Οι κύριες αιτίες υπογονιμότητας στη γυναίκα

Οι κύριες αιτίες υπογονιμότητας στη γυναίκα

Οι κύριες αιτίες υπογονιμότητας στη γυναίκα

Οι γιατροί αναφέρονται στην υπογονιμότητα όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρνει να συλλάβει μετά από 12 έως 18 μήνες προσπαθειών, παρά τις σεξουαλικές επαφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς τη χρήση μεθόδων αντισύλληψης. Από αυτό το διάστημα και μετά, ο γιατρός θα ξεκινήσει να αναζητά την πιθανή αιτία (ή αιτίες). Ακολουθούν οι 6 πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας:

1. Το βιολογικό ρολόι

Έχουμε την τάση να το ξεχνάμε, αλλά ο κύριος παράγοντας που περιορίζει τη γονιμότητα είναι η ηλικία της γυναίκας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να σκεφτούν τη μητρότητα πριν από την ηλικία των 35 ετών, αν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες με την απογοήτευση της υπογονιμότητας. Ο αριθμός των ωαρίων που διαθέτουμε κατά τη γέννηση (δηλαδή τα αποθέματα των ωοθηκών μας) μειώνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι νομίζουμε: η γονιμότητα των γυναικών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της στην ηλικία των 20 ετών, ενώ στην ηλικία των 30 μια γυναίκα δεν έχει παρά μόνο το 12% των ωαρίων της… και στην ηλικία των 40 ετών το 3% αυτών.

2. Διαταραχές των ωοθηκών

Οι συχνότερες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας είναι η απουσία ωορρηξίας ή οι διαταραχές ωορρηξίας που έχουν ως αποτέλεσμα την απουσία γονιμοποιήσιμων ωαρίων. Όταν δεν εμφανίζεται καθόλου ή εμφανίζεται ακανόνιστα η έμμηνος ρύση, η διάγνωση είναι συχνά η παρακάτω:

-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο επηρεάζει ένα ποσοστό από 5 έως 10% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολλαπλών κύστεων στις ωοθήκες, οι οποίες προκαλούν ακανόνιστο κύκλο.

-Η ανεπάρκεια των ωοθηκών, που επηρεάζει το 1% των γυναικών και χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία ωορρηξίας, τις περισσότερες φορές σε μόνιμη βάση.

3. Ορμονικές διαταραχές

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση η οποία υποτίθεται ότι αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μαστικού αδένα. Όταν όμως υπάρχει περίσσευμα προλακτίνης εκτός εγκυμοσύνης (αυτό ονομάζεται υπερπρολακτιναιμία), μειώνεται η γονιμότητα, οι κύκλοι της περιόδου γίνονται όλο και πιο αραιοί ή η περίοδος σταματά.

Η χρήση ορισμένων φαρμάκων (νευροληπτικά, μορφίνη, οιστρογόνα) αποτελούν συχνά την αιτία γι’ αυτή την ορμονική διαταραχή. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε ορισμένα νοσήματα όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο υποθυρεοειδισμός ή το αδένωμα της υπόφυσης (όγκος της υπόφυσης).

4. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση προσβάλλει τουλάχιστον 1 στις 7 γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Αυτή η νόσος χαρακτηρίζεται από την ασυνήθιστη παρουσία ενδομητρίου (ο βλεννογόνος της μήτρας) στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Εκτός από τον πόνο που προκαλεί σε κάθε κύκλο, η ενδομητρίωση οδηγεί σε υπογονιμότητα στο 30-40% των γυναικών που πάσχουν από αυτήν.

5. Μορφολογικές ανωμαλίες

– Καθώς η κοιλότητα της μήτρας είναι το σημείο όπου το έμβρυο εμφυτεύεται, όταν η μήτρα έχει κάποια δυσμορφία (διάφραγμα, αποκόλληση ή ουλές), αυτό μπορεί να εμποδίσει την εμφύτευση.

– Μια ανωμαλία του τραχήλου της μήτρας (λόγω λοίμωξης ή προηγούμενης θεραπείας τραχηλικών βλαβών) μπορεί επίσης να εμποδίσει την έκκριση τραχηλικής βλέννας, η οποία έχει τη δύναμη να “ενισχύσει” τα σπερματοζωάρια παρέχοντάς τους την απαραίτητη ενέργεια για να φτάσουν στο ωάριο.

– Ένα ινομύωμα της μήτρας (ανάλογα με τη θέση του) μπορεί επίσης να εμποδίσει την εμφύτευση ενός πιθανού εμβρύου.

6. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ιδίως τα χλαμύδια, μπορεί να αφήσουν ίχνη στις σάλπιγγες ή να προκαλέσουν ενδομητρίτιδα (μόλυνση του τοιχώματος της μήτρας) και να εμποδίσουν τη σωστή εμφύτευση ενός εμβρύου.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€