Αποβολή: τα συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να την προλάβετε

Αποβολή: τα συμπτώματα που θα σας βοηθήσουν να την προλάβετε

medimall.gr

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια που κάθε έγκυος μπορεί να αναγνωρίσει από την αρχή της εγκυμοσύνης της, μέχρι και την 13η εβδομάδα, ώστε να απευθυνθεί το γρηγορότερο δυνατό στον γιατρό της;

1. Αιμορραγία

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται διακοπή της περιόδου για διάστημα εννέα μηνών, οπότε η αιμορραγία μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης είναι ένα σύμπτωμα που σίγουρα βάζει σε σκέψεις. Σε πολλές περιπτώσεις το αίμα που μπορεί να δει μια γυναίκα οφείλεται στη λεγόμενη αιμορραγία εμφύτευσης, δηλαδή στη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Ανησυχητική θεωρείται η αιμορραγία κυρίως όταν το αίμα έχει πολύ έντονο κόκκινο χρώμα.

2. Πόνος και κράμπες

Όσο επεκτείνεται η μήτρα για να υποδεχτεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι ως έναν βαθμό φυσιολογικό να βιώνετε κράμπες στην κοιλιά και την περιοχή της πυέλου. Ωστόσο, οι κράμπες είναι επίσης κοινό σύμπτωμα σε περίπτωση αποβολής. Αν οι κράμπες συνοδεύονται από πόνο και ιδίως από αιμορραγία, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας.

3. Πόνος στη μέση

Όπως για τις κράμπες, έτσι και για τον πόνο στη μέση – ήπιος ή πιο έντονος -, ισχύει ότι μπορεί να είναι σημάδι είτε της φυσιολογικής έκβασης της εγκυμοσύνης, είτε αποβολής. Σίγουρα αυτό προκαλεί σύγχυση στην ήδη συναισθηματικά φορτισμένη έγκυο, γι’ αυτό και η συμβουλή του γιατρού είναι πάντα πολύτιμη όταν έχει αμφιβολίες ή ταλαιπωρείται από ανησυχίες.

 4. Καθυστέρηση περιόδου

Στις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο αλλά δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας στο σεξ με τον σύντροφό τους, μια καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να σημαίνει ανεπιτυχή εγκυμοσύνη, φαινόμενο που στον ιατρικό χώρο είναι γνωστό ως χημική εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή, το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί κανονικά το ωάριο, αυτό στη συνέχεια εμφυτεύεται στη μήτρα και ενώ το γυναικείο σώμα αρχίζει να παράγει την ορμόνη χoριακή γοναδοτροπίνη (HCG) της εγκυμοσύνης, ωστόσο η εγκυμοσύνη δεν προχωρά περαιτέρω. Η χημική εγκυμοσύνη αντιστοιχεί στο συντριπτικό 50-75% όλων των αποβολών και οι περισσότερες γυναίκες δεν προλαβαίνουν καν να αντιληφθούν ότι ήταν έγκυοι.

5. Έλλειψη συμπτωμάτων

Στην περίπτωση των… «χαμένων αποβολών», ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Υπάρχουν, δυστυχώς, περιπτώσεις όπου το μόνο σημάδι είναι μια ξαφνική απώλεια συμπτωμάτων εγκυμοσύνης , όπως η ναυτία. Αυτά, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης αρχίζουν γενικά να γίνονται εμφανή στο τέλος του τρίτου τριμήνου.

 

 

 

 

 

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€