Δυσανεξία στη Λακτόζη

Δυσανεξία στη Λακτόζη

Δυσανεξία στη Λακτόζη

Γνωρίζατε ότι περίπου το 75% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν μπορούν να χωνέψουν τη λακτόζη; Η καθημερινή ζωή ενός ατόμου με δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνά δύσκολη. Πόνοι στο στομάχι, διάρροια, φούσκωμα… Tα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να γίνουν πολύ επώδυνα.

Πώς να καταλάβετε αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Δυσανεξία στη λακτόζη ονομάζουμε τη δυσκολία στην πέψη της ζάχαρης η οποία περιέχεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η τελευταία προκαλείται από την ανεπάρκεια της λακτάσης. Η λακτόζη, η οποία δεν μετασχηματίζεται από τη λακτάση, καταλήγει στο έντερο όπου ζυμώνεται και αυτό οδηγεί σε δυσάρεστα στο πεπτικό σύστημα συμπτώματα. Εάν η λακτόζη περάσει από το λεπτό έντερο χωρίς να απορροφηθεί λίγο -αν όχι πλήρως-, τότε φτάνει στο παχύ έντερο, όπου θα ζυμωθεί λόγω της ειδικής εντερικής χλωρίδας. Το αποτέλεσμα; Πρήξιμο, πόνος, όξινη διάρροια ή εμετός στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η εμφάνιση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γάλακτος οδηγεί γενικά στην υποψία δυσανεξίας στη λακτόζη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συγχέεται με μια αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή όχι μία ενδεχόμενη δυσανεξία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Καθώς η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι δευτερογενής συνέπεια χρόνιων ή άνευ σημασίας παθήσεων του πεπτικού συστήματος, σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει και για άλλες πιθανές παθήσεις. Η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να επιβεβαιωθεί σε εξειδικευμένα κέντρα, νοσοκομεία ή κλινικές με ένα τεστ αναπνοής. Αυτό περιλαμβάνει τη μέτρηση της συγκέντρωσης του υδρογόνου, σημάδι της ζύμωσης της λακτόζης που δεν έχει χωνευτεί, στον αέρα που εκπνέεται πριν και μετά την κατανάλωση λακτόζης. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος η οποία μετρά το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση λακτόζης: διότι εάν η λακτόζη έχει απορροφηθεί σωστά, μετατρέπεται σε γλυκόζη.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη είναι το γάλα και τα παράγωγά του:

  • Αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα
  • Γάλα σε σκόνη
  • Βούτυρο
  • Κρέμα
  • Τυρί cottage, φρέσκο και κρέμα
  • Γαλακτοκομικά ποτά
  • Επιδόρπια με βάση το γάλα: τηγανίτες, κέικ, ψωμί με γάλα, αρτοσκευάσματα κ.λπ. Το γιαούρτι χωνεύεται σε γενικές γραμμές καλύτερα χάρη στις γαλακτικές του ζυμώσεις.

 

Τι να κάνετε σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη:

  1. Καταναλώνετε γάλα ή τα παράγωγά του τα οποία περιέχουν λακτόζη, σε μικρές ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Επιλέξτε να καταναλώνετε γάλα ή τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη μαζί με άλλα τρόφιμα και όχι με άδειο στομάχι.
  3. Φάτε τυρί! Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή η παρμεζάνα, έχουν από τη φύση τους χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, γεγονός που τα καθιστά πιο εύπεπτα.
  4. Προτιμήστε γιαούρτι και ροφήματα γιαουρτιού όπως το κεφίρ. Περιέχουν βακτήρια που βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης.
  5. Περιορίστε την πρόσληψη τροφίμων που σας προκαλούν δυσφορία. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Εσείς μπορεί να μην έχετε θέμα να καταναλώσετε μακαρόνια με τυρί για παράδειγμα, αλλά κάποιος άλλος οργανισμός με δυσανεξία στη λακτόζη ενδέχεται να έχει σοβαρές παρενέργειες. Ο καθένας έχει διαφορετικό επίπεδο ανοχής στη λακτόζη – δοκιμάστε με διαφορετικές ποσότητες και τύπους τροφίμων που περιέχουν λακτόζη για να μάθετε τι αντέχετε και τι όχι.

Ποια είναι η διαφορά της δυσανεξίας με την αλλεργία;

Η αλλεργία προκαλείται από μια πρωτεΐνη και όχι από έναν υδατάνθρακα όπως η λακτόζη. Πρόκειται για μια μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με την παραγωγή αντισωμάτων (IgE) και την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων ουσιών που ευθύνονται για την αλλεργική αντίδραση (κνησμός, πρήξιμο κ.λπ.). Μια αλλεργία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες (άσθμα, οίδημα, αναφυλακτικό σοκ), ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη, αν και προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, δεν είναι τόσο σοβαρή για τον άνθρωπο. Μια αλλεργία απαιτεί τον πλήρη αποκλεισμό των τροφίμων που περιέχουν το αλλεργιογόνο (την προβληματική πρωτεΐνη), ενώ στην περίπτωση της δυσανεξίας στη λακτόζη, μικρές ποσότητες είναι συχνά ανεκτές. Κάθε άτομο πρέπει να καθορίσει το δικό του όριο ανοχής και να το έχει κατά νου.


ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ MEDIMALL

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε με ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Υγεία και τη Γονιμότητα

Διαδώστε το άρθρο


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ

PREGNANCY
PROBABILITY App By Medimall

Σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Medimall IVF Clinic, οι ενδιαφερόμενες μπορούν μέσω του Pregnancy Probability App να μάθουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσω όλων των πιθανών τρόπων (Sex, IUI, Natural Cycle IVF, IVF) αναφέροντας την ηλικία τους και τον δείκτη AMH (Anti Mullerian Hormone).

medimall.gr

Google Play: 1,89€

medimall.gr

App store: 1,99€