Προσπαθώ να μείνω έγκυος… Μπορώ να εμβολιαστώ για COVID-19;

Προσπαθώ να μείνω έγκυος… Μπορώ να εμβολιαστώ για COVID-19;

Προσπαθώ να μείνω έγκυος… Μπορώ να εμβολιαστώ για COVID-19;

Ο εμβολιασμός για τον COVID-19 δεν αποτελεί αναχαιτιστικό παράγοντα στην προσπάθεια εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη οδηγία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ, γυναίκες που προγραμματιζουν να μείνουν έγκυες στο επόμενο τρίμηνο, δε χρειάζεται να αναστείλουν την προσπάθεια, αν έχουν εμβολιαστεί με mRNA COVID-19 εμβόλιο. Βάσει του τρόπου λειτουργίας τους τα mRNA εμβόλια του COVID-19 δεν αλληλεπιδρούν με το DNA του ανθρώπινου οργανισμου διότι το mRNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου.

Η προοπτική του εμβολισμού είναι πολύ σημαντική σε γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες στην περίοδο της πανδημίας, διότι η εμβολιασμένη γυναίκα δε θα κινδυνεύσει από τον εφιάλτη της λοίμωξης και ως έγκυος.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη, παρόλο που η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχει τεκμηριωθεί διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές σε εγκύους, οι μέχρι τώρα μελέτες τοξικότητας του εμβολίου σε ζώα, δεν έδειξαν ανησυχητικά αποτελέσματα ούτε στην ανάπτυξη αυτών ούτε στην αναπαραγωγή τους.

Η σημασία του εμβολιασμού

Τη σημασία του εμβολιασμού εν όψει εγκυμοσύνης, μπορεί κανείς να την τεκμαίρει και από τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (Φεβρουάριος 2020, CDC). Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, από μελέτες κλινικής παρατήρησης προκύπτει ότι ενώ στο γενικό πληθυσμό οι σοβαρες επιπλοκές της νόσου ειναι πολύ σπάνιες, στις εγκύους ειναι πολύ συχνές. Έγκυες που κολλούν κορονοϊό, έχουν αυξημένο κίνδυνο για βαριά νόσηση, εισαγωγή στη ΜΕΘ, μηχανικό αερισμό, και σπανιότερα ακόμη και θάνατο, σε σύγκριση με μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας που νοσούν.

Επίσης, οι έγκυες με COVID-19 διατρέχουν  αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη καθώς και κίνδυνο προωρότητας, σε σχέση με τις υγιείς εγκύους.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτή πόσο σημαντική είναι η ανοσία, ακόμη και η μερική, για μια γυναίκα που σκεφτεται να ξεκινήσει μία εγκυμοσύνη. Εξάλλου, ο εμβολιασμός θα της δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει το υπό εφαρμογή «Ευρωπαικό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού» και να ταξιδεύει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

Έτσι λοιπόν, καλό θα είναι, η κάθε γυναίκα σε διαδικασία προσπάθειας εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, να συζητήσει το θέμα του εμβολιασμού για τον κορονοϊό με το γυναικολόγο της και να αδράξει την ευκαιρία να εμβολιαστεί, σε περίπτωση σχετικής διαθεσιμότητας εμβολίων.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€