Βιταμίνη Β12: Ποιος είναι ο ρόλος της;

Βιταμίνη Β12: Ποιος είναι ο ρόλος της;

medimall.gr

Εσείς τι έχετε ακούσει για τη βιταμίνη Β12; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν απλό αριθμό, καθώς υπάρχουν μόνο οκτώ βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β8, Β9 και Β12). Τι γνωρίζουμε όμως για την τελευταία;

Πώς ανακαλύφθηκε η Β12;

Η επιστημονική έρευνα για τη βιταμίνη Β12 ξεκίνησε το 1800, όταν η θανατηφόρα κακοήθης αναιμία ώθησε την επιστημονική κοινότητα να ενδιαφερθεί για τη βιταμίνη αυτή. Λίγο αργότερα ανακαλύφθηκε ο ρόλος της στην αναιμία και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το 1948, η Dorothy Hodgkin ανακάλυψε την τρισδιάστατη δομή της βιταμίνης Β12. Μόλις το 2007 ολοκληρώθηκε η μελέτη της σύνθεσης της βιταμίνης Β12 από μικροοργανισμούς.

Τι είναι η βιταμίνη Β12;

Αυτή η φωτεινή κόκκινη βιταμίνη διακρίνεται για την περιεκτικότητά της σε κοβάλτιο: είναι η μόνη βιταμίνη η οποία περιέχει κοβάλτιο, εξ ου και το δεύτερο όνομά της, “κοβαλαμίνη”. Η ιδιαιτερότητά του κοβαλτίου είναι ότι υπάρχει μόνο σε μορφή η οποία μπορεί να αφομοιωθεί από τον άνθρωπο στα ζωικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι συντίθεται μόνο από βακτήρια, ζύμες και μικροφύκη, πρέπει πρώτα να βρεθεί στο πεπτικό σύστημα των ζώων τα οποία το καταναλώνουν. Εκεί, ζυμώνεται, πολλαπλασιάζεται και μετατρέπεται σε μορφή που μπορούμε να αφομοιώσουμε. Μόλις καταναλωθεί, το σώμα το αποθηκεύει εύκολα, ιδίως στο ήπαρ.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη);

Κόπωση, άγχος, εντερικά προβλήματα… Μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12. Πώς μπορείτε να το διορθώσετε αυτό; Με τη λήψη μιας σειράς συμπληρωμάτων διατροφής. Η διάρκεια μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την έκταση της ανεπάρκειας, αλλά γενικά συνιστώνται 30 ημέρες για να είναι πλήρως αποτελεσματική η θεραπεία. Η βιταμίνη Β12 έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα. Είναι απαραίτητη για:

 • Τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων
 • Τη σύνθεση του DNA
 • Τη σύνθεση των λιπαρών οξέων
 • Τη σύνθεση των νευροδιαμεσολαβητών
 • Τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πού θα τη βρείτε;

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα και τα υποπροϊόντα. Οι τροφές που είναι πιο πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι οι εξής:

 • εντόσθια: συκώτι (18,7 µg ανά 100g), νεφρά (37 µg έως 77 µg ανά 100g νεφρά αρνιού, γαλοπούλας και μοσχαριού)
 • ψάρια: σκουμπρί (19 μg), σαρδέλες (8,94 μg), σολομός (3,05 μg)
 • θαλασσινά: στρείδια (15,6 μg), γαρίδες (1,49 μg), καβούρια (6,79 μg), μύδια (έως 99 μg ανά 100g), χταπόδι (15 μg)
 • αυγά (1,1 μg),
 • κρέας (0,6 μg),
 • γάλα (0,5 μg),
 • τυρί (0,8 μg).

Πώς απορροφάται καλύτερα η Β12;

Όταν καταναλώνεται αυτή η βιταμίνη με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, η δοσολογία μπορεί να φτάσει τα 5000 μg, η οποία απέχει πολύ από τη συνιστώμενη δόση των 2,4μg ημερησίως. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξηγηθεί από την αποθήκευση της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό που επιτρέπει τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μηνιαίως και όχι καθημερινά. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη Β12 που περιέχεται σε ένα δισκίο δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό, οπότε θα πρέπει να λαμβάνεται συμπλήρωμα υψηλής δόσης για την κάλυψη των αναγκών του. Για να μάθετε ποια βιταμίνη Β12 να επιλέξετε στην περίπτωσή σας, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, η βιταμίνη Β12 μπορεί να χορηγηθεί και ως ένεση. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις σοβαρής δυσαπορρόφησης ή μετά από χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, οι ενέσεις βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες: κνησμό, κνίδωση, έκζεμα κ.λπ.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€