Ενδομητρικοί πολύποδες και γονιμότητα

Ενδομητρικοί πολύποδες και γονιμότητα

medimall.gr

Καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται από το βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας. Οι ενδομητρικοί πολύποδες αποτελούν μία από τις αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες, γι’ αυτό και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Οι ενδομητρικοί πολύποδες μπορεί να εμφανιστούν κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Τα αίτια εμφάνισής τους δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένα, υπάρχουν όμως μελέτες από τις οποίες έχουμε συμπεράνει ότι η δημιουργία τους μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες, σε σηπτικές ή άσηπτες φλεγμονές. Με διαστάσεις που ποικίλουν από λίγα χιλιοστά, μέχρι μερικά εκατοστά, συνήθως προκαλούν διαταραχές στην περίοδο και αιμοραγία στο μέσο του κύκλου. Σε σχήμα μίσχου ή με πλατιά βάση, δημιουργούνται μετά από άναρχη υπερανάπτυξη των κυττάρων του ενδομητρίου που καλύπτουν εσωτερικά τη μήτρα. Σε ένα μικρό ποσοστό, μπορεί να είναι κακοήθες ( 5,42% σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και 1,7% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας).

Τα συμπτώματα

  • Ακανόνιστοι κύκλοι, με την  περίοδο να έρχεται άλλοτε νωρίτερα και άλλοτε πιο μετά από τις αναμενόμενες ημερομηνίες.
  • Αυξημένη ποσότητα αίματος στη διάρκεια της περιόδου
  • Εμφάνιση σταγονοειδούς αιμόρροιας στα μέσα της περιόδου
  • Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, εμφανίζεται κολπική αιμόρροια
  • Έντονοι πόνοι στην περίοδο
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία)
  • Υπογονιμότητα

Ενδομητρικοί πολύποδες και υπογονιμότητα

Λειτουργώντας σαν φυσικό ενδομητρικό σπείραμα (spiral) ο πολύποδας επιδρά εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην ενδομητρική κοιλότητα, ενώ όταν βρίσκεται κοντά στα σαλπιγγικά στόμια, εμποδίζει το σπέρμα να ταξιδέψει στο εσωτερικό της σάλπιγγας για να συναντήσει το ωάριο. Επίσης αν βρίσκεται στη είσοδο του τραχήλου της μήτρας εμποδίζει το σπερματοζωάριο να εισέλθει στην κοιλότητα της μήτρας.

Καθώς λοιπόν στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, οι ενδομητρικοί πολύποδες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, σκόπιμο είναι να αφαιρούνται. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν πολύποδα, μετά την αφαίρεσή του, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης τους διπλασιάστηκαν.

Η διάγνωση 

Η διάγνωση του πολύποδα γίνεται με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και η επιβεβαίωση της εμφάνισής του, με έγχυση φυσιολογικού ορού στην κοιλότητα της μήτρας και στη συνέχεια υπερηχογραφική απεικόνιση (Sonohysterography).

Πώς θεραπεύονται;

Η θεραπεία του πολύποδα είναι πάντα χειρουργική και γίνεται με δυο τρόπους: α. με απόξεση του ενδομητρίου και β. με επεμβατική υστεροσκόπηση.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι η πιο δημοφιλής αφού την επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι γυναικολόγοι, γιατί είναι πιο ακριβής και λεπτομερής, λιγότερο τραυματική και δεν προκαλεί αιμορραγία. Μια λεπτή συσκευή διαμέτρου 5 χιλιοστών που έχει στη κορυφή της μια κάμερα, εισέρχεται δια μέσω του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, εντοπίζει τον πολύποδα και με τη χρήση ενός μικρού ψαλιδιού τον αφαιρεί από το τοίχωμα της μήτρας. Η διαδικασία συνήθως συνοδεύεται με απόξεση του ενδομητρίου. Εφαρμόζεται κολπικά με ήπια νάρκωση και απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Εάν η γυναίκα είναι στην αναπαραγωγική ηλικία μπορεί να προβεί σε διαδικασίες σύλληψης δύο κύκλους μετά την αφαίρεση του πολύποδα. Σε κάθε περίπτωση μετά την υστεροσκοπική αφαίρεσή του, ο πολύποδας και ό,τι έχει αποξεστεί από το ενδομήτριο, εξετάζεται ιστολογικά για τον αποκλεισμό κακοήθειας.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€