Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: τι το προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: τι το προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

χρόνια κόπωση

Γνωρίζατε ότι υπάρχει μια ασθένεια της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι μια έντονη κόπωση η οποία μπορεί να επιμένει για μήνες; Η κόπωση σε μόνιμη βάση ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό σας. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η αλλαγή της διατροφικών συνηθειών και ορισμένα μέτρα υγιεινής έχει αποδειχθεί πως μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

Τι είναι η χρόνια κόπωση;

Συνήθως εκφράζεται ως κούραση, έλλειψη ενέργειας και αίσθημα κενού ή εξάντλησης. Η κόπωση αυτού του τύπου μπορεί να είναι φυσιολογική ή παθολογική. Στην περίπτωση της παθολογικής κόπωσης, η ανάκαμψη δεν είναι δυνατή παρά την ανάπαυση και δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η χρόνια κόπωση διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως μυϊκός πόνος ή πόνος στις αρθρώσεις, η απώλεια μνήμης ή οι δυσκολίες συγκέντρωσης. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι συχνότερο σε γυναίκες μεταξύ 25 και 40 ετών και εμφανίζεται απροειδοποίητα.

Αιτίες της χρόνιας κόπωσης

Τα ακριβή αίτια του εν λόγω συνδρόμου είναι άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά υπάρχουν ορισμένες πιθανές εξηγήσεις για την εμφάνισή του, όπως η παρουσία ιογενούς λοίμωξης, η ανοσολογική ανεπάρκεια ή το σωματικό ή ψυχολογικό τραύμα. Θεωρείται πιθανό, το σύνδρομο αυτό να προέρχεται από περισσότερες από μία αιτίες οι οποίες λειτούργησαν συνδυαστικά ή από πληθώρα φυσιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. Επιπλέον, όσο τα ακριβή αίτια παραμένουν άγνωστα, δεν υπάρχει και τρόπος να προληφθεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και όταν αυτό εμφανιστεί, είναι απαραίτητος ένας ολοκληρωμένος ιατρικός έλεγχος για τη διερεύνηση της πιθανής αιτίας (ή αιτιών).

Συμπτώματα χρόνιας κόπωσης

Εκτός από την ακραία και επίμονη κούραση, που συχνά συνοδεύεται από σημάδια κατάθλιψης – δηλαδή στο 60-80% των ατόμων με το σύνδρομο – υπάρχουν και άλλα συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με τη νόσο. Για να τεθεί ακριβής διάγνωση, ο ασθενής πρέπει να παρουσιάζει, εκτός από την κόπωση, τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα προβλήματα για τουλάχιστον έξι μήνες:

 • Προβλήματα συγκέντρωσης
 • Προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης
 • Μυϊκό πόνος
 • Πόνο στις αρθρώσεις
 • Πονόλαιμο
 • Ημικρανία και ασυνήθιστους πονοκεφάλους
 • Πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό και τις μασχάλες
 • Δυσκολία στη σωματική δραστηριότητα
 • Διαταραχές ύπνου.

Συμβουλές για καλύτερη ζωή με χρόνια κόπωση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη χρόνια κόπωση, αλλά επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζεται αλλαγή ορισμένων καθημερινών συνηθειών στον τρόπο ζωής.

 • Αποφύγετε την υπερκόπωση και το άγχος
 • Κοιμηθείτε αρκετά
 • Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης
 • Κινηθείτε και μάθετε να διαχειρίζεστε τη διαθέσιμη ενέργειά σας
 • Υιοθετήστε μια… αντιφλεγμονώδη διατροφή
 • Αναζητήστε εξατομικευμένη προσέγγιση και συμβουλές
 • Υιοθετήστε κάποια τεχνική χαλάρωσης.

Η θεραπεία και η πορεία της χρόνιας κόπωσης εξαρτάται πάντοτε από την υποκείμενη αιτία. Αυτό λοιπόν, μπορεί να περιλαμβάνει μια συσκευή στην περίπτωση του συνδρόμου άπνοιας στον ύπνο, μία καλή φαρμακευτική αγωγή στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού ή τη διόρθωση μιας ανεπάρκειας, για παράδειγμα. Ελλείψει προφανούς αιτίας, συνιστάται η βελτίωση του τρόπου ζωής με επαρκή ανάπαυση και ισορροπημένη διατροφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με:

 1. Συνταγογράφηση σκευάσματος για την παροχή αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων προς ενίσχυση του οργανισμού
 2. Διεγερτικό με βάση την καφεΐνη, τη δεανόλη, το γκουαρανά κ.λπ.
 3. Κάποιο αντικαταθλιπτικό χάπι σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€