηθά στην ομαλοποίηση της κατάστασης και στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων που εξακολουθούν να συνδέονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€