10 μυστικά για έναν εύκολο τοκετό

10 μυστικά για έναν εύκολο τοκετό

10 μυστικά για έναν εύκολο τοκετό

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε έναν εύκολο τοκετό

Η επίτευξη ενός εύκολου και (όσον το δυνατόν) ανώδυνου τοκετού έχει κάποια μικρά μυστικά. Μάθετε ποια είναι αυτά και προετοιμαστείτε σωστά για τη «μεγάλη ημέρα» και να έχετε έναν εύκολο τοκετό.

1. Προσπαθήστε να διατηρηθείτε σε φόρμα

Είναι γεγονός πώς οι γυμνασμένες γυναίκες έχουν και μεγαλύτερες σωματικές αντοχές. Και αυτές τις αντοχές είναι που χρειάζεστε την ημέρα του τοκετού, αλλά και αργότερα την περίοδο της λοχείας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ασκείστε (ελαφρά) και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περπατήστε, κολυμπήστε, παρακολουθήστε μαθήματα γιόγκα για εγκύους, πάντα όμως με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

2. Παρακολουθήστε μάθημα ανώδυνου τοκετού

Τα μαθήματα τοκετού είναι πολύ βοηθητικά για να αποκτήσετε την «τεχνογνωσία» του τοκετού. Κατά τη διάρκειά τους θα εξασκηθείτε σε μεθόδους χαλάρωσης, στις αναπνοές και θα σας διδάξουν διάφορες στάσεις που θα σας βοηθήσουν σε έναν εύκολο τοκετό. Επίσης τα μαθήματα αυτά θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς θα είναι το σώμα σας μετά τον τοκετό αλλά και το πώς να φροντίζετε το μωρό σας τις πρώτες ημέρες της λοχείας.

3. Ζητήστε υποστήριξη για εύκολο τοκετό

Αν επιθυμείτε να είναι μαζί σας ο σύντροφός σας κατά τη διάρκεια του τοκετού τότε δεν έχετε παρά να του το ζητήσετε. Επιπλέον υποστήριξη, επίσης και φροντίδα μπορείτε να έχετε από τη μαία.

4. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε μόνον έναν εύκολο τοκετό

Ο τοκετός μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Όταν αρχίσουν οι πρώτες συσπάσεις προσπαθήστε να μείνετε ήρεμες. Πριν φύγετε για το μαιευτήριο δοκιμάστε να κάνετε κάτι χαλαρό, κάποιες βόλτες μέσα στο σπίτι ή ένα ντους.

5. Φάτε κάτι ελαφρύ

Ένα μικρό και υγιεινό σνακ θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε υψηλά επίπεδα την ενέργειά σας. Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά ή κάποια που πιθανώς θα σας προκαλέσουν δυσπεψία. Προτιμήστε κάτι πολύ ελαφρύ, όπως ένα- δυο κράκερ, λίγο ψητό κοτόπουλο, ένα γιαούρτι. Επίσης επειδή οι μυϊκές συσπάσεις και οι γρήγορες αναπνοές κατά τη διάρκεια του τοκετού προκαλούν απώλεια υγρών, φροντίστε να καταναλώνετε υγρά και ενημερώστε τη μαία σας αν νιώσετε αφυδατωμένη.

6. Αναπνεύστε σωστά (τεχνική για εύκολο τοκετό)

Ζητήστε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας και κάντε εξάσκηση σε τεχνικές αναπνοών. Στη διάρκεια του τοκετού, οι αναπνοές θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις συσπάσεις και να παραμείνετε ήρεμη. Οι σωστές αναπνοές σας βοηθούν να είστε συγκεντρωμένη κατά τη διάρκεια των συσπάσεων και οι αργές αναπνοές ανάμεσα στους πόνους σας βοηθούν να χαλαρώσετε.

7. Κάνετε ένα χλιαρό ντους

Ο πόνος μπορεί να δημιουργήσει ένταση σε όλο σας το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη δυσφορία. Την αντίδραση αυτή μπορεί να τη μειώσει ένα ζεστό ντους.

8. Κοιμηθείτε

Παρόλο που ο ύπνος, όσο περνούν οι μήνες και μεγαλώνει η κοιλιά σας, θα είναι πιο δύσκολος, είναι σημαντικό να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε καθημερινά. Η σωστή ξεκούραση θα βοηθήσει να έχετε πιο ομαλή εγκυμοσύνη, αλλά και να αντιμετωπίσετε καλύτερα τον τοκετό, αντί να φτάσετε σε εκείνη την ώρα σωματικά εξαντλημένη.

9. Διώξτε το περιττό άγχος

Εξασκηθείτε στον έλεγχο και τη μείωση του στρες στην καθημερινότητά σας. Ο αυτοέλεγχος θα σας βοηθήσει πολύ στον τοκετό, που από μόνος του είναι μία έτσι κι αλλιώς μια στρεσογόνα διαδικασία.

10. Μην μένετε διαρκώς ξαπλωμένη

Αν παραμείνετε όρθια όσο γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, η βαρύτητα θα λειτουργήσει προς όφελός σας. Δοκιμάστε και άλλες στάσεις όπως να καθίσετε γονατιστή ή οκλαδόν. Η πίεση που ασκεί το κεφαλάκι του μωρού σας στον τράχηλο της μήτρας θα τον βοηθήσει να διασταλεί. Η κίνηση επίσης βοηθάει στη διαστολή της λεκάνης. Ωστόσο, εάν σπάσουν τα νερά και το μωρό είναι σχετικά ψηλά, τότε είναι προτιμότερο να παραμείνετε ξαπλωμένη για να αποφύγετε την πιθανότητα πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€