Έμβρυα σε στάδιο βλαστοκύστης: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Έμβρυα σε στάδιο βλαστοκύστης: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

βλαστοκύστη

Μετά τη γονιμοποίησή του, το έμβρυο περνά από διάφορα στάδια ανάπτυξης. Tην 5 ή 6 ημέρα ανάπτυξής του, ονομάζεται βλαστοκύστη. Σε περίπτωση φυσιολογικής σύλληψης, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το έμβρυο εγκαταλείπει τις σάλπιγγες και εισέρχεται στη μήτρα, όπου και εμφυτεύεται. Στην περίπτωση όμως της εξωσωματικής γονιμοποίησης, πολλές κλινικές προσφέρουν τη δυνατότητα μεταφοράς του εμβρύου όταν αυτό φτάσει σε στάδιο βλαστοκύστης. Αυτό σημαίνει ότι τα έμβρυα αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέχρι να φθάσουν την 5η μέρα ανάπτυξης και κατόπιν, μεταφέρονται στη μήτρα. Η εμβρυομεταφορά είναι το τελικό βήμα στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Εάν το τεστ εγκυμοσύνης, το οποίο πραγματοποιείται 9 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά βλαστοκύστεων είναι θετικό, τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι επιτυχής.

Ποια είναι η καλύτερη ημέρα για εμβρυομεταφορά;

Η μεταφορά των εμβρύων είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή, από την 1η ημέρα, όταν δηλαδή γίνεται η εκτίμηση ότι έχει γονιμοποιηθεί, έως την 6η ή 7η ημέρα. Ωστόσο, η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται συνήθως την 3η ή την 5η ημέρα, καθώς αυτές είναι οι χρονικές στιγμές κατά τις οποίες η ποιότητα των εμβρύων είναι ευκολότερο να αναλυθεί και να αξιολογηθεί.

Μεταφορά εμβρύων σε στάδιο βλαστοκύστης στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Η εμβρυομεταφορά κατά την 5η ημέρα δεν είναι κάτι νέο ούτε σαν ιδέα, ούτε και σαν τεχνική. Πραγματοποιείται συστηματικά από διάφορες ομάδες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της συγκαλλιέργειας από το 1992. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι τα πλεονεκτήματα της βλαστοκύστης;

  1. Καλύτερη επιλογή εμβρύων χάρη στην παρατεταμένη καλλιέργεια. Η εξέλιξη διαφέρει από έμβρυο σε έμβρυο και είναι πλέον γνωστό ότι το ποσοστό αποτυχίας της εμφύτευσης μειώνεται όσο περισσότερο έχει προχωρήσει η ανάπτυξή του μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης. Τα έμβρυα που έφτασαν μέχρι την 5η ημέρα και έχουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά μιας καλής βλαστοκύστης, έχουν το πλεονέκτημα να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά εμφύτευσης. Στη διάρκεια των πρώτων ημερών ανάπτυξης των εμβρύων μετά τη γονιμοποίηση, κάποια δεν προχωρούν, σταματούν οι διαιρέσεις των κυττάρων τους και η ανάπτυξή τους και τελικά δεν καταφέρνουν να φτάσουν το στάδιο της βλαστοκύστης.
  2. Έλεγχος των πολύδυμων κυήσεων: Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες είναι πιο επικίνδυνες στην εξέλιξή τους από τις μονήρεις λόγω αυξημένης πιθανότητας επιπλοκών. Η μεταφορά εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης μας δίνει την δυνατότητα, λόγω των υψηλών ποσοστών εμφύτευσης, να μεταφέρουμε ένα μόνο έμβρυο, αποφεύγοντας μια πολύδυμη κύηση. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα διδύμου κυήσεως, λόγω ρήξης του εμβρυικού δίσκου πριν την 12η ημέρα από την γονιμοποίηση. Με αυτό τον τρόπο προκύπτουν τα μονοωγενή δίδυμα τα οποία μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό και είναι του ίδιου φύλου. Ελαφρά αύξηση του αριθμού των μονοωγενών διδύμων φαίνεται να υπάρχει από την εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων βλαστοκύστεων.
  3. Καλύτερος συγχρονισμός “μήτρας-εμβρύου” και άρα εμβρυομεταφορά με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφύτευσης. Το περιβάλλον της μήτρας έχει πολύ περισσότερες ομοιότητες με το περιβάλλον που υπάρχει στη μήτρα κατά την φυσιολογική σύλληψη. Αντίστοιχα και ένα έμβρυο σε στάδιο βλαστοκύστης, το οποίο μεταφέρεται στα πλαίσια μιας εξωσωματικής, βρίσκεται σε όμοιο στάδιο ανάπτυξης με το έμβρυο που εμφυτεύεται στη μήτρα κατά την φυσιολογική σύλληψη. Η προσπάθεια εξομοίωσης αυτού που συμβαίνει στην εξωσωματική γονιμοποίηση με αυτό που γίνεται στην φύση, μας δίνει και καλύτερα αποτελέσματα.

Εμβρυομεταφορά την 3η ημέρα: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Το κύριο πλεονέκτημα της πρώιμης εμβρυομεταφοράς είναι ότι λαμβάνονται περισσότερα έμβρυα. Καθώς περνούν οι ημέρες «καλλιέργειας» των εμβρύων στο εργαστήριο, κάποια έμβρυα σταματούν να αναπτύσσονται και δεν είναι πλέον βιώσιμα. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι ειδικοί προτιμούν να τα μεταφέρουν την 3η ημέρα, όταν το έμβρυο έχει 6 έως 8 κύτταρα. Επιπλέον, ο αριθμός των εμβρύων που μπορούν να καταψυχθούν είναι μεγαλύτερος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές εμβρυομεταφορές.

Περισσότερα για τη βλαστοκύστη

Υπάρχουν ζευγάρια που έχουν μετά την γονιμοποίηση μεγάλο αριθμό εμβρύων, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό εξελίσσονται ικανοποιητικά. Αυτά τα ζευγάρια προτρέπονται από την επιστημονική ομάδα της κλινικής εξωσωματικής να προχωρήσουν σε εμβρυομεταφορά βλαστοκύστεων. Αυτό δίνει την δυνατότητα της επιλογής των πλέον κατάλληλων προς μεταφορά εμβρύων με την χρήση αυστηρότερων κριτηρίων.

Καθώς όμως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό που θα σας κάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση και ο οποίος, σε συνεργασία με τους εμβρυολόγους, θα επιλέξει την καλύτερη εκδοχή για εσάς.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€