Αυτόλογη κολπική αναζωογόνηση και ανάπλαση

Αυτόλογη κολπική αναζωογόνηση και ανάπλαση

medimall.gr

Η αυτόλογη θεραπεία με PRP (Platelet-Rich Plasma), αποτελεί μία σύγχρονη ιατρική πρόταση για την ανάπλαση των ιστών. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP), αποτελεί ένα αυτόλογο βιολογικό παράγοντα ο οποίος συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην ανάπλαση και ενυδάτωση των ιστών, με στόχο την ανανέωση του κόλπου που εμφανίζει συμπτώματα ατροφίας.

Τι είναι η κολπική ατροφία

Με τον όρο κολπική ατροφία εννοούμε τη λέπτυνση – σχίσιμο του κολπικού τοιχώματος, με συνέπειες όπως: κολπική ξηρότητα, δυσπαρευνία, δυσουρία, ερεθισμό, πόνο ή φαγούρα, αλλά και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Η λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως:

 • η εμμηνόπαυση
 • η χρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών
 • ο καρκίνος μαστού με λήψη Τamoxifen
 • ο καρκίνος εντέρου με θεραπεία με ακτινοβολίες
 • ο καρκίνος ωοθηκών με θεραπεία με ακτινοβολίες

Τι είναι το PRP;

Η αυτόλογη θεραπεία με PRP είναι ένα αυτόλογο κλάσμα αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Πρόκειται για μια σύγχρονη θεραπεία στον τομέα της υγείας, η οποία αναλαμβάνει την ενεργοποίηση και την ενίσχυση της φυσικής ικανότητας του σώματος να αναπλάθει και να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του. Η αυτόλογη θεραπεία PRP, έχει ποικίλες εφαρμογές στον τομέα τόσο της προληπτικής, όσο και της θεραπευτικής Ιατρικής.

Πώς λειτουργεί

Ένα τυπικό δείγμα αίματος αποτελείται σε ποσοστό 55% από πλάσμα και 45% από ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Στο ποσοστό του 45%, το 93% αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια, το 6% από αιμοπετάλια και το 1% από λευκά αιμοσφαίρια. Μετά από κάθε τραυματισμό ή κάκωση ο οποίος προκαλεί αιμορραγία, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι ελέγχουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις λοιμώξεις, προκαλώντας τη διαδικασία της επούλωσης μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του ιστού. Η αυτόλογη θεραπεία PRP βασίζεται στην αναστροφή της αναλογίας ερυθρών αιμοσφαιρίων – αιμοπεταλίων, μειώνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο 5% – τα οποία είναι λιγότερο χρήσιμα στη διαδικασία της επούλωσης – και αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στο 94%, ώστε να δημουργηθεί ένα μείγμα ισχυρό σε αυξητικούς παράγοντες, όπως: PDGF, TGF-β1, TGF-β2, PDEGF, PDAF, PF-4, GMP-140, IL-1, FGF, I-α, I-γ, ILGF. Έτσι, ενώ η φυσιολογική συγκέντρωση του αίματος σε αιμοπετάλια είναι κατά μέσο όρο 250.000 αιμοπετάλια/dL, η αυτόλογη θεραπεία PRP διαθέτει τουλάχιστον 1.000.000 αιμοπετάλια/dL. Οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές εφαρμογές του PRP έχουν αξιοποιηθεί με ευεργετικά αποτελέσματα στην ορθοπεδική, στη δερματολογία, στην οδοντιατρική, στη γυναικολογία, στη χειρουργική. Κλινικά δοκιμασμένη εδώ και χρόνια στη θεραπεία των τραυματισμών σε μαλακούς ιστούς και σε οστικά μοσχεύματα, το PRP χρησιμοποιείται πλέον από επαγγελματίες αθλητές για την επιτάχυνση της επούλωσης των βλαβών που σχετίζονται με τα αθλήματα, σε ασθενείς με εγκαύματα για να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των μοσχευμάτων δέρματος και πολύ συχνά, μετά από εγχειρήσεις καρδιάς για την επούλωση των τομών στο θωρακικό τοίχωμα.

Η θεραπεία PRP στην ανανέωση του κόλπου

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, αποτελεί μία νέα πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση για την ανάπλαση του κόλπου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας PRP στην ανανέωση του κόλπου είναι 85-90%. Η διαδικασία πραγματοποιείται με το αίμα το οποίο συλλέγεται από το βραχίονα της ασθενούς και στη συνέχεια τοποθετείται και επεξεργάζεται σε ειδικού πρωτοκόλλου συσκευές, ώστε να διαχωριστούν τα συστατικά του. Αφού απομονωθεί το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, συλλέγεται και εγχέεται ενέσιμα σε συγκεκριμένα σημεία του κόλπου. Με την έκχυση του PRP, τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και αυξάνονται οι νεότεροι ιστοί με αποτέλεσμα να προκαλείται κολλαγονογένεση. Μέρα με τη μέρα ο κόλπος ενυδατώνεται, το δέρμα στο αιδοίο αναδεικνύεται σε πιο απαλό και νεανικό. Η θεραπεία μπορεί να γίνει συνδυαστικά με τις ραδιοσυχνότητες RF και υαλουρονικό οξύ.

Πλεονεκτήματα

 • Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς το αίμα που χρησιμοποιείται είναι της ίδιας της ασθενούς και έτσι δεν κινδυνεύει από μεταδοτικές ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα είναι ανοσολογικά ουδέτερο και δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων ή υπερευαισθησίας.
 • Δεν χρειάζεται χρόνος αποθεραπείας και η επιστροφή στη σεξουαλική ζωή είναι άμεση.
 • Καθώς στην περιοχή του κόλπου πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη.
 • Η εν λόγω θεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και την έλλειψη οργασμών, οφειλόμενων στην κολπική ξηρότητα και ατροφία.
 • Καθώς δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο φάρμακο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, η αυτόλογη θεραπεία με PRP και υαλουρονικό οξύ (desirial), έχει εντυπωσιακά, σχεδόν άμεσα αποτελέσματα χάρη στην αύξηση της αισθητικότητας και της διέγερσης της κλειτορίδας, την ενίσχυση της φυσικής λίπανσης του κόλπου και βέβαια, της μείωσης του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ σε όσες γυναίκες πάσχουν από δυσπαρευνία.

Συμβουλές για την αποφυγή της κολπικής ατροφίας

 1. Αποφυγή συνθετικών εσωρούχων
 2. Διακοπή χρόνιας λήψης αντισυλληπτικών χαπιών
 3. Αποκλειστική χρήση καθαριστικών με μηδενικό pΗ στην ευαίσθητη περιοχή
 4. Χρήση οιστρογόνων τοπικά

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βελτίωση της κολπικής ξηρότητας ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Διαδώστε το άρθρο


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για τις εξελίξεις της Γενετικής Επιστήμης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€