Υπάρχει μία αρκετά συχνή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες: τα αυξημένα ποσοστά μιας ορμόνης, της προλακτίνης, η οποία ευθύνεται για το 20% περίπου της γυναικείας υπογονιμότητας και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και αρκετά απλά. Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Είναι γνωστή για τον βασικό της ρόλο στην έναρξη και τη διατήρηση της γαλουχίας και την ανάπτυξη των μαστικών αδένων. Δρα επίσης στην έκκριση της προγεστερόνης στις γυναίκες και της τεστοστερόνης στους άνδρες και παίζει ρόλο στη λειτουργία της λίμπιντο. Η υπερβολική έκκριση προλακτίνης, ονομάζεται υπερπρολακτιναιμία.
Ποιά είναι τα φυσιολογικά επίπεδα προλακτίνης;
Τα αποτελέσματα των επιπέδων της προλακτίνης ποικίλλουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, αλλά γενικά το φυσιολογικό επίπεδο κυμαίνεται μεταξύ 5 και 20 ng/ml ενώ μπορεί να φτάσει τα 250 ng/ml στα τέλη της εγκυμοσύνης. Αν και τα πρότυπα διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, μετά την εμμηνόπαυση κυμαίνεται μεταξύ 1 και 15 νανογραμμάρια/ml. Οι τιμές αναφοράς με άλλη μονάδα είναι 100 έως 500 mIU/l στις γυναίκες και 85 έως 325 mIU/l στους άνδρες. Το παθολογικό όριο είναι 900 mIU/l. Μερικές φορές η εξέταση επαναλαμβάνεται για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα σε ένα έμπειρο εργαστήριο.
Ποια είναι η αιτία αυτής της διαταραχής της υπόφυσης;
Υπάρχουν διάφορες αιτίες. Μπορεί να υπάρχει ένας μικρός, καλοήθης όγκος που ονομάζεται αδένωμα της υπόφυσης. Στο παρελθόν, η θεραπεία γινόταν με χειρουργική επέμβαση από τη μύτη, δηλαδή με την είσοδο πίσω από τη ρινική κοιλότητα χωρίς να ανοίξει το κρανίο, με οπτικό έλεγχο χάρη σε ένα διόφθαλμο μεγεθυντικό φακό. Σήμερα, πολύ συχνότερα, όταν το αδένωμα είναι μικρό και δεν απειλεί τα νεύρα της όρασης, που είναι η συνήθης περίπτωση, συνταγογραφείται θεραπεία με χάπια (συχνά μόνο ένα δισκίο την εβδομάδα). Η θεραπεία αυτή προκαλεί τη συρρίκνωση του αδενώματος και συχνά την εξαφάνισή του, τη διακοπή της ροής του γάλακτος, την επιστροφή της εμμήνου ρύσεως, γεγονός που υποδηλώνει την ωορρηξία και την επιστροφή της γονιμότητας.
Οι συνέπειες της υπερπρολακτιναιμίας στη γονιμότητα
Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα μειώνουν την έκκριση των γοναδοτροπινών, των ορμονών που διεγείρουν τα σεξουαλικά κύτταρα. Οι συνέπειες της υπερπρολακτιναιμίας διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. Στις γυναίκες, οδηγεί σε διαταραχές στην ωορρηξία, με αποτέλεσμα ακόμα και την πλήρη εξαφάνιση της ωορρηξίας. Οι άνδρες υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη λίμπιντο και μερικές φορές από γυναικομαστία, δηλαδή την εμφάνιση στήθους. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι δυνατή η ροή γάλακτος (ή γαλακτόρροια) από τη θηλή. Επειδή επηρεάζει τα αναπαραγωγικά όργανα, η υπερπρολακτιναιμία μπορεί να οδηγήσει σε θέματα γονιμότητας, μειωμένη λίμπιντο και αμηνόρροια.
Υπάρχει κίνδυνος υποτροπής του όγκου της υπόφυσης σε περίπτωση εγκυμοσύνης;
Ναι, υπάρχει και θα χρειαστεί να παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (που επιτυγχάνεται χάρη σε αυτή τη θεραπεία) εάν θα εμφανιστούν πονοκέφαλοι ή διαταραχές της όρασης, που θα οδηγούσαν στην επανάληψη της θεραπείας και σε σπάνιες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στην περίπτωση υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι, η εξέταση των μαστών για αυθόρμητη έκκριση ή έκκριση υπό πίεση και μια απλή ορμονική δοσολογία μπορεί να οδηγήσει -μία στις πέντε περιπτώσεις- σε μια αρκετά απλή θεραπεία και σε εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί της Medimall μπορούν να σας βοηθήσουν για τους απαραίτητους ελέγχους αναφορικά με τα επίπεδα της προλακτίνης σας.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL
NEWSLETTER
Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα