Γιόγκα για εγκύους

Γιόγκα για εγκύους

Γιόγκα για εγκύους

Μέθοδος χαλάρωσης γιόγκα - Prenatal Yoga

Η γιόγκα για εγκύους γνωστή ως prenatal yoga, δεν είναι απλά μια μέθοδος χαλάρωσης, αλλά συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Τι είναι η prenatal yoga;

Η prenatal yoga είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που σε προετοιμάζει σωματικά και ψυχολογικά για τον τοκετό και τη μητρότητα. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα αλλάζει και η γιόγκα, μέσα από την άσκηση, τον διαλογισμό και τις αναπνοές, σε βοηθάει να αναγνωρίσεις τη φυσική διαδικασία της γέννας, να συνδεθείς με τον εσωτερικό σου κόσμο, αλλά και το μωρό σου. Οι τεχνικές των αναπνοών γεμίζουν τον οργανισμό με οξυγόνο που χρειάζεται το έμβρυο, και μπορούν να βοηθήσουν ακόμα στους πόνους του τοκετού.

Γιατί να επιλέξουμε τη γιόγκα;

Η γιόγκα αποτελεί ίσως την καταλληλότερη μορφή άσκησης γι’ αυτή την περίοδο, όπως επίσης και για μετά.

Τα οφέλη της

1. Με τη γιόγκα εσείς «δουλεύετε» κυρίως τους μυς που θα χρησιμοποιήσετε στη γέννα με αποτέλεσμα, οι μυς σας να «δουλέψουν» για εσάς κατά τη διάρκεια του τοκετού.

2. Η γιόγκα θα σας βοηθήσει ώστε να παραμείνετε ήρεμη και χαλαρή στη γέννα, όσο αυτό είναι εφικτό.

3. Με τις συγκεκριμένες ασκήσεις μαθαίνετε να ελέγχετε το σώμα σας (οπότε και το βάρος σας).

4. Μειώνει τις αϋπνίες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καταπολεμώντας το πρήξιμο των άκρων και τις κράμπες.

5. Τα οφέλη δεν μένουν μόνο στην υποψήφια μητέρα, αφού η prenatal yoga, συμβάλλει στη βελτίωση του βάρους του εμβρύου και στο να πάρει σωστή θέση για τον τοκετό, ενώ μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού και επιπρόσθετων επιπλοκών.

6. Βασική επίσης για τη μέλλουσα μαμά είναι η αίσθηση γαλήνης, η χαλάρωση και η αίσθηση εσωτερικού ελέγχου που νιώθει κατά τη διάρκεια και μετά από μια συνεδρία prenatal yoga. Πρόκειται για μια κατάσταση ηρεμίας που ουσιαστικά σας προετοιμάζει για τον νέο σας ρόλο.

7. Προσφέρει καλύτερη σωματική στάση και σταθερότητα.

8. Βοηθάει στη διατήρηση της ευλυγισίας και της κινητικότητας γι’ αυτό και ελαχιστοποιεί τους πόνους σε πλάτη και μέση.

9. Μειώνει το στρες και τις συναισθηματικές εντάσεις που είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

10. Βελτιώνει την πέψη.

11. Εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση.

12. Ενδυναμώνει τους γενετικούς μυς, οπότε και προσφέρει γρήγορη μεταγεννητική ανάρρωση.

13. Τέλος μας προσφέρει πιο ήρεμο και ποιοτικό ύπνο.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε γιόγκα;

  • Αρχικά θα πρέπει να πάρετε την έγκριση του γιατρού σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει το πρόγραμμα άσκησης μαζί του και ότι είναι το κατάλληλο για εσάς.
  • Εάν παρακολουθείτε μια κανονική τάξη γιόγκα (μία που δεν απευθύνεται ειδικά σε έγκυες γυναίκες) βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον εκπαιδευτή ότι είστε έγκυος και σε ποιο τρίμηνο βρίσκεστε.
  • Αποφύγετε τις θέσεις που τεντώνουν τους μυς πάρα πολύ, ιδιαίτερα τους κοιλιακούς. Αυτή την περίοδο είστε πιο ευάλωτες απέναντι σε τραβήγματα και άλλους τραυματισμούς.
  • Από το δεύτερο τρίμηνο, όταν το κέντρο βάρους σας αρχίζει πραγματικά να αλλάζει, προτιμήστε στάσεις που στηρίζεστε στον τοίχο ή σε μια καρέκλα. Αυτό για να αποφύγετε την απώλεια της ισορροπίας σας και τον κίνδυνο τραυματισμού.
  • Πίνετε άφθονο νερό, κρατώντας ένα μπουκάλι δίπλα σας κατά τη διάρκεια όλων των προπονήσεων. Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Αποφύγετε τις υπερβολικές περιστροφές. Εάν έχετε κάνει περιστροφές γιόγκα πριν να μείνετε έγκυος, μπορεί να είστε σε θέση να συνεχίσετε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σας. Εάν δεν είστε προετοιμασμένες για περιστροφές τώρα δεν είναι η ώρα να ξεκινήσετε, επιλέξτε άλλες ασκήσεις.
  • Ακούστε προσεκτικά το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε κάποια δυσφορία, σταματήστε. Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε κάθε στάση καθώς το σώμα σας αλλάζει. Ένας καλός εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη γιόγκα σας ώστε να ταιριάζει στο στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο βρίσκεστε.
  • Αποφύγετε ασκήσεις που σας κάνουν να νιώθετε ιδιαίτερα άβολα. Μεγάλες επικύψεις προς τα πίσω καλό είναι να αποφεύγονται, όπως επίσης και ασκήσεις που ασκούν μεγάλη ένταση στους κοιλιακούς, ή να ξαπλώνετε με την κοιλιά, ιδιαίτερα μετά τον τρίτο μήνα. Οποιαδήποτε άσκηση ισορροπίας πρέπει να εκτελείται με προσοχή και καθοδήγηση.

Τι πρέπει να θυμάσαι;

Ο βασικός κανόνας στην εγκυμοσύνη λέει ότι αν κάτι δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά, απλώς δεν το κάνουμε και σίγουρα δεν το παρακάνουμε! Σεβόμαστε τα όριά μας, θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, δεν πιέζουμε ποτέ την κοιλιά μας, τεντωνόμαστε μόνο όσο αντέχουμε, ξεκουραζόμαστε στο αριστερό πλευρό, φροντίζουμε για την επαρκή ενυδάτωση μας, ενώ στις προβολές, σκύβουμε από τους γοφούς και όχι από τη μέση. Θυμόμαστε ότι πλέον δεν εμπιστευόμαστε το κέντρο βάρους μας, αφού ακόμα και στις πιο εύκολες εκτάσεις μπορεί να χάσουμε την ισορροπία μας. Ακούμε το σώμα μας και τον εκπαιδευτή μας, και δεν ξεχνάμε ότι πλέον… δεν είμαστε μόνες.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€