Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ανησυχητική;

Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ανησυχητική;

Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι ανησυχητική;

Η παρουσία λίγου αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να τρομάξουν μία έγκυο. Ωστόσο, μια στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζει λίγο (ή περισσότερο) αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σπάνια σοβαρή, αυτή η αιμορραγία έχει διαφορετικές αιτίες ανάλογα με το πότε προκύπτει. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε γρήγορα τον γυναικολόγο σας, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης, για να ελέγξετε ότι όλα πάνε κανονικά.

Αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης

Η αιμορραγία στην αρχή (δηλαδή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου) της εγκυμοσύνης, είναι αρκετά συχνή και σε πολλές περιπτώσεις δεν συνδέεται με την παρουσία κάποιου σοβαρού προβλήματος. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις (σχεδόν τις μισές) η αιμορραγία αποτελεί προάγγελο μιας αποβολής που συνήθως σχετίζεται με χρωμοσωμική ανωμαλία. Άλλες πιθανές αιτίες μια αιμορραγίας στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι:

  • Εξωμήτρια (ή έκτοπη) κύηση: Προκύπτει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται σε θέση εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αίμα είναι σκούρας απόχρωσης (η καστανής) απόχρωσης. Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ο οξύς ή αμβλύς κοιλιακός πόνος, αίσθηση αδυναμίας, ή ζαλάδες.
  • Κάποια λοίμωξη
  • Βλάβες του τραχήλου της μήτρας
  • Ανεμβρυική κύηση. Πρόκειται για το σύνδρομο του κενού σάκου, όπου το έμβρυο δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί και υπάρχει μόνο (κενός) “σάκος” κύησης χωρίς να έχει μέσα του έμβρυο.

Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται η αιμορραγία είναι πολύ λιγότερο συχνή. Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό κατά τη διάρκεια του σεξ ή της γυναικολογικής εξέτασης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι και το πρώτο δείγμα ότι ο τοκετός πλησιάζει. Αν, όμως, η αιμορραγία είναι έντονη, δυστυχώς δεν αποκλείεται να ευθύνονται επιπλοκές όπως ο επιπωματικός πλακούντας, η αποκόλληση πλακούντα ή ο προδρομικός πλακούντας. Σε αυτή την περίπτωση, η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι πολύ σημαντική.

Πότε είναι απαραίτητη η θεραπεία;

Στις περιπτώσεις αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει η γυναίκα να παρακολουθείται από τον γιατρό της κάπως πιο προσεκτικά. Ανάλογα με την περίπτωση εκείνος θα την συμβουλεύσει ανάλογα.

  • Εξωμήτρια κύηση: Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική κι αυτό γιατί μια καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη της έκτοπης κύησης με συνοδό αιμορραγία, κατάσταση ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή της γυναίκας. Έτσι κάθε γυναίκα, επί θετικού τεστ κυήσεως, πρέπει να απευθύνεται στο γυναικολόγο για να διαπιστωθεί αν η κύηση είναι ενδομήτρια ή μη. Εάν η εγκυμοσύνη δεν είναι πολύ προχωρημένη, η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική.
  • Μόλυνση: Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά.
  • Ενδεχόμενος πρόωρος τοκετός: η μέλλουσα μητέρα πρέπει να ξεκουραστεί με φάρμακα που καταπολεμούν τις συστολές.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€