Τοκετός στο νερό: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αποφασίσετε

Τοκετός στο νερό: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αποφασίσετε

medimall.gr

Ο τοκετός στο νερό είναι μια συχνή επιθυμία ορισμένων μελλοντικών μαμάδων. Ωστόσο, αυτή η επιλογή απαιτεί προσεκτική ιατρική παρακολούθηση και καλή προετοιμασία για τον τοκετό. Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία αυτού του… λιγότερο επώδυνου τοκετού και με περισσότερες πιθανές επιπλοκές λόγω ελλιπούς δυνατότητας παρακολούθησης της κυρίως του εμβρύου.

Τι περιλαμβάνει ο τοκετός στο νερό;

Όταν μιλάμε για «τοκετό στο νερό» εννοούμε τοκετό σε υδάτινο περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις:

 • Η μέλλουσα μητέρα να παραμείνει μόνο για ένα μέρος του τοκετού της στο νερό. Ορισμένα μαιευτήρια, προσφέρουν μπανιέρες τοκετού ή “μπανιέρες διαστολής” με νερό θερμαινόμενο στους 37°C. Η μέλλουσα μητέρα μπορεί να παραμείνει σε αυτό το λουτρό για όσο χρειαστεί, αλλά θα το εγκαταλείψει όταν το μωρό σπρώξει και γεννηθεί.
 • Η μέλλουσα μητέρα βιώνει τον τοκετό της στο νερό από την αρχή έως το τέλος του τοκετού της, μέχρι την τελική ώθηση και τη γέννηση του μωρού.

Αυτός ο τύπος τοκετού προορίζεται για εγκυμοσύνες χωρίς επιπλοκές και για υγιείς έγκυες γυναίκες. Η μέλλουσα μητέρα δεν μπορεί να λάβει επισκληρίδιο στην περίπτωση αυτήν. Οι τοκετοί στο νερό απαιτούν επίσης ειδική εκπαίδευση και για τις μαίες οι οποίες συμμετέχουν, καθώς οι χειρισμοί στο νερό είναι διαφορετικοί, ιδίως κατά τη φάση της εξώθησης.

Γέννηση στο νερό: τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα

Το νερό έχει μια πασίγνωστη επίδραση: χαλαρώνει! Επομένως, ο πόνος του τοκετού γίνεται λιγότερο αισθητός. Οι μύες επίσης χαλαρώνουν όταν έρχονται σε επαφή με το νερό. Εκτός από τις καταπραϋντικές του ιδιότητες, το νερό θεωρείται ότι επιταχύνει τον τοκετό χαλαρώνοντας και τους ιστούς του σώματος. Ο τράχηλος διαστέλλεται γρηγορότερα και μειώνεται ο κίνδυνος επισιοτομής και σχισίματος. Οι επισιοτομές είναι απαραίτητες μόνο στο 10% των περιπτώσεων, αντί του συνηθισμένου 75% για έναν πρώτο τοκετό. Ο τοκετός πραγματοποιείται σε μια ήρεμη ατμόσφαιρα και ένα οικείο για το μωρό περιβάλλον.

Tα οφέλη του τοκετού στο νερό για το μωρό:

Εκτός από τη μητέρα, ο τοκετός στο νερό φαίνεται να είναι ευεργετικός και για το ίδιο το μωρό. Καταρχάς είναι πιο ήπιος: το νεογέννητο, βρίσκεται μέσα σε νερό θερμοκρασίας 37°C, το οποίο του «θυμίζει» το αμνιακό υγρό στο οποίο βρισκόταν επί εννέα μήνες. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ξαφνική αλλαγή στην κατάστασή του. Γεννιέται εντελώς χαλαρό, είναι σε θέση να τεντώσει τα άκρα του και να ανοίξει τα μάτια του κάτω από το νερό, προτού να βγει σιγά-σιγά στην επιφάνεια.

Οι μαίες οι οποίες πραγματοποιούν αυτόν τον τύπο τοκετού μιλούν για τις προφανείς διαφορές σε σχέση με ένα μωρό το οποίο γεννιέται έξω από το νερό. Το παιδί είναι πολύ πιο ήρεμο. Τέλος, η επαφή του δέρματος της μητέρας με εκείνο του μωρού διευκολύνει και ευνοεί από τη στιγμή της άφιξής του.

Αντενδείξεις για τον τοκετό στο νερό

Ένα ποσοστό 85% των γυναικών πληροί τις προδιαγραφές για να γεννήσει στο νερό, αλλά αυτή η μέθοδος θα πρέπει να αποφεύγεται στις περιπτώσεις που:

 • Η μητέρα παρουσιάζει παθολογίες όπως ο διαβήτης, νεφρικές, πνευμονικές, καρδιακές παθολογίες, εκδηλωμένη προεκλαμψία.
 • Η ίδια έχει υπερευαίσθησία ή δεν αισθάνεται άνετα στο νερό.
 • Νιώθει μία γενική κόπωση κατά τον τοκετό
 • Είναι φορέας του AIDS, ηπατίτιδας Β ή οποιασδήποτε άλλης μεταδοτικής ασθένειας
 • Χρειάζεται επισκληρίδιο για οποιονδήποτε λόγο
 • Παρουσιάζει μη φυσιολογική απώλεια αίματος
 • Εμφάνισε προδρομικό πλακούντα
 • Δείχνει προωρότητα
 • Υπάρχει ανεπαρκής παρακολούθηση της εμβρυϊκής καρδιάς
 • Εμφανιστεί ειλεός
 • Το μωρό δεν κατεβαίνει σωστά
 • Υπάρχει έμβρυο-πυελική δυσαναλογία
 • Έχει εντοπιστεί κάποια σημαντική εμβρυϊκή ανωμαλία
 • Είναι μακρόσωμo μωρό με κίνδυνο δυστοκίας των ώμων.

Η ουσιαστική προετοιμασία για τον τοκετό στο νερό γίνεται από τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τοκετό στο νερό.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€