Τι είναι η μικρογονιμοποίηση ICSI;

Τι είναι η μικρογονιμοποίηση ICSI;

medimall.gr

Κατάλληλη κυρίως για τις περιπτώσεις σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας, η μικρογονιμοποίηση ICSI είναι μια μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά την οποία εισάγεται ένα μόνο σπερματοζωάριο απευθείας στο ωάριο προκειμένου να γονιμοποιηθεί.

Η μικρογονιμοποίηση ICSI  ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο από τις αρχές του 1990 και αποτελεί μία πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία επίτευξης εγκυμοσύνης η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολλά υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους παιδί.

Πότε εφαρμόζεται

Η τεχνική της μικρογονιμοποίησης ICSI ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας. Αυτό συμβαίνει όταν:

  • υπάρχει έντονη ολιγοασθενοσπερμία ή ασθενοσπερμία, με σπέρμα χαμηλής κινητικότητας και αντισπερμικά αντισώματα
  • τα σπερματοζωάρια δεν έχουν ακρόσωμα (τμήμα του κεφαλιού) και κατά συνέπεια δεν έχουν τα κατάλληλα ένζυμα για να διεισδύσουν στο ωάριο και να επιτύχουν γονιμοποίηση
  • τα σπερματοζωάρια εμφανίζουν εκτεταμένες συγκολλήσεις με συνέπεια καθώς είναι ενωμένα μεταξύ τους να μειώνεται σημαντικά η κινητικότητά τους.

Αλλά και επίσης:

  • όταν ωάρια έχουν διαφανή ζώνη (περίβλημα) πιο παχιά και σκληρή από το φυσιολογικό, γεγονός που εμποδίζει τη διείσδυση των σπερματοζωαρίων
  • έχουν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες με ανεξήγητα αίτια αδυναμίας γονιμοποίησης των ωαρίων με τη συμβατική μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν σπερματοζωάρια στο σπέρμα, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται είτε σε vasectomy, σε τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, είτε σε άλλους λόγους το σπέρμα εξάγεται από τον ορχικό ιστό με τη βοήθεια του ουρολόγου, είτε μετά από αναρρόφηση με βελόνα (FNA) από τους όρχεις και την επιδιδυμίδα είτε με μικροχειρουργική βιοψία όρχεων (MESA, FNA,TESE), με τοπική αναλγησία και ελαφριά αναισθησία (μέθη).

Πως πραγματοποιείται η τεχνική ICSI

Μετά τη σπερμοληψία, ανάλογα με τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, εφαρμόζεται η επεξεργασία για την ενεργοποίησή τους, με μικρές τροποποιήσεις. Εάν το δείγμα του σπέρματος δεν επαρκέσει, ο σύντροφος καλείται να δώσει και ένα δεύτερο, συμπληρωματικό δείγμα, λίγες ημέρες αργότερα. Εάν το σπέρμα περιέχει έστω και λίγες δεκάδες κινητών σπερματοζωαρίων, η μικρογονιμοποίηση είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί κανονικά.

Παρόμοια με αυτή της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η διαδικασία της μικρογονιμοποίησης ICSI προυποθέτει να έχει προηγηθεί διέγερση ωοθηκών με φάρμακα γονιμότητας, έτσι ώστε να παραχθούν πολλά ώριμα ωάρια. Τα ωάρια αφού αναρροφηθούν στη συνέχεια υποβάλλονται σε μια ειδική «κατεργασία» με ένα ένζυμο (υαλουρονιδάση), ώστε να αφαιρεθούν τα κοκκιώδη κύτταρα που τα περιβάλλουν. Αυτό είναι απαραίτητο, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να εισχωρήσουν τα σπερματοζωάρια, καθώς στην ICSI τα σπερματοζωάρια εισάγονται με ένεση και όχι από μόνα τους όπως συμβαίνει στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση. Η«κατεργασία» αυτή διαρκεί 1-2 λεπτά και όταν πλέον τα ωάρια απαλλαχθούν από τα κοκκιώδη κύτταρα, είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ποια είναι ώριμα και κατάλληλα για ICSI και ποια όχι.

Το τελικό βήμα της διαδικασίας ICSI είναι να ακινητοποιηθεί ένα-ένα ωάριο με τη βοήθεια μιας λεπτής γυάλινης πιπέτας και με μια άλλη πιο λεπτή γυάλινη πιπέτα (η οποία θυμίζει βελόνα ένεσης) να απομονωθεί καθένα σπερματοζωάριο για να εισαχθεί στη συνέχεια στο κυτταρόπλασμα κάθε ωαρίου. Η κάθε «εισαγωγή» διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, αλλά η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, ειδικά εάν τα σπερματοζωάρια είναι ελάχιστα και η ανεύρεσή τους δυσχερής.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της «εισαγωγής», τα ωάρια τοποθετούνται και πάλι σε ειδικά καλλιέργητικά υλικά μέχρι να ολοκηρωθεί η γονιμοποίησή τους και να παραχθούν έμβρυα.

Η μέθοδος ολοκληρώνεται, ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης: μετά τη δημιουργία βλαστοκύστεων, γίνεται η επιλογή των εμβρύων και τέλος η ζεμβρυομεταφορά.

Ποσοστά επιτυχίας

Η επιτυχία της τεχνικής ICSI εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι:

  • η βιωσιμότητα του σπερματοζωαρίου
  • η ποιότητα των ωαρίων
  • η αποτελεσματική ενεργοποίηση των ωαρίων
  • η ικανότητα του ωαρίου να αντέξει την  ενδοκυτταροπλασματική διαδικασία

Το ποσοστό επιτυχημένης εγκυμοσύνης ανά προσπάθεια με την τεχνική ICSI ανέρχεται στο 65-75%. Οι πιθανοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα ποσοστά επιτυχίας στην πορεία της εγκυμοσύνης και κατά συνέπεια ολοκλήρωσής της γέννησης με μικρογονιμοποίηση ICSI, είναι παρόμοια με αυτά της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Διαδώστε το άρθρο


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για τις εξελίξεις της Γενετικής Επιστήμης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€