Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ

ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Σε όλο τον κόσμο, το 25-30% των οικογενειών αποτελούνται από γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, είτε από επιλογή, είτε κατ’ ανάγκη. Μοιραία λοιπόν, τίθενται κοινωνικά ερωτήματα σε σχέση με το πόσο φυσιολογικό είναι ένα τέτοιο μοντέλο, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή δημιουργείται συνειδητά από την επιθυμία των ίδιων των γυναικών να μεγαλώσουν ένα παιδί χωρίς πατέρα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, οι Η.Π.Α διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό με τις μονογονεϊκές οικογένειες να φτάνουν το 34%, ο Καναδάς 22%, η Αυστραλία 20% και η Δανία 19%. Στις αναπτυγμένες χώρες όπου οι γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου ολοένα και αυξάνονται (βλ. Σουηδία, Η.Π.Α., Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και με εξαίρεση την Ιαπωνία με μόλις 1%), οι νόμοι είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί για τις γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες το/τα παιδί/ά τους, με διευκολύνσεις σε θέματα σπουδών, εργασίας και οικονομικών παροχών.

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ

Από τα τέλη του 20ού αιώνα όπου οι μονογονεϊκές οικογένειες άρχισαν να πληθαίνουν, έχει αρχίσει να επικρατεί η άποψη ότι δεν πρόκειται για ένα απαραίτητα προβληματικό μοντέλο, αλλά για μια νέα εξέλιξη του όρου «οικογένεια» και μια σύγχρονη, εναλλακτική μορφή της. Είτε ως αποτέλεσμα διαζυγίου/διάστασης/χωρισμού, είτε επειδή προέκυψε εκτός γάμου, πλέον η μονονεϊκή οικογένεια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος για τις γυναίκες που δεν βασίζονται σε κάποιον σύντροφο, για εκείνες οι οποίες έχουν ως προτεραιότητα την επαγγελματική τους καριέρα και για ομοφυλόφιλα ζευγάρια τα οποία επιλέγουν τη δωρεά και τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IUI ή IVF).

Σε ορισμένες χώρες πολλοί άνδρες αναζητούν λύσεις όπως η δωρεά ωαρίων ή η παρένθετη μητρότητα για να αποκτήσουν παιδιά (χρησιμοποιώντας λευκό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με γυναίκα σύντροφο, σε χώρες όπου η διαδικασία αυτή είναι παράνομη), καθώς “μέχρι πρόσφατα η υιοθεσία ήταν μια λύση για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια για να κάνουν πραγματικότητα την επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά και οικογένεια- ωστόσο είναι μια διαδικασία όχι μόνο περίπλοκη αλλά και χρονοβόρα”, αναφέρει ο Harun Sunda σε άρθρο του στο gayswithkids.com. Ο Harun Sunda και ο σύζυγός του μεγαλώνουν τα δύο παιδιά τους τα οποία προέκυψαν από δωρεά ωαρίων και παρένθετη μητρότητα. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013, υπολογίζεται ότι 16.000 ζευγάρια του ιδίου φύλου μεγαλώνουν περισσότερα από 22.000 υιοθετημένα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

H ελληνική νομοθεσία επιτρέπει σε γυναίκες άγαμες και χωρίς σύντροφο να κάνουν παιδί συντάσσοντας μόνο μια συμβολαιογραφική πράξη. Δεν προβλέπει τίποτα μέχρι σήμερα για άντρες χωρίς σύντροφο και για ομόφυλα ζευγάρια.

Τι πιστοποιητικά θα πρέπει να έχει η άγαμη και χωρίς σύντροφο υποψήφια μητέρα

  • Επίσημο έγγραφο (πιστοποιητικό) ταυτοπροσωπίας από τη χώρα προέλευσής της (διαβατήριο, ταυτότητα εάν έρχεται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
  • Έγγραφο συναίνεσης υποβολής σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή/και σπερματέγχυση (IVF/IUI).
  • Συμβολαιογραφική πράξη για συμμετοχή στον κύκλο IVF/ΙUI (σχετικά με την αναγνώριση του τέκνου που θα προκύψει από τη διαδικασία).
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τελευταίου τριμήνου.
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι είναι άγαμη.
  • Ειδικές αιματολογικές και ανοσολογικές εξετάσεις που ορίζει ο νόμος και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Όλα τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά που πρέπει να προσκομίσει η υποψήφια μητέρα, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από την αναγνωρισμένη επίσημη αρχή της χώρας από όπου προέρχεται (Αpostille) και να είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά. Το τελευταίο συμπεριλαμβάνεται στις υπηρεσίες που σας παρέχουμε στη Μedimall ΙVF Clinic, μαζί με τη διεκπεραίωση των υπολοίπων εγγράφων στα στάδια της διαδικασίας – πριν και μετά τη συμβολαιογραφική πράξη -, τα οποία αναλαμβάνουν ο νομικός μας σύμβουλος και ο συνεργάτης συμβολαιογράφος της Μedimall ΙVF Clinic.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€