Χαλάρωση κόλπου

Χαλάρωση κόλπου

medimall.gr

Το πρόβλημα της χαλάρωσης του κόλπου και του κολπικού τοιχώματος, απασχολεί αρκετές γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, επηρεάζοντας την ψυχολογία, τη σεξουαλικότητα ακόμα και τη διάθεσή τους. Ωστόσο τα καλά νέα είναι, ότι με την κατάλληλη θεραπεία, το πρόβλημα είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμο.

Τι εννοούμε με τον όρο χαλάρωση του κόλπου και του κολπικού τοιχώματος;

Πρόκειται για μια κατάσταση χαμηλότερης από το φυσιολογικό σφριγηλότητας των κολπικών και πυελικών δομών, οι οποίες, για διάφορους λόγους, μπορεί να έχουν χάσει τον τόνο και τη δύναμή τους. Η απώλεια αυτή έχει  σαν συνέπεια η εσωτερική και εξωτερική διάμετρος του κόλπου να αυξάνεται και οι μύες του περινέου -της περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού-, να αποδυναμώνονται και να μην υποστηρίζονται επαρκώς.

Μια γυναίκα με το πρόβλημα αυτό, υποφέρει επίσης από σεξουαλική δυσφορία, με σημαντική επίπτωση στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην καθημερινή ζωή. Δεδομένου ότι η κολπική χαλάρωση είναι μια φυσική διαταραχή για την οποία υπάρχει θεραπεία, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ειδικό γιατρό, ο οποίος θα συμβουλεύσει τη γυναίκα ανάλογα με τη περίπτωσή της.

Πιθανές αιτίες

Η κύρια αιτία της κολπικής χαλάρωσης είναι τόσο ο φυσικός τοκετός, όσο και η φυσική γήρανση. Στην πραγματικότητα, η διέλευση του μωρού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και σε τέτοιο βαθμό τους ιστούς και τις δομές των γεννητικών οργάνων, ώστε να μην μπορούν να ανακτήσουν τη φυσική τους ελαστικότητα ακόμη και αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό.

Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που έχουν γεννήσει περισσότερες από μία φορά στη ζωή τους ή έχουν γεννήσει σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην τελευταία περίπτωση, το κολλαγόνο που υπάρχει στους ιστούς της περιοχής, αναπαράγεται με αργότερους ρυθμούς και σε μειωμένη ποσότητα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο της χαλάρωσης των γεννητικών οργάνων.

Η κολπική χαλάρωση μπορεί επίσης να προκληθεί από:

  • μεγάλο βάρος του μωρού κατά τη γέννηση
  • σημαντικές αλλαγές στο σωματικό βάρος της γυναίκας
  • εμμηνοπαυσιακές ορμονικές αλλαγές
  • συγγενή χαλαρότητα των συνδέσμων
  • μαιευτικό τραύμα
  • χρόνιο βήχα
  • υστερεκτομή

Συχνότερα συμπτώματα

Με την παρουσία χαλάρωσης στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου, είτε είναι μόνιμη είτε παροδική, το πρώτο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η γυναίκα, συνδέεται με τη σεξουαλική επαφή. Η χαλαρή κατάσταση στην πραγματικότητα εμποδίζει τη γυναίκα, αλλά και τον σύντροφό της, να έχουν ικανοποιητική σεξουαλική επαφή, λόγω της έλλειψης τριβής μεταξύ του πέους και του κόλπου.

Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο φαινόμενο, οι περιπτώσεις ακράτειας ούρων να συνδέονται με κολπική χαλάρωση. Η απώλεια της τονικότητας και του εκούσιου ελέγχου των μυών του κόλπου μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή μικρών ποσοτήτων ούρων μετά από φυσιολογικές καθημερινές κινήσεις, όπως ένα φτέρνισμα ή ένας βήχας.

Στην κλινική Medimall, χρησιμοποιούμε σύγχρονες θεραπείες με έμπειρους εξειδικευμένους γιατρούς οι οποίες βελτιώνουν την σφριγηλότητα του κόλπου και βελτιώνουν την χαλάρωση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βελτίωση της κολπικής ξηρότητας ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€