Υποδεκτικό ενδομήτριο: η απαραίτητη προϋπόθεση για να μείνετε έγκυος

Υποδεκτικό ενδομήτριο: η απαραίτητη προϋπόθεση για να μείνετε έγκυος

Υποδεκτικό ενδομήτριο: η απαραίτητη προϋπόθεση για να μείνετε έγκυος

Στην ιατρική εξίσωση που αφορά σε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά, απαιτούνται δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες: τα καλής ποιότητας έμβρυα και το υποδεκτικό ενδομήτριο.

Έτσι, αποτελεί συχνό φαινόμενο σε ζευγάρια/γυναίκες που κατέφυγαν στην εξωσωματική γονιμοποίηση να έχουν πολύ καλής ποιότητας έμβρυα και ωστόσο να μην επιτυγχάνεται  εγκυμοσύνη. Έχοντας αποκλείσει παράγοντες που ευθύνονται για τη δυσλειτουργία του ενδομήτριου (συμφύσεις, ινομυώματα, πολύποδες, αδενομύωση, συγγενείς ανωμαλίες και δυσπλασίες της μήτρας, φλεγμονές και παθογόνα μικρόβια κλπ.), στη Μedimall IVF Clinic, έχουμε μία σειρά από εξειδικευμένες θεραπείες που εστιάζουν στην αύξηση της υποδεκτικότητας του ενδομήτριου. Τα εξαιρετικά τους αποτελέσματα αυξάνουν ακόμα και 80% τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου με συνέπεια την επίτευξη εγκυμοσύνης, την εξάλειψη των χημικών κυήσεων και τη μείωση κατά 90% των αποβολών του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα:

Θεραπεία προετοιμασίας του ενδομήτριου πριν την IVF με Intralipid®

Η εμβρυομεταφορά στo πλαίσιo της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί απλά να περιγραφεί ως διαδικασία τριών σταδίων η οποία ξεκινά με την τοποθέτηση του εμβρύου στη μήτρα, την εν συνεχεία προσκόλλησή του στο ενδομήτριο επιθήλιο και το τρίτο στάδιο, όπου τα κύτταρα τροφοβλαστών καλύπτουν τη βλαστοκύστη στο δεκτικό ενδομήτριο. Ο ρόλος του Intralipid® το οποίο περιέχει πρωτεΐνες σόγιας, λιπίδια γλυκερίνης και φωσφολιπίδια αυγού* είναι:

  • να δημιουργήσει το ιδανικό επιθήλιο
  • να αποτρέψει τη δράση των προφλεγμονωδών μεσολαβητών
  • να μειώσει τον αριθμό των κυττάρων NK (Natural Killer Cells) τα οποία αντιδρούν στην εμφύτευση του εμβρύου αντιμετωπίζοντάς το σαν ξένο σώμα.

Μία ημέρα πριν την εμβρυομεταφορά προσέρχεστε στην κλινική μας και το Intralipid® εκχύεται με τη μορφή ενέσιμου ορού σε διάστημα 1- 1 1/2 ώρας.

Υστεροσκοπική απόξεση του ενδομήτριου (scratching)

Πρόκειται για μια ελαφριά απόξεση στην περιοχή εμφύτευσης του εμβρύου στο ενδομήτριο, όπου προκαλείται ο τεχνητός «τραυματισμός» του (ενδομήτριο scratching). Η διαδικασία πραγματοποιείται με υστεροσκόπηση, στη διάρκεια της οποίας ο γιατρός που κάνει την επέμβαση με ταυτόχρονη υπερηχογραφική παρακαλούθηση, μπορεί να διορθώσει και τυχόν μικροεπιπλοκές όπως συμφύσεις ή μικρά ινομυώματα. Μετά τη διαδικασία, το ενδομήτριο στην προσπάθειά του να επανέλθει στην πρότερη, πριν την απόξεση κατάσταση, εκκρίνει αυξητικούς παράγοντες, ορμόνες και κυτοκίνες. Αυτά με τη σειρά τους συμβάλουν στην «επούλωση» της «τραυματισμένης» περιοχής διευκολύνοντας την εμφύτευση, ενώ χάρη στη μικροκυκλοφορία που έχει ήδη δραστηριοποιηθεί, αυξάνεται το πάχος του ενδομήτριου. Η τεχνική του scratching, γίνεται με ελαφριά αναισθησία (μέθη), διαρκεί 10-15 λεπτά και η ασθενής μπορεί μετά την επέμβαση να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες. Αποτελεί ιδανική θεραπεία σε περιπτώσεις:

  • προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών φυσικής σύλληψης, IVF και ΙUI, με ή χωρίς εμφανή αίτια
  • ενδομήτριου με λεπτό πάχος και αδυναμίας πάχυνσής του παρά την ορμονική του υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πρωτοκόλλου εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • χημικών κυήσεων
  • αποβολών στο 1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης.

Το scratching γίνεται τον προηγούμενο μήνα από αυτόν της προσπάθειας για φυσική σύλληψη, IVF ή IUI και στην πρώτη φάση του κύκλου (από την 8η ημέρα της περιόδου έως την 20η μέρα του κύκλου).

Θεραπεία αναζωογόνησης και πάχυνσης του ενδομήτριου με PRP

Η διαδικασία έχει δύο στάδια: το πρώτο αφορά στην προετοιμασία του PRP και ξεκινά με τη λήψη αίματος προκειμένου να  επεξεργαστεί το δείγμα και να παραχθεί το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) και το δεύτερο, όπου το PRP που δημιουργήθηκε θα εκχυθεί ενέσιμα σε επιλεγμένα σημεία στα τοιχώματα του ενδομήτριου.

Η μέθοδος μπορεί  να εφαρμοστεί μόνη της ή συνδυαστικά με το scratching, ένα κύκλο πριν από αυτόν της προσπάθειας για εγκυμοσύνη (φυσιολογικά, με IVF ή IUI).

Εξατομικευμένα πρωτόκολλα εξωσωματικής για την αύξηση της υποδεκτικότητας του ενδομήτριου

Ένας από τους εξειδικευμένους γιατρούς της κλινικής μας θα αξιολογήσει το ιατρικό σας ιστορικό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της υπερηχογραφικής εξέτασης  του ενδομήτριου σας.  Με τα δεδομένα αυτά θα σας ετοιμάσει το πρωτόκολλο της εξωσωματικής σας έτσι ώστε να  βελτιωθούν οι παράμετροι που θα αυξήσουν την υποδεκτικότητα του ενδομήτριου και τις πιθανότητες εμφύτευσης εμβρύου στη μήτρα.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€