Διαλογισμός: oδηγός για αρχάριους

Διαλογισμός: oδηγός για αρχάριους

Διαλογισμός: oδηγός για αρχάριους

Ο διαλογισμός αποτελεί μια πανάρχαια μέθοδο χαλάρωσης, μέσω της προσοχής και της αυτοσυγκέντρωσης. Ποιο είναι το νόημα του διαλογισμού; Ο διαλογισμός σας επιτρέπει να επανασυνδεθείτε με το μυαλό και το σώμα σας, τη δεδομένη στιγμή και έτσι να βελτιώσετε την αντίληψή σας για εσάς και το περιβάλλον σας.

Τι είναι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας;

Κάντε μία παύση. Κλείστε τα μάτια σας. Παρατηρήστε τι συμβαίνει μέσα σας. Νιώστε την αναπνοή σας, τις αισθήσεις του σώματός σας, τη ροή των σκέψεων. Κατανοήστε τι υπάρχει γύρω σας: ήχοι, μυρωδιές κ.λπ. Αρκεί απλά να εξασκηθείτε στο να είστε παρόντες και να παρατηρείτε γύρω σας.

Τι ακριβώς πρέπει να κάνετε;

Η πιο εύκολη τεχνική διαλογισμού είναι να μετράτε τις αναπνοές σας. Δηλαδή, θα πρέπει να μετράτε κάθε εισπνοή και εκπνοή με τον ίδιο αριθμό. Για παράδειγμα: 1 εισπνέω – 1 εκπνέω, 2 εισπνέω – 2 εκπνέω, 3 εισπνέω – 3 εκπνέω κ.λπ έως το 10 εισπνέω – 10 εκπνέω. Όταν λοιπόν φτάσετε στο 10, ξεκινήστε πάλι από το 1, και ούτω καθεξής για όσο χρόνο εσείς επιθυμείτε. Θα διαπιστώσετε ότι πολύ σύντομα το μυαλό σας θα αρχίσει να περιπλανιέται, οπότε απλά επιστρέφετε στην τελευταία μέτρηση και συνεχίζετε να αναπνέετε.

Τι να κάνετε αν οι σκέψεις σας ρέουν ανεξέλεγκτα;

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να σταματήσετε τον εγκέφαλό σας να σκέφτεται. Είναι αδύνατο. Θα είναι πολύ απογοητευτικό στην αρχή, επειδή θα νιώθετε ότι απλά σκέφτεστε, σκέφτεστε, σκέφτεστε. Στην πραγματικότητα, όταν διαλογίζεστε και συνειδητοποιείτε ότι σκέφτεστε… έχετε ήδη κερδίσει! Απλά επαναφέρετε την προσοχή στην αναπνοή σας και τελειώσατε.

Μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε το διαλογισμό σας

  • Βρείτε ένα ήσυχο μέρος: διαλογιστείτε σε ένα μέρος με όσο το δυνατόν λιγότερες οχλήσεις (θόρυβο, οπτικά ερεθίσματα).
  • Φορέστε ζεστά, άνετα ρούχα: Το σώμα κρυώνει εύκολα όταν δεν κινείται. Μεριμνήστε ώστε να φοράτε μαλακά και ζεστά ρούχα, ενδεχομένως ένα κασκόλ γύρω από το λαιμό και χοντρές κάλτσες, ειδικά αν κάνει κρύο και βρίσκεστε σε κάποιο εξωτερικό χώρο.
  • Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο για τον διαλογισμό: συνιστούμε 5-10 λεπτά την ημέρα για αρχή και στη συνέχεια αυξήστε τον σταδιακά σε 25-40 λεπτά.
  • Πάρτε μια άνετη θέση: είναι σημαντικό να διαλογίζεστε σε μια βολική στάση, καθώς ο στόχος είναι να παραμείνετε σε αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Η καλύτερη θέση είναι να κάθεστε σε ένα μαξιλάρι διαλογισμού ή σε μια καρέκλα. Το βασικό είναι να έχετε ευθεία σπονδυλική στήλη. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε ξαπλωμένοι (στάση savasana), αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποκοιμηθείτε!
  • Μόλις βρείτε τη στάση σας, τοποθετηθείτε σωστά, ώστε να μη χάσετε τη συγκέντρωσή σας. Κλείστε τα μάτια σας ή εστιάστε το βλέμμα σας σε ένα σταθερό σημείο, π.χ. σε κάποιο αντικείμενο στο χώρο.
  • Μην ξεχνάτε να αναπνέετε: αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι σημαντικό να δώσετε πρώτα την προσοχή σας στην αναπνοή για να επανασυνδεθείτε με το σώμα σας. Η αναπνοή σας επιτρέπει να χαλαρώσετε τους μύες σας και να ανοίξετε το μονοπάτι για το διαλογισμό.
  • Μην κρίνετε τις σκέψεις σας: ξαφνικά μπορεί να έρθουν κατά νου όλες οι ανησυχίες σας και μερικές από αυτές ενδέχεται να σας αποπροσανατολίσουν, να σας εκπλήξουν, να σας αναστατώσουν.
  • Αφήστε τη συνεδρία να πάρει τον δρόμο της: μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας ή οτιδήποτε άλλο. Ο στόχος είναι να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη στιγμή. Είναι απολύτως φυσιολογικό στην αρχή οι σκέψεις να σας εμποδίζουν στο διαλογισμό σας.
  • Τέλος της συνεδρίας: επιστρέψτε αργά. Μην αναπηδήσετε αμέσως, πάρτε μερικά λεπτά. Τεντωθείτε και πάρτε δύο βαθιές αναπνοές. Ανοίξτε τα μάτια σας, σηκωθείτε αργά, πιείτε το αγαπημένο σας τσάι (φτιάξτε το!) και κοιτάξτε έξω από το παράθυρο. Τώρα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα!

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€