Ο ιός του AIDS και η μόλυνση στα παιδιά

Ο ιός του AIDS και η μόλυνση στα παιδιά

Ο ιός του AIDS και η μόλυνση στα παιδιά

Κάθε 100 δευτερόλεπτα ένα παιδί μολύνεται από τον ιό του AIDS

Αυτά είναι τα λυπηρά ποσοστά για το 2020, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της UNICEF και του ΟΗΕ, ενώ οι υπηρεσίες για την καταπολέμηση του ιού HIV σε πολλές χώρες έχουν διακοπεί λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού. Ο ιός του AIDS πέρυσι μόλυνε περίπου κάθε λεπτό και 40 δευτερόλεπτα, ένα παιδί ή έφηβος  (κάτω των 20 ετών), σύμφωνα με νέα έρευνα της UNICEF, η οποία και κάλεσε τις κυβερνήσεις να «προστατεύσουν, να διατηρήσουν και να επιταχύνουν» τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του HIV στα παιδιά.

Οι προσπάθειες πρόληψης και η θεραπεία για τα παιδιά παραμένουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά για το 2019, ενώ λιγότερα από τα μισά παιδιά παγκοσμίως δεν είχαν πρόσβαση σε θεραπεία για να σώσουν τη ζωή τους, όπως δήλωσε η UNICEF την Τετάρτη σε νέα της έκθεση.

«Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για τον ιό HIV. Τα παιδιά εξακολουθούν να μολύνονται με ανησυχητικά ποσοστά και εξακολουθούν να πεθαίνουν από το AIDS. Αυτό συνέβη ακόμη και πριν το COVID-19 ο οποίος διέκοψε ζωτικές υπηρεσίες θεραπείας και πρόληψης του HIV», όπως δήλωσε η Executive Director της UNICEF Henrietta Fore.

Τα νούμερα που σοκάρουν

Πρόσφατα ο ιός του AIDS μόλυνε σχεδόν 320.000 παιδιά και έφηβους, ενώ 110.000 παιδιά πέθαναν από το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) πέρυσι.

«Τα παιδιά εξακολουθούν να μολύνονται με ανησυχητικά ποσοστά και εξακολουθούν να πεθαίνουν από το AIDS. Αυτό συνέβη ακόμη και πριν το COVID-19 διακόψει κάθε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες θεραπείας και πρόληψης του HIV, θέτοντας σε κίνδυνο αμέτρητες περισσότερες ζωές », δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore.

Ο ιός του AIDS και Covid

Δυστυχώς οι διεθνείς υπηρεσίες για την καταπολέμηση του HIV που σώζουν ζωές πλήττονται από το COVID-19.

Σύμφωνα με τη UNICEF, η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει τις ανισότητες, ενώ σύμφωμα με τη UNICEF tο ένα τρίτο των χωρών με υψηλό φορτίο HIV θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και διαταραχές που σχετίζονται με τον κοροναϊό.

«Ακόμη και καθώς ο κόσμος αγωνίζεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας,  εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να υποφέρουν από την επιδημία του HIV», δήλωσε η κυρία Fore.

Τα δεδομένα από το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS (UNAIDS), που αναφέρονται στην έκθεση, δείχνουν τον αντίκτυπο των μέτρων ελέγχου, των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, της έλλειψης προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού και της ανακατανομής των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στις υπηρεσίες HIV.

Οι προκλήσεις που παραμένουν

Η παιδιατρική θεραπεία του HIV και ο έλεγχος του ιικού φορτίου σε παιδιά σε ορισμένες χώρες μειώθηκαν κατά 50 έως 70% .

Οι παραδόσεις υγειονομικής περίθαλψης και η θεραπεία για μητέρες επίσης έχουν μειωθεί κατά 20 έως 60% , οι δοκιμές σε μητέρες κατά 25 έως 50% και οι υπηρεσίες δοκιμών για βρέφη κατά περίπου 10%.

Αν και η χαλάρωση των μέτρων ελέγχου και η στρατηγική στόχευση για την καταπολέμηση του HIV σε παιδιά και εγκύους έχουν κάπως ανακάμψει τους τελευταίους μήνες, οι προκλήσεις παραμένουν και απέχουμε πολύ από την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την καταπολέμηση του HIV στα παιδιά για το 2021,  σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της UNICEF.

 

 

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€