Το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι το μώρο σας

Το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι το μώρο σας

Το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα είναι το μώρο σας

Πώς να διαχειριστείτε την υπογονιμότητa τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων

Πολλά υπογόνιμα ζευγάρια νοιώθουν αποκομμένα από τον κόσμο των γόνιμων και αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερα όμορφη εποχή και όπου πολλοί υποδέχονται το καλύτερο δώρο της χρονιάς, όχι όμως όλοι. Συχνά παρασυρμένοι από την όμορφη χιονονιφάδα τους ξεχνάμε ότι πολλοί άνθρωποι την εποχή αυτή αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανάμεσα σε αυτούς και τα υπογόνιμα ζευγάρια. Ναι, η υπογονιμότητα δεν ταιριάζει στα Χριστούγεννα, ωστόσο ακόμη κι αυτήν την εποχή υπάρχουν τρόποι να την διαχειριστούμε.

Το καλύτερο δώρο

Έτσι κι αλλιώς η διάγνωση και η συνειδητοποίηση της υπογονιμότητας είναι μια επώδυνη συναισθηματική εμπειρία για κάθε ζευγάρι. Πόσο μάλλον τα Χριστούγεννα την εποχή που οικογένειες και παιδιά μοιράζονται συναρπαστικές στιγμές αγάπης. Τα δώρα κάτω από το δέντρο, τα γράμματα του Άη Βασίλη, τα λαμπάκια…όλα ξαφνικά δείχνουν να είναι σχεδιασμένα για οικογένειες και παιδιά.

Συνεπώς και είναι πολύ σκληρό για τα υπογόνιμα ζευγάρια να νιώθουν πως και για αυτά το θαύμα δεν συνέβη και φέτος.

Τα δυσάρεστα συναισθήματα επιδεινώνονται στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι βασανιστικές. Σε μια λοιπόν τόσο ευαίσθητη περίοδο το ζευγάρι θα πρέπει να προστατεύεται και να θέτει όρια τόσο στον κοινωνικό του περίγυρο, όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον όταν εκείνο έχει την τάση να γίνεται πιεστικό. Για να μειώσουν το ψυχικό φορτίο στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν, τα ζευγάρια αυτά τα Χριστούγεννα θα πρέπει να θυμούνται πώς και η υπογονιμότητα είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση.

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά:

1. Ακούγεται μάλλον κουραστικό το να πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τα Χριστούγεννα, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Εάν γνωρίζετε ότι θα σας τεθούν περίεργες ερωτήσεις, σκεφτείτε και τις κατάλληλες απαντήσεις ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την αδιακρισία των άλλων.

2. Εάν έχετε προσκληθεί σε μεγάλες οικογενειακές εκδηλώσεις, ενημερώστε τους στενούς σας φίλους και συγγενείς για την εύθραυστη ψυχολογία σας. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο υποστηρικτικοί είναι οι άνθρωποι.

3. Εάν δεν θέλετε να πάτε σε μια οικογενειακή εκδήλωση, τότε μην το κάνετε! Εάν έχετε μια μεγάλη οικογένεια και γνωρίζετε ότι όλα τα αδέλφια σας και τα παιδιά τους θα είναι εκεί και, όσο τους αγαπάτε, ξέρετε ότι μπορεί να παλέψετε να αντιμετωπίσετε, μην πηγαίνετε.

4. Και δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι. Έχετε ήδη αρκετά να αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα γεγονότα, μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη της θετικής σκέψης.

5. Μην απομονωθείτε από όλους. Εμπιστευτείτε το πρόβλημά σας στα άτομα που αισθάνεστε άνετα να το εκμυστηρευτείτε. Εάν έχετε φίλους χωρίς παιδιά, κανονίστε μαζί τους κάτι διασκεδαστικό.

Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με το σύντροφο σας

Δώστε χώρο στην έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι η λύπη. Η υπογονιμότητα αποτελεί μια κρίση στη ζωή του ζευγαριού. Με το να εκφράζονται τα αρνητικά συναισθήματα ανάμεσα στο ζευγάρι επωφελούνται και οι δύο. Μειώνεται η ένταση, σταματά ο μηρυκασμός των αρνητικών σκέψεων και το ζευγάρι δε νιώθει ενοχές που κάνει αυτές τις σκέψεις.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

Google Play: 1,89€

App store: 1,99€