Υγιές σπέρμα: 12+1 αλάνθαστοι τρόποι για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

Υγιές σπέρμα: 12+1 αλάνθαστοι τρόποι για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας

medimall.gr

Προγραμματίζετε εγκυμοσύνη με τη σύντροφό σας; Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του σπέρματός σας και κατά συνέπεια να αυξήσετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε άμεσα απογόνους! 

 1. Διακόψτε το κάπνισμα
  Το κάπνισμα μπορεί να επιφέρει μια μείωση της τάξεως του 13-17% στη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων και αντίστοιχη ελάττωση της κινητικότητάς τους. Πιθανόν η αρνητική επίδραση να είναι πλέον έκδηλη και κλινικώς σημαντικότερη επί συνυπάρξεως και άλλων βλαπτικών για την σπερματογένεση παραγόντων, όπως για παράδειγμα η κιρσοκήλη. Αρκετές μελέτες έχουν επιπλέον ενοχοποιήσει και το παθητικό κάπνισμα για μείωση της γονιμότητας τόσο στον άνδρα, όσο και στην γυναίκα. Φαίνεται πάντως ότι η διακοπή του καπνίσματος αναστρέφει μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τις όποιες αρνητικές επιδράσεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

 2. Καταργήστε τις λιπαντικές ουσίες
  Πολλές από τις ευρέως χρησιμοποιούμενες ουσίες για τη λίπανση του κόλπου και τη διευκόλυνση της επαφής, όπως το K-Y gel, η βαζελίνη, ή ακόμη και το σάλιο, επιδρούν αρνητικά στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση τους, όταν επιδιώκεται τεκνοποίηση. Σε περίπτωση σημαντικής ξηρότητας και επώδυνης επαφής, μπορεί να εφαρμόζεται μικρή ποσότητα φυτικών ελαίων, τα οποία δεν έχει αποδειχθεί να έχουν αρνητική επίδραση στο σπέρμα.

 3. Αποφύγετε την έκθεσή σας στη θερμότητα
  Η συχνή χρήση σάουνας ή θερμών λουτρών μπορεί να επιφέρει μείωση έως 10% στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται, ιδίως σε περιπτώσεις ανδρών με προβληματικά και ιδίως οριακά σπερμοδιαγράμματα. Η επαγγελματική έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες έχει επίσης συνδεθεί με διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος.

 4. Μη φοράτε στενά ρούχα και εσώρουχα
  Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ευρεία τουλάχιστον επιστημονική τεκμηρίωση για πιθανή επίδραση του τύπου των ρούχων και των εσωρούχων στην ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, η αποφυγή πολύ στενών εσωρούχων και παντελονιών θεωρείται από τους περισσότερους εύλογη. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη μελέτη, τα στενά εσώρουχα αναδείχθηκαν ως ο πιο σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας υποβάθμισης του σπέρματος.

 5. Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ
  Η καφεΐνη, όπως και το αλκοόλ, σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχει αποδεδειγμένα αρνητική επίδραση τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα του σπέρματος.

 6. Απέχετε από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών
  Η κάνναβη, γνωστή και ως μαριχουάνα, προκαλεί μείωση στον αριθμό και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ αυξάνει παράλληλα και τις ανώμαλες παθολογικές μορφές. Σε σχέση με τις επιβλαβείς συνέπειές της στο σπέρμα, συμφωνούν σχεδόν όλες οι σχετικές επιδημιολογικές μελέτες. Η κοκαΐνη και η ηρωίνη, επίσης παρεμβαίνουν στην υγεία του σπέρματος.

 7. Αποφύγετε ορισμένα φάρμακα
  Μια σειρά από ευρέως ή σπανιότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα μπορούν να παρέμβουν αρνητικά στις διεργασίες της παραγωγής σπερματοζωαρίων και κατά συνέπεια στην ποιότητα του παραγόμενου σπέρματος. Μεταξύ άλλων αξίζει να αναφερθούν η σιμετιδίνη, οι ανταγωνιστές ασβεστίου, η νιτροφουραντοΐνη, οι α-blockers, το propecia κ.λπ.

 8. Μην κάνετε χρήση αναβολικών στεροειδών
  Η χρήση ανδρογόνων και αναβολικών προκαλεί μεταξύ πολλών άλλων σοβαρών παρενεργειών ορχική ατροφία, αναστολή της παραγωγής σπερματοζωαρίων (συχνά πλήρη αναστολή) και γυναικομαστία. Συνήθως οι βλάβες που προκαλούνται είναι μερικώς μόνο αναστρέψιμες μετά την διακοπή των αναβολικών.

 9. Προσοχή στα εμπύρετα νοσήματα
  Εμπύρετα νοσήματα με παρατεταμένα επεισόδια σημαντικά αυξημένης θερμοκρασίας προκαλούν παροδική και αναστρέψιμη επιβάρυνση όλων των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος, το οποίο αποκαθίσταται μετά από πάροδο 3 μηνών.

 10. Ελέγξτε το βάρος σας
  Σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες τις σχετικές μελέτες, έχει διαπιστωθεί μια συσχέτιση μεταξύ αυξημένου σωματικού βάρους και χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ή μειωμένου όγκου σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση. Έχει βρεθεί ακόμα αυξημένο ποσοστό θραύσεων DNA σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 25-30 Kg/m2. Φαίνεται επίσης ότι η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει την γονιμότητα και μέσω επιπλέον μηχανισμών (ανεξαρτήτων της ποιότητας του σπέρματος), όπως διαταραχή στην παραγωγή και έκκριση σεξουαλικών ορμονών. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σε ορισμένες μελέτες έχει διαφανεί μειωμένη γονιμότητα όχι μόνο σε παχύσαρκους, αλλά και σε άνδρες με πολύ χαμηλό δείκτη μάζας σώματος.

 11. Αντιμετωπίστε το στρες και την κατάθλιψη
  Οι ψυχολογικές αυτές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές της έκκρισης της ορμόνης LHRH, απορύθμιση του άξονα υποθαλάμου-υποφύσεως-όρχεων και τελικά σε διαταραχές, συνήθως ήπιες και παροδικές, της παραγωγής σπερματοζωαρίων.

 12. Προσοχή στην επαφή με τα τοξικά
  Η έκθεση σε φυτοφάρμακα, μόλυβδο και άλλες τοξικές ουσίες μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Αν πρέπει να εργαστείτε σε περιβάλλον με τοξικές ουσίες κάντε το με ασφάλεια: φορέστε προστατευτικά ρούχα και εξοπλισμό και αποφύγετε την εισπνοή και την επαφή του δέρματος με χημικές ουσίες.

 13. Ενισχύστε τη διατροφή σας με συγκεκριμένες τροφές
  Με βάση ορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πιθανό πως η αυξημένη κατανάλωση βιταμίνης A, C, ψευδαργύρου, λυκοπένης, β-καροτένης και λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και κατά συνέπεια τη γονιμότητα.

Η γνώμη του γιατρού: Αν παρά την υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών στον τρόπο της ζωής σας η σύντροφός σας δεν έχει μείνει έγκυος μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να κάνετε ένα σπερμοδιάγραμμα. Στη Medimall IVF Clinic, οι γιατροί μας ειδικοί σε θέματα γονιμότητας θα σας προτείνουν τις κατάλληλες εξετάσεις για να προσδιορισθεί η αιτία του προβλήματος και θα σας παρέχουν τις εξατομικευμένες θεραπείες που θα πραγματοποιήσουν την επιθυμία σας για την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού.

Διαδώστε το άρθρο


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για τις εξελίξεις της Γενετικής Επιστήμης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€