Εξωσωματική γονιμοποίηση: πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας

Εξωσωματική γονιμοποίηση: πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας

εξωσωματική γονιμοποίησης

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και άρα μία επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Υιοθετήστε έναν καλύτερο τρόπο ζωής

  • Η ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η σωματική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, αλλά και η μείωση του στρες είναι υγιεινές συνήθειες που πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά. Αποφύγετε επίσης τους χώρους καπνιζόντων, καθώς το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης επιβλαβές για την υγεία σας.
  • Επιλέξτε συμπληρώματα διατροφής που θα βοηθήσουν το σώμα σας να προετοιμαστεί για την εγκυμοσύνη. Το φολικό οξύ, η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3, οι βιταμίνες Β6 και Β12 αποτελούν συστατικά τα οποία θα σας σας βοηθήσουν να μείνετε ευκολότερα έγκυος, να προετοιμάσετε το σώμα σας τόσο για την εγκυμοσύνη όσο και για τη μετέπειτα ανάπτυξη του μωρού σας.
  • Ακολουθήστε πιστά τις ιατρικές και φαρμακευτικές συμβουλές που συνοδεύουν τη θεραπεία σας.
  • Δώστε βάση στο ωράριο της θεραπείας, προσπαθώντας να λαμβάνετε τα φάρμακά σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Στην περίπτωση των κολπικών υπόθετων, συνιστάται να παραμένετε ξαπλωμένη για 15-20 λεπτά μετά την τοποθέτησή τους, ώστε να επιτρέψετε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση.

 

Σεβασμός στις οδηγίες συντήρησης & μεταφοράς των φαρμάκων σας

Η διατήρηση ορισμένων φαρμάκων στο ψυγείο, εφόσον συνιστάται από την εταιρεία παρασκευής τους (και αναγράφεται στη συσκευασία), είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους. Μια καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε μια ισοθερμική σακούλα για να αποφύγετε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μετά την αγορά από το φαρμακείο ή για να τα μεταφέρετε στην κλινική μας.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ

Να είστε προσεκτικοί με τις σεξουαλικές επαφές

Όταν η εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιείται με τα δικά σας ωάρια, θα πρέπει να τηρήσετε 2-3 ημέρες σεξουαλικής αποχής πριν από την ωοληψία, καθώς η ενδεχόμενη διείσδυση που προκύπτει από τις επαφές μπορεί να μετατοπίσει την ωοθήκη και αυτό είναι επώδυνο για τη γυναίκα. Οι συμβουλές αυτές ισχύουν πριν και μετά τη λήψη των ωαρίων, καθώς και πριν από την εμβρυομεταφορά τις επόμενες ημέρες. Πριν από την εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων (είτε με ίδια ωάρια, είτε με δωρεά ωαρίων, είτε με διπλή δωρεά) – σας συμβουλεύουμε να κάνετε σεξ με προφυλακτικό. Η εκσπερμάτιση μπορεί να έχει παράγοντες οι οποίοι θα διαταράξουν τη μικροβιακή/βακτηριακή χλωρίδα του κόλπου και ενδεχομένως να μειώσουν τις πιθανότητες προσκόλλησης του εμβρύου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ημέρα της εμβρυομεταφοράς

Την ημέρα της εμβρυομεταφοράς μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας ως συνήθως, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προσπαθήσετε να πιείτε αρκετά υγρά και νερό: όταν φτάσετε στην κλινική είναι απαραίτητο να έχετε έντονη την επιθυμία να ουρήσετε. Το υγρό στην ουροδόχο κύστη επιτρέπει την καλύτερη προβολή του καταλληλότερου σημείου για την εναπόθεση του εμβρύου ή των εμβρύων.

  1. Μειώστε το άγχος. Η εμβρυομεταφορά είναι μια πολύ απλή διαδικασία που πραγματοποιείται διακολπικά και με υπερηχογραφική παρακολούθηση. Ωστόσο, για πολλές γυναίκες αυτό αποτελεί από μόνο του παράγοντα άγχους. Προσπαθήστε να αποφύγετε το πρόσθετο άγχος της τελευταίας στιγμής, γι’ αυτό σας συνιστούμε να προσέλθετε στην κλινική 20-30 λεπτά νωρίτερα.
  2. Στόχος όλων των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι να αυξηθεί το πάχος και η υποδεκτικότητα του ενδομητρίου. Ο βελονισμός είναι μία από τις υπηρεσίες που ενδείκνυνται, με συνεδρίες οι οποίες πραγματοποιούνται στην αρχή της θεραπείας για τη διέγερση των ωοθηκών, την προηγούμενη ημέρα καθώς και την ημέρα της εμβρυομεταφοράς. Ο βελονισμός έχει αναγνωριστεί ως θεραπεία για την υπογονιμότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1996. Την ημέρα της εμβρυομεταφοράς συνιστώνται δύο συνεδρίες βελονισμού: η πρώτη λίγο πριν από τη μεταφορά και η δεύτερη αμέσως μετά.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

O τρόπος ζωής μετά την IVF

Η γενική σύσταση μετά από μια εμβρυομεταφορά είναι να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες αλλά με προσοχή.

Οι συμβουλές μας:

  • Ακολουθήστε προσεκτικά το πρωτόκολλο θεραπείας που σας έχει γράψει ο γιατρός σας για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αποφύγετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή την οποία δεν γνωρίζει ο υπεύθυνος γιατρός για τη θεραπεία σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν φαρμάκων που λαμβάνατε χωρίς ιατρική συνταγή. Μην πάρετε κανένα φάρμακο χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό που σας παρακολουθεί. Ωστόσο, εάν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, προτιμήστε την παρακεταμόλη (μέγιστο 4 x 1γρ/ημέρα).
  • Αποφύγετε τα μπάνια, τις πισίνες, τα spa και τη σάουνα για 2 εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά, κάνοντας μόνο ντους.
  • Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας με ένα μικρό διάλειμμα 2-3 ημερών αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ειδική ανάπαυση ή κατάκλιση, εκτός εάν η εργασία σας είναι ιδιαίτερα επίπονη για τον οργανισμό (βαριά φορτία, νυχτερινή εργασία) ή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το έμβρυο (χημικές ουσίες, ακτίνες Χ κ.λπ.)
  • Αναδιοργανωθείτε και περιορίστε τις μετακινήσεις σας.
  • Η έντονη άσκηση πρέπει να αποφεύγεται, αλλά συνιστάται η ήπια κινητοποίηση (π.χ. περπάτημα).
  • Είναι σημαντικό να μην αφυδατώνεστε (περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα).
  • Όσον αφορά το φαγητό, ισχύουν όσα και στην εγκυμοσύνη: επιδιώξτε να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, αποφεύγοντας το αλκοόλ και μειώνοντας την κατανάλωση τσαγιού και καφέ, ακόμη και αναψυκτικών. Εκτός από τα διεγερτικά που περιέχουν, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Επίσης, πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, μαγειρέψτε καλά το κρέας (αποφύγετε το ωμό κρέας και ψάρι) και μην έρθετε σε άμεση επαφή με γάτες ή με άμμο γάτας, εκτός εάν έχετε ανοσία στην τοξοπλάσμωση (IgG θετική).
  • Δεν υπάρχει αντένδειξη για ταξίδια μετά από σπερματέγχυση. Ωστόσο, εάν ταξιδεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, σας προτείνουμε να περπατάτε τακτικά, περίπου κάθε μία ώρα, και να πίνετε αρκετό νερό.
  • Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, είναι πιθανές διάφορες επιπλοκές, όπως αποβολή ή έκτοπη κύηση. Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύουμε να ταξιδεύετε σε χώρες όπου η νοσοκομειακή υποδομή επιτρέπει την αντιμετώπιση των τέτοιων επιπλοκών κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
  • Συνιστούμε την αποφυγή σεξουαλικής επαφής 10 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά και την αποφυγή σεξουαλικής επαφής με κολπική διείσδυση κατά τους πρώτους 3 μήνες της κύησης.
  • Αποφύγετε χώρους καπνιζόντων, καθώς το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης επιβλαβές για την υγεία σας.

 

Πότε πρέπει να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης

Μετά από σπερματέγχυση (IUI) ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με εμβρυομεταφορά, θα πρέπει να υπολογίσετε 9 με 14 ημέρες πριν κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης. Για βέλτιστη αξιοπιστία, η εξέταση αυτή θα πραγματοποιηθεί με τη μέτρηση της βήτα χοριακής (β-ΗCG) στο αίμα, της ορμόνης που αρχίζει να παράγεται αμέσως μετά την εμφύτευση. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό (επίπεδο βήτα-hCG μεγαλύτερο από 50 mIU/ml μετά από 10 ημέρες, τότε υπάρχει πρώιμη εγκυμοσύνη), θα σας προγραμματίσετε μια υπερηχογραφική εξέταση από τον γυναικολόγο σας μετά από 10-15 ημέρες.

Αποφύγετε την εξέταση ούρων, η οποία συχνά γίνεται πολύ νωρίς και δεν ανιχνεύει το ακριβές επίπεδο της ορμόνης β-ΗCG, που υποδηλώνει ότι είστε έγκυος. Αντί για ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, κινδυνεύετε να λάβετε ένα ψευδώς αρνητικό ή το αντίθετο. Ως εκ τούτου, η εγκυμοσύνη θα επιβεβαιωθεί με εξέταση αίματος και στη συνέχεια με υπερηχογράφημα που τοποθετούνται χρονικά ένα μήνα μετά την εμβρυομεταφορά

Κολπική αιμορραγία μετά από θετικό τεστ

Η κολπική αιμορραγία είναι ένα σύμπτωμα που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η θεραπεία έχει αποτύχει. Αντιθέτως, μπορεί ακόμη και να υποδηλώνει ότι έχει πραγματοποιηθεί η εμφύτευση και ο αντίστοιχος ιατρικός όρος είναι  “αιμορραγία εμβρυϊκής εμφύτευσης”. Επομένως, ακόμη και αν εμφανιστεί κολπική αιμορραγία τις ημέρες που ακολουθούν της εξέτασης βήτα-HCG, θα πρέπει να κάνετε νέα εξέταση αίματος και να μην διακόψετε σε καμία περίπτωση τη φαρμακευτική αγωγή για την εξωσωματική σας μέχρι να μάθετε το αποτέλεσμα της εξέτασης βήτα-HCG. Και βέβαια θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την κατάσταση αυτή. Είναι δυνατόν να προσθέσει ενέσεις προγεστερόνης στη θεραπεία σας και ταυτόχρονα να κάνετε υπερηχογράφημα για να ελέγξετε τυχόν αποκόλληση τροφοβλάστης. Αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι συνήθως καλοήθες, εφόσον τα ζωτικά σημεία του εμβρύου είναι καλά. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το αιμάτωμα που προκαλεί την αποκόλληση θα υποχωρήσει από μόνο του και μπορεί να συνεχιστεί η φυσιολογική ροή της εγκυμοσύνης, ωστόσο οι συνήθεις ιατρικές συστάσεις περιλαμβάνουν συνήθως μια περίοδο αυστηρής ανάπαυσης, απαγορεύοντάς σας να σηκώνετε βάρη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη σεξουαλική αποχή.

Τι να κάνετε μετά από ένα αρνητικό τεστ

Ο χρόνος της εμμήνου ρύσεως εξαρτάται κυρίως από τη θεραπεία που ακολουθείτε. Δηλαδή, αν έχετε υποβληθεί σε εμβρυομεταφορά με φυσικό κύκλο ή σπερματέγχυση (IUI), η περίοδός σας θα έρθει συνήθως τις συνηθισμένες ημέρες. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε πρωτόκολλο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), δεν θα έρθει παρά μόνο δύο ή τρεις ημέρες μετά τη διακοπή των φαρμάκων. Εάν δεν έρθει σε αυτό το χρονικό διάστημα, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Σημειώστε ότι η πρώτη περίοδος μπορεί να είναι διαφορετική σε διάρκεια και ένταση από ότι συνήθως.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€