Αναζωογόνηση κόλπου και αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων

Αναζωογόνηση κόλπου και αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων

Αναζωογόνηση κόλπου και αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων

Οι μη χειρουργικές θεραπείες για την αναζωογόνηση κόλπου και γενικότερα των γεννητικών οργάνων, δίνουν στη γυναίκα τη δυνατότητα να βελτιώσει την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα της γεννητικής της περιοχής, την ποιότητα ζωής της καθώς και τη σχέση με τον σύντροφό της.

Οι αλλαγές στην περιοχή του κόλπου με την εμμηνόπαυση και οι θεραπείες για την αναζωογόνησή του

Με την πάροδο του χρόνου δεν παρουσιάζονται μόνον εξωτερικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, αλλά και αλλαγές στα γεννητικά της όργανα. Ειδικά από τα 40 και μετά και όσο μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, παρουσιάζεται λέπτυνση των βλεννογόνων του κόλπου, απώλεια της ελαστικότητας, μείωση της λίπανσης, χαλάρωση και σταδιακή απώλεια του όγκου και της σφριγηλότητας των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Τα φαινόμενα αυτά επιδεινώνονται αρκετά μετά την εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, η αιδοιοκολπική ατροφία προκαλεί ξηρότητα, κνησμό, ενόχληση, και κάποιες φορές πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Όλες αυτές οι συνισταμένες επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχολογία της γυναίκας, αλλά και τη σχέση με τον σύντροφό της. Οι μη χειρουργικές θεραπείες αναζωογόνησης των γεννητικών οργάνων, είναι ασφαλείς και καθόλου χρονοβόρες. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων επουλώνεται εξαιρετικά γρήγορα και οι γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις δραστηριότητές τους. Οι συγκεκριμένες θεραπείες ενδείκνυνται για γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων τους, αλλά και να έχουν καλύτερη αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ. Σημαντικά όμως μπορούν να επωφεληθούν και οι γυναίκες με:

1. Κολπική ξηρότητα

2. Ενοχλήσεις ή πόνους στον κόλπο

3. Μικρή ως μέτρια κολπική χαλάρωση

4. Ήπιες μορφές ακράτειας ούρων.

Οι θεραπείες αναζωογόνησης κόλπου

1. Αυτόλογη θεραπεία με πλάσμα αίματος

Η αυτόλογη θεραπεία με πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια, αποτελεί μία σύγχρονη ιατρική πρόταση για την ανάπλαση των ιστών και αυτομάτως την αναζωογόνηση κόλπου. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, αποτελεί ένα αυτόλογο βιολογικό παράγοντα ο οποίος συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην ανάπλαση και ενυδάτωση των ιστών, με στόχο την ανανέωση του κόλπου που εμφανίζει συμπτώματα ατροφίας. Νέα και πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση για την ανάπλαση του κόλπου, έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι το ποσοστό επιτυχίας της εν λόγω θεραπείας στην ανανέωση του κόλπου είναι 85-90%. Η διαδικασία πραγματοποιείται με το αίμα το οποίο συλλέγεται από το βραχίονα της γυναίκας και στη συνέχεια τοποθετείται και επεξεργάζεται σε ειδικού πρωτοκόλλου συσκευές, ώστε να διαχωριστούν τα συστατικά του. Αφού απομονωθεί το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα, συλλέγεται και εγχέεται ενέσιμα σε συγκεκριμένα σημεία του κόλπου. Μετά την έκχυσή του, τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και αυξάνονται οι νεότεροι ιστοί με αποτέλεσμα να προκαλείται κολλαγονογένεση. Μέρα με τη μέρα ο κόλπος ενυδατώνεται, το δέρμα στο αιδοίο αναδεικνύεται σε πιο απαλό και νεανικό.

Πλεονεκτήματα

 • Είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς το αίμα που χρησιμοποιείται είναι της ίδιας της ασθενούς και έτσι δεν κινδυνεύει από μεταδοτικές ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα είναι ανοσολογικά ουδέτερο και δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων ή υπερευαισθησίας.
 • Δεν χρειάζεται χρόνος αποθεραπείας και η επιστροφή στη σεξουαλική ζωή είναι άμεση. Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία και επομένως είναι εντελώς ανώδυνη.
 • Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και την έλλειψη οργασμών, οφειλόμενων στην κολπική ξηρότητα και ατροφία.
 • Έχει εντυπωσιακά, σχεδόν άμεσα αποτελέσματα χάρη στην αύξηση της αισθητικότητας και της διέγερσης της κλειτορίδας, την ενίσχυση της φυσικής λίπανσης του κόλπου και βέβαια, της μείωσης του πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής σε όσες γυναίκες πάσχουν από δυσπαρευνία.

2. Θεραπεία με υαλουρονικό οξύ για την ενίσχυση της σφριγηλότητας του κόλπου

Γνωστό και ευρέως διαδεδομένο υλικό για τις θεραπείες προσώπου, το υαλουρονικό οξύ, τώρα δίνει λύσεις και στη γεννητική περιοχή καθώς συμβάλλει στη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα των ιστών. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα βασικό συστατικό της επιδερμίδας και των βλεννογόνων το οποίο βοηθάει το δέρμα να παραμένει απαλό, σφριγηλό και ενυδατωμένο. Με την πάροδο του χρόνου όμως το συστατικό αυτό ελαττώνεται. Η μείωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ατροφία του βλεννογόνου του κόλπου, καθώς και την ατροφία των μεγάλων χειλέων. Η διαδικασία του υαλουρονικού οξέος γίνεται ενέσιμα με μια λεπτή βελόνα, εντελώς επιφανειακά στην είσοδο του κόλπου και στο οπίσθιο τοίχωμα αυτού για να προσελκύσει νερό από το χόριο της επιδερμίδας του κόλπου και να τον ενυδατώσει. Το οξύ ενυδατώνει την επιφάνεια με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται το PH το δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί η γυναίκα να έχει ανώδυνη επαφή, χωρίς να έχει το αίσθημα της δυσπαρευνίας, δηλαδή του πόνου κατά την σεξουαλική επαφή.

Πλεονεκτήματα

 • Είναι απλή και ανώδυνη τεχνική που δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία.
 • Ενισχύει το PH του κόλπου το οποίο κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης διαφοροποιείται.
 • Εναι πολύ αποτελεσματική για γυναίκες με προβλήματα στη περιοχή όπως: ξηρότητα, κνησμός, χρόνια δυσφορία, δυσπαρεύνια κατά την σεξουαλική επαφή, κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις. χαλάρωση (από τοκετό, μεγάλη απώλεια βάρους), ατροφία (λόγω εμμηνόπαυσης),

3. Θεραπείες με λέιζερ

Συμβαδίζοντας με τη σύγχρονη εποχή καθώς είναι απλές, ανώδυνες, μη επεμβατικές και οικονομικές, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη συνείδηση των ασθενών.

Θεραπεία IntimaLase – Laser Vaginal Tightening (για Σύσφιξη Κόλπου)

Η χαλάρωση του κόλπου δεν προϋποθέτει πλέον επίπονες, αιματηρές χειρουργικές προσεγγίσεις. Στοχεύοντας απευθείας στον κολπικό βλεννογόνο και στην πλούσια σε κολλαγόνο ενδοπυελική περιτονία, το Er:Yag Laser διεγείρει την αναδιάρθρωση αλλά και τη σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου επιτυγχάνοντας σύσφιξη του κολπικού τοιχώματος από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Πλεονεκτήματα

 • Διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου
 • Γίνεται χωρίς χειρουργικές τομές
 • Είναι αναίμακτη και ανώδυνη
 • Γίνεται χωρίς αναισθησία
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία
 • Είναι ασφαλής, γρήγορη κι αποτελεσματική
 • Έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ικανοποίησης των ασθενών

Θεραπεία RenovaLase – Vaginal atrophy laser treatment για την αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας

Με την πάροδο των ετών και τη μείωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση αλλά και στην περίοδο της κλιμακτηρίου, η πλειοψηφία των γυναικών βιώνει τις συνέπειες της ατροφίας του κόλπου. Επίσης, ατροφία μπορεί να παρουσιαστεί σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως παρατεταμένη θεραπεία χρόνιων λοιμώξεων της γενετικής περιοχής, διαταραχές της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας και του PH του κόλπου και σε ψυχικές διαταραχές. Μέχρι σήμερα η μόνη αποτελεσματική θεραπεία της ατροφίας του κόλπου, ήταν η ορμονική με τη χρήση οιστρογόνων με όλους τους περιορισμούς της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (περιορισμένος χρόνος χορήγησης, αντένδειξη σε ιστορικό καρκίνου μαστού κ.ο.κ). Η χρήση του Er:YAG Laser ήρθε να αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα, καθώς με την ήπια κι ελεγχόμενη θέρμανση του κολπικού βλεννογόνου διεγείρει τη νέο-αγγειογένεση, τη δράση των ινοβλαστών και τη σύνθεση κολλαγόνου. Όλα αυτά χωρίς να προκαλεί έγκαυμα ή ανεπανόρθωτη βλάβη στην περιοχή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του πάχους του κολπικού επιθηλίου και η πλούσια αιμάτωση των νευρικών απολήξεων και αισθητικών υποδοχέων της βασικής στιβάδας οπότε και μειώνονται τα συμπτώματα της ξηρότητας, του κνησμού, του «τραβήγματος», των «νυγμών» και της δυσπαρεύνιας. Επίσης, η αντιμετώπιση της ατροφίας βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα της θεραπείας για τη χαλάρωσης του κόλπου και την ακράτειας ούρων.

Πλεονεκτήματα

 • Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της ατροφίας μέσω της φωτοθεραπείας του κολπικού καναλιού
 • Προσφέρει λειτουργική αποκατάσταση του κολπικού βλεννογόνου
 • Αποτελεί ασφαλή θεραπευτική επιλογή χωρίς να απαιτείται η μακροχρόνια χρήση οιστρογόνων
 • Είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί  νοσηλεία ή αναισθησία.

Θεραπεία Incontilase -Stress Urinary Incontinence Laser Treatment (για την αντιμετώπιση της ακράτειας)

Η θεραπεία Incontilase είναι μια πρωτοποριακή και μοναδική, μη επεμβατική Er:YAG laser θεραπεία για την ακράτεια ούρων. Η θεραπεία βασίζεται στην επίδραση της θερμότητας που παράγεται από το Er:Yag laser στον κολπικό βλεννογόνο της περιοχής της ουρήθρας και του σφιγκτήρα αυτής, καθώς και στην περιοχή του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι η νέο –κολλαγονογένεση και η αναδιάταξη των ινών κολλαγόνου προκαλούν τη σύσφιξη της περιοχής και την επιστροφή στη φυσιολογική λειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας. Τα αποτελέσματα βελτιστοποιούνται με την παράλληλη αντιμετώπιση της ατροφίας που επιτυγχάνεται με τη χρήση τoυ Laser.

Πλεονεκτήματα

 • Θεραπεία της ήπιας και μετρίου βαθμού ακράτειας
 • Σύσφιξη του κόλπου στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα και στο πρόσθιο τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως
 • Είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί  νοσηλεία ή αναισθησία
 • Έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βελτίωση της κολπικής ξηρότητας ή για να κλείσετε το ραντεβού σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€