10 σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Test Pap

10 σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Test Pap

10 σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Test Pap

Το τεστ Παπανικολάου και η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το Test Pap είναι μια εξέταση απλή, ακίνδυνη, ανώδυνη, χαμηλού κόστους με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, που έχει στόχο την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Test Pap

Το Τεστ Παπανικολάου, είναι μια μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον γυναικείο τράχηλο της μήτρας. Το τεστ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και πήρε το όνομα του από τον διάσημο Έλληνα γιατρό, βιολόγο και ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου. Ο εμπνευστής του Test Pap, πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτοποριακή αυτή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο, που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η αναμνηστική πλάκα στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γ. Παπανικολάου». Μάθετε λοιπόν όλους τους λόγους για τους οποίους το τεστ Παπανικολάου αποτελεί για κάθε γυναίκα μια πολύτιμη εξέταση.

1. Είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου

Ένα τεστ Παπανικολάου γίνεται με το άνοιγμα του κολπικού καναλιού με ένα κάτοπτρο και, στη συνέχεια συλλέγοντας τα κύτταρα στο εξωτερικό άνοιγμα του τραχήλου στη ζώνη μετασχηματισμού. Τα κύτταρα συλλέγονται και εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο για ανωμαλίες. Το τεστ αποσκοπεί στην ανίχνευση προ- καρκινικών αλλοιώσεων και παραμένει μια αποτελεσματική , ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση των προ- καρκίνου και καρκίνου του τραχήλου. Και ενώ δεν είναι σχεδιασμένο γι’ αυτόν το σκοπό, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει μολύνσεις και διαταραχές στον ενδοτράχηλο και το ενδομήτριο.

2. Είναι ανώδυνο;

Το τεστ Παπανικολάου είναι ένας μη επεμβατικός, ανώδυνος και αρκετά ακριβής τρόπος έγκαιρου εντοπισμού προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Έτσι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες της γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν εκ του ιστορικού τους προκύπτουν λόγοι ανησυχίας σε ό, τι αφορά την εμφάνιση στον τράχηλό τους τέτοιου είδους αλλοιώσεων.

3. Μπορεί (και πρέπει) να γίνεται κάθε χρόνο

Το τεστ θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής μας ζωής, προληπτικά, εάν και εφόσον τα ευρήματα του είναι φυσιολογικά. Σε περίπτωση μη φυσιολογικών ευρημάτων, ο κυτταρολόγος σας θα σας συστήσει το χρονικό διάστημα επανεξέτασης.

4. Είναι ένα Test Pap έγκυρο;

Με ποιον τρόπο κατορθώνει το τεστ Παπανικολάου να διαγνώσει έγκαιρα τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας; Ο καρκίνος αυτός έχει διαπιστώσιμο προσυμπτωματικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναπτύσσεται απευθείας σε φυσιολογικό επιθήλιο. Μεταξύ φυσιολογικού επιθηλίου και διηθητικού καρκίνου παρεμβάλλεται το στάδιο των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων. Στο στάδιο αυτό δεν υπάρχουν υποκειμενικά συμπτώματα ή ευρήματα κατά την απλή γυναικολογική εξέταση.

5. Προετοιμασία για το Test Pap

Το τεστ μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε μέρα του κύκλου μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως. Πρέπει να υπάρχει διήμερη αποχή από ελεύθερη σεξουαλική επαφή και να μην έχει προηγηθεί εσωτερική κολπική πλύση, καθώς και τοποθέτηση ενδοκολπικών υποθέτων ή αλοιφών.

6. Ποιες γυναίκες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο τραχήλου μήτρας;

Εκείνες οι οποίες:

  • Ξεκίνησαν τη σεξουαλική ζωή από μικρή ηλικία.
  • Παρουσιάζουν μόλυνση και στη συνέχεια λοίμωξη από HPV υψηλού κινδύνου.
  • Πάσχουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Είναι καπνίστριες.

7. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα ενός Test Pap;

Υπάρχουν δυο πιθανά αποτελέσματα από ένα τεστ Παπανικολάου: φυσιολογικό ή μη φυσιολογικό. Εάν τα αποτελέσματά σας είναι φυσιολογικά, αυτό σημαίνει ότι δεν εντοπίστηκαν μη φυσιολογικά κύτταρα. Τα φυσιολογικά αποτελέσματα αναφέρονται μερικές φορές και ως «αρνητικά». Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε σύντομα ένα τεστ Παπανικολάου. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι μη φυσιολογικά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Απλά σημαίνει ότι υπάρχουν μη φυσιολογικές κυψελίδες στον τράχηλό σας, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι προκαρκινικές. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αντίστοιχα κάποιες συμπληρωματικές.

8. Πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα;

Τα τεστ Παπανικολάου είναι πολύ ακριβή, και οι τακτικές εξετάσεις των τεστ μειώνουν τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη θνησιμότητα κατά 80%.

9. Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει το τεστ μια γυναίκα και πότε μπορεί να σταματήσει;

Το τεστ πρέπει να ξεκινήσει 8 με 12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα έχει την πρώτη της επαφή στα 16, στα 17 της χρόνια θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει την εξέταση Παπανικολάου. Μια γυναίκα πρέπει να κάνει εξέταση κάθε χρόνο, όσο είναι σεξουαλικά ενεργή. Όταν μια γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση για αρκετά χρόνια, δεν αλλάζει συντρόφους, αλλά έχει σεξουαλική επαφή, μπορεί να μεταφέρει το τεστ Παπ στη διετία. Αν δεν έχει επαφή και είναι πολλά χρόνια στην εμμηνόπαυση, δηλαδή είναι σε ηλικία 75-80 ετών, εκεί θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται το τεστ Παπ.

10. Το «νέο» τεστ Παπανικολάου

Το ThinPrep Pap Test, αποτελεί την εξέλιξη του κλασσικού Τεστ Παπανικολάου και πρόκειται μια έγκυρη και τεχνολογικά εξελιγμένη μέθοδος, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας. Είναι πιο ακριβές από το κλασικό τεστ Παπ γιατί μπορεί να εντοπίσει περισσότερες βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις. Το ThinPrep Pap Test, από την εισαγωγή του, το 1996 και μετά συνετέλεσε στη μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 30% . Η λήψη μπορεί να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό σε νοσοκομείο ή από τους γυναικολόγους ιατρούς στα ιδιωτικά ιατρεία τους. Το τεστ Pap Thin Prep (που εφαρμόζουμε και στη Medimall) είναι αξιόπιστο, ολοκληρωμένο και ευρέως διαδομένο. Αποτελεί μία μέθοδο υψηλής ακρίβειας σε σχέση με τα συμβατικά τεστ Παπ και όταν συνδυάζεται με το Τhin Prep έχει αξιοπιστία έως 90%.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Νικόλαος Παπανικολάου;

Πρωτοπόρος στην κυτταρολογία και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, ο Γεώργιος Νικόλαος Παπανικολάου (γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883 στην Κύμη της Εύβοιας και πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1962 στο Μαϊάμι) σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1904. Έξι χρόνια αργότερα, έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία.
Το 1913 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εργαστεί στο Τμήμα Παθολογίας του Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης και στο Τμήμα Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Σε ένα συνέδριο το 1928 έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τη δυνατότητα διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω κολπικού επιχρίσματος. Ωστόσο, το έργο του δεν εκτιμήθηκε πλήρως επειδή δεν βασίστηκε σε επαρκή αριθμό περιπτώσεων.

Μαζί με τον Herbert Frederik Traut δημοσίευσαν το 1943 το βιβλίο The Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear in 1943 και το 1944 το βιβλίο Diagnostic Value of Vaginal Smears in Carcinoma of the Uterus. Το τεστ Παπ γνώρισε αμέσως μεγάλη απήχηση.

Είναι ο εφευρέτης του τεστ Παπανικολάου (χρώση Παπανικολάου), το οποίο χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την ανίχνευση και την πρόληψη του καρκίνου και άλλων κυτταρικών διαταραχών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

 

 

 


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€