Βάρος και γονιμότητα

Βάρος και γονιμότητα

medimall.gr

Ποιο είναι πραγματικά το υγιές βάρος; Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για τον προσδιορισμό του, καθώς ο σκελετός και η κατανομή του λίπους και των μυών του καθενός είναι διαφορετική. Παρά τις αδυναμίες του, το καλύτερο εργαλείο για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους και της υγείας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

ΔΜΣ = Βάρος/(Ύψος x Ύψος) με μέτρηση του βάρους σε κιλά και του ύψους σε μέτρα.

ΔΜΣ < 25

Εάν το αποτέλεσμά σας είναι κάτω από 25, αυτό σημαίνει ότι το τρέχον βάρος σας δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας από ιατρικής άποψης. Από την άλλη πλευρά, εάν ο ΔΜΣ σας είναι υψηλότερος από 25, θεωρητικά είστε υπέρβαρη. Ωστόσο, μερικές φορές η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Σε γενικές γραμμές, εαν είστε σε φόρμα και υγιείς και ακολουθείτε μια σχετικά ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τότε να είστε σίγουρη ότι δεν διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία σας από οποιαδήποτε έγκυο γυναίκα, έστω και με ΔΜΣ λίγο πάνω από 25.

ΔΜΣ > 25

Από την άλλη πλευρά, όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ σας, τόσο πιο πιθανό είναι το βάρος σας να επηρεάσει την υγεία σας και να οδηγήσει σε περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ασθένειες, όπως υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν είστε υπέρβαρη, είναι πιο πιθανό να έχετε αποβολή στο πρώτο τρίμηνο, να εμφανίσετε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να παρουσιάσετε διαβήτη κύησης και τελικά  να οδηγηθείτε σε καισαρική τομή. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικό βάρος δεν επηρεάζει τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης.

Πώς επηρεάζει το βάρος τη γονιμότητα;

Ναι, ένα υγιές βάρος είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκό για τη σύλληψη. Το βάρος πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικά και προβλήματα σχετικά με την ωορρηξία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τη γονιμότητα. Το βάρος αποτελεί διατροφικό δείκτη. Κοινώς, μια καλή διατροφική κατάσταση σημαίνει ότι ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το υγιές βάρος δεν συνδέεται απαραίτητα με μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή γονιμότητα. Ένα υγιές βάρος είναι σημαντικό μέρος της προετοιμασίας του σώματός σας για την εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν ότι το πολύ χαμηλό ή το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα σύλληψης ενός παιδιού.

Εάν είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες:

Το υπερβολικό βάρος δεν αυξάνει απαραίτητα τον κίνδυνο να έχετε δυσκολία στην ωορρηξία, εκτός από το γεγονός ότι η παχυσαρκία (δηλ. ΔΜΣ άνω του 30) αυξάνει τον κίνδυνο να έχετε μη φυσιολογική ωορρηξία και ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο. Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να μείνετε έγκυος. Εάν ξεκινήσετε μια εγκυμοσύνη και έχετε ΔΜΣ 25 ή περισσότερο, ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Μια μικρή απώλεια βάρους της τάξης του 2-5% μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε ένα παιδί και να απολαύσετε μια καλή εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μεταβολισμό που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος και προβλήματα με την ωορρηξία. Η καλή διαχείριση του σωματικού βάρους επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού ισορροπημένης διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, στοιχεία τα οποία επίσης επηρεάζουν τη γονιμότητα. Στα παχύσαρκα άτομα, η απώλεια βάρους βελτιώνει τη γονιμότητα και εξοικονομεί χρόνο όσον αφορά τη σύλληψη. Ωστόσο, αυτή η απώλεια βάρους πρέπει να είναι ασφαλής. Συνιστάται έντονα η διατροφική παρακολούθηση από διατροφολόγο, είτε πρόκειται για απώλεια είτε για αύξηση του σωματικού βάρους.

Τι είναι το mummyrexia;

Εδώ και αρκετό καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου φαινομένου: του mummyrexia (ανορεξίας δηλαδή των εγκύων), η οποία προωθείται από μεγάλο αριθμό σταρ και top models που προωθούν ότι καλό είναι να παίρνουν λίγα κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, η επιθυμία να παραμείνετε αδύνατες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις και ενέχει μεγάλους κινδύνους, ιδίως για την υγεία του μωρού. Το ελλιπές βάρος αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στο American Journal of Public Health αποκαλύπτουν ότι η πρόσληψη πολύ μικρού βάρους μπορεί να θέσει το μωρό σε κίνδυνο.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€