Δραστηριότητες για την υγιή ανάπτυξη του νεογέννητου

Δραστηριότητες για την υγιή ανάπτυξη του νεογέννητου

Δραστηριότητες για την υγιή ανάπτυξη του νεογέννητου

Το μωρό σας ανακαλύπτει το περιβάλλον του εν μέρει μέσω της ανάπτυξης των αισθήσεων και των μυών του. Αυτή ονομάζεται αισθητικοκινητική ανάπτυξη. Τα μωρά διεγείρονται παίζοντας με τα χέρια και τα πόδια τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει υποκατάστατο της ανθρώπινης επαφής και της προσοχής που λαμβάνει ένα παιδί όταν παίζει με τους γονείς και τα αδέρφια του. Για τα νεογέννητα ή τα μωρά ηλικίας 1 έως 2 μηνών, το παιχνίδι έχει περισσότερο να κάνει με τη διασκέδαση, το δέσιμο και την εμπιστοσύνη παρά με διαδραστικές δραστηριότητες. Γέλια, γουργουρίσματα, γκριμάτσες: το μωρό σας παίζοντας θα ενθουσιαστεί!

Μουσική, τραγούδι και χορός

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφιερώστε χρόνο στο να επιλέξετε τη μουσική που σας αρέσει να χορεύετε και να τραγουδάτε με το μωρό σας αγκαλιά. Από τη μία πλευρά, αυτό θα είναι καλό για εσάς, καθώς η μουσική θα σας απαλλάξει από το άγχος, και από την άλλη, είναι πιθανό το μωρό σας να αποκοιμηθεί με τον απαλό ήχο της φωνής σας.

Βιβλία και στιχάκια

Τα μωρά μπορεί να μην μπορούν να μιλήσουν, αλλά μπορούν να ακούσουν! Έτσι, ακόμη και αν δεν καταλαβαίνει το νόημα των λέξεων, μη διστάσετε να διαβάσετε ιστορίες στο μωρό σας ή να του τραγουδήσετε στιχάκια. Ο ρυθμός ορισμένων ιστοριών ή τραγουδιών είναι πολύ ελκυστικός για το μωρό και το άκουσμα της φωνής σας το καθησυχάζει.

Δραστηριότητες με μπάλα θαλάσσης

Τα παιδιά όλων των ηλικιών λατρεύουν να παίζουν με μια μπάλα. Για τα μικρότερα παιδιά, μια μπάλα θαλάσσης που δεν είναι πολύ φουσκωμένη είναι ιδανική. Θα τη σηκώσουν με τα χεράκια τους, θα την κουνήσουν, θα την πετάξουν, θα την κυλήσουν και θα την κυνηγήσουν ενώ προσπαθούν να μπουσουλήσουν. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την κινητική ανάπτυξη του μωρού σας.

Δραστηριότητες/Παιχνίδια στον καθρέφτη

Προμηθευτείτε έναν άθραυστο καθρέφτη και παρακινήστε το παιδί σας να παίξει μπροστά του. Μπορείτε να διασκεδάσετε κάνοντας γκριμάτσες, χαμογελώντας, φιλώντας το κ.λπ. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε φωτογραφίες στον καθρέφτη για να προκαλέσετε την περιέργειά τους ή να αναπαράγετε τις εκφράσεις των φωτογραφιών. Αυτή η δραστηριότητα είναι πολύ δημοφιλής και χρησιμοποιείται από τους υποστηρικτές της παιδαγωγικής μεθόδου Μοντεσσόρι. Επιτρέπει στο παιδί να συγκεντρωθεί και να ακολουθήσει τις κινήσεις του, ενώ την ίδια στιγμή είναι ασφαλές γιατί βρίσκεται στο πάτωμα.

Δραστηριότητες με παιδική διακόσμηση

Προσφέρετε στα νήπια μια διακόσμηση δωματίου που να προκαλεί ερεθίσματα για την ακοή και την όρασή τους: πολύχρωμα, λαμπερά αντικείμενα και παιχνίδια που κινούνται και κάνουν ήχους (παιχνίδια αγκαλιάς, μικρά λούτρινα ζωάκια, κουδουνίστρες, μπάλες, παιχνίδια πρώιμης εκμάθησης). Ακόμα και αν δεν μπορούν να τα πιάσουν, οι ήχοι και τα χρώματα αποτελούν πολύ σημαντικά ερεθίσματα γι’ αυτά.

Κοιτάξτε στα μάτια τους

Ο δεσμός με το μωρό σας δημιουργείται κυρίως μέσω της οπτικής επαφής, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής του.

Τύποι ασκήσεων

1) Η κούνια: Ξαπλώστε ανάσκελα, λυγίστε τα γόνατά σας και τοποθετήστε το μωρό σας στο στομάχι σας, φροντίζοντας τα πόδια του να κρέμονται ελαφρώς ανάμεσα στα δικά σας. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να κρατήσετε το μωρό σας στη θέση του και κυρίως για να στηρίξετε το κεφάλι του, αν δεν έχει ακόμα τον έλεγχο. Κρατήστε τα πόδια λυγισμένα και σηκώστε τα στον αέρα για να σχηματίσουν γωνία 90°, και στη συνέχεια ταλαντεύστε τα μπρος-πίσω. Αυτή η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για μωρά από τη γέννησή τους!

2) Νανούρισμα: Ξαπλώστε ανάσκελα και τοποθετήστε το μωρό σας στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Κρατήστε το μωρό σας στον βραχίονά σας. Διατηρήστε τους ώμους και τα πόδια σας στο πάτωμα και κουνήστε το μωρό μπρος-πίσω για να το νανουρίσετε. Αυτή η δραστηριότητα είναι δυνατή από την ηλικία των 4 μηνών, εφόσον το παιδί σας μπορεί να κρατάει μόνο του το κεφάλι του.

3) Συναισθήματα: Είναι πολλά περισσότερα από ένα παιχνίδι… αποτελεί μια συνήθεια που πρέπει να αποκτήσετε σε καθημερινή βάση. Όταν παίζετε με το μωρό σας, θυμηθείτε να υπερβάλλετε στα συναισθήματά σας: μιλήστε παιχνιδιάρικα, γελάστε, χαμογελάστε, αν σπάσει ένα παιχνίδι κάντε μια γκριμάτσα κ.λπ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να δημιουργήσετε ερεθίσματα στο μωρό και να του δείξετε μια ποικιλία συναισθημάτων που μπορεί να μην τολμά να εκφράσει. Φροντίστε να του δώσετε χρόνο για να σας ανταποδώσει ένα συναίσθημα και πάνω απ’ όλα, αποφύγετε να το πιέσετε!

4) Κινήσεις πεντάλ: Βάλτε το μωρό σας να κάνει κινήσεις πεντάλ με τα πόδια του κατά τη διάρκεια της αλλαγής πάνας: αυτό του επιτρέπει να καταγράψει την κίνηση και να αποκτήσει επίγνωση του σώματός του. Αυτή η δραστηριότητα αποτελεί μέρος της πρώιμης κινητικής ανάπτυξης του μωρού.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€